Keluarga

Kenali Punca Pendarahan Post Partum yang Boleh Membawa Kematian

Pendarahan selepas bersalin, atau pendarahan setelah melahirkan, masih merupakan penyebab utama kematian pada wanita hamil, terutama di negara-negara membangun.Beberapa gejala pendarahan selepas bersalin termasuk:peningkatan kadar jantung, penurunan tekanan darah,dan sakit faraj.

Pendarahan selepas bersalin umumnya disebabkan oleh pembukaan saluran darah di rahim di mana plasenta melekat pada dinding rahim semasa kehamilan. Selain itu, darah juga dapat keluar dari air mata di saluran kelahiran yang terjadi ketika seorang wanita menjalani prosedur episiotomi semasa melahirkan.

Pelbagai Punca Pendarahan Post Partum

Tubuh setiap pesakit mempunyai reaksi yang berbeza ketika pendarahan berlaku. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kes di mana pendarahan selepas bersalin lebih teruk. Berikut adalah pelbagai perkara yang boleh menyebabkan pendarahan selepas bersalin secara berlebihan /pendarahan selepas bersalin (PPH):

 • Kehadiran pendarahan selepas bersalin yang berlaku disebabkan oleh koyakan atau sayatan episiotomi luas di perineum atau vagina.
 • Atonia rahim adalah keadaan di mana nada otot rahim hilang sehingga tidak dapat menguncup, memampatkan saluran dan mengurangkan aliran darah. Keadaan ini adalah penyebab utama pendarahan selepas bersalin dan boleh disebabkan oleh keadaan kehamilan yang lain, seperti polyhydramnios.
 • Plasenta previa adalah keadaan apabila plasenta bayi menutupi serviks sepenuhnya atau sebahagian, yang menghubungkannya ke bahagian atas vagina.
 • Pengekalan plasenta, yang merupakan keadaan apabila sebahagian atau seluruh tisu plasenta tidak keluar setelah melahirkan
 • Kekurangan enzim trombin boleh menyebabkan gangguan pendarahan kerana kegagalan pembekuan darah.
 • Rahim yang pecah (pecah) juga boleh menyebabkan pendarahan selepas bersalin. Walau bagaimanapun, kes ini adalah keadaan yang jarang berlaku.

Cara Mengatasi Pendarahan Selepas Bersalin dan Pencegahannya

Matlamat merawat pendarahan selepas bersalin adalah menghentikan penyebab pendarahan secepat mungkin. Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi pendarahan selepas bersalin:

 • Urut dan infusi oksitosin

  Selepas plasenta keluar, rahim harus terus berkontrak sehingga saluran darah ditutup kembali. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, kontraksi tidak berlaku. Proses ini biasanya dapat dibantu oleh perawat dengan mengurut perut, tindakan ini dikenali sebagai urut fundus rahim.Selain itu, proses penyusuan yang melepaskan hormon oksitosin semula jadi juga dapat membantu mempercepat proses ini. Di samping itu, doktor boleh memberikan hormon oksitosin sintetik melalui IV untuk membantu pengecutan.

 • belon kateter Foley

  Mengembung belon kateter Foley, yang diletakkan di rahim, dapat memberi tekanan pada saluran darah terbuka. Tindakan ini membantu menghentikan pendarahan sementara, sehingga langkah-langkah lain dapat diambil.

 • Keluarkan plasenta

  Plasenta yang belum keluar perlu segera dikeluarkan secara manual. Prosedur ini akan dilakukan oleh doktor atau bidan yang terlatih. Sebelum ini akan diberikan ubat sakit.

 • Ubat untuk merangsang pengecutan rahim

  Semasa terus mengurut, doktor akan memberi ubat selain oxytocin, untuk merangsang kontraksi rahim sehingga dapat menghentikan pendarahan.

Doktor mungkin juga perlu memeriksa sisa plasenta di rahim dengan memasukkan tangan ke dalam faraj. Dalam beberapa kes, kuret mungkin diperlukan untuk membersihkan rahim dan membuang plasenta yang tersisa.

Dalam kes yang lebih teruk, laparotomi (pembedahan perut) mungkin diperlukan untuk mencari penyebab pendarahan atau bahkan histerektomi, iaitu pembedahan membuang rahim untuk menghentikan pendarahan selepas bersalin. Histerektomi adalah jalan terakhir dalam kebanyakan kes.

Setelah pendarahan berhenti, pesakit mungkin merasa sangat lemah. Oleh itu, pesakit akan menerima cecair intravena dan perjalanan darah. Wanita yang mengalami pendarahan selepas bersalin juga mungkin mengalami anemia sehingga mereka memerlukan banyak rehat dan mengambil cecair dan makanan berkhasiat yang mencukupi. Doktor anda mungkin menetapkan suplemen asid folik dan zat besi.

Untuk mengelakkan berlakunya pendarahan selepas bersalin, ia boleh dilakukan melalui pemeriksaan kehamilan secara berkala. Pakar obstetrik anda akan melakukan pemeriksaan, dan mempertimbangkan faktor risiko dan keadaan anda semasa kehamilan. Sekiranya anda mempunyai jenis darah yang jarang berlaku, gangguan pendarahan, atau riwayat pendarahan selepas bersalin, doktor anda boleh menyediakan rancangan kelahiran yang sesuai.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found