Kesihatan

6 Cara Mudah Menjaga Kesihatan Kaki

Anda perlu menjaga kesihatan kaki kerana kesihatan kaki juga mempengaruhi kesihatan tubuh secara keseluruhan. Menjaga kesihatan kaki sebenarnya tidak sukar, kerana terdapat pelbagai rawatan sederhana yang mudah diikutibuat.

Secara sedar atau tidak, kesihatan kaki penting untuk dijaga kerana kaki diperlukan untuk menyokong badan ketika berdiri dan berjalan. Fungsi penting ini membuat anda perlu menggunakan cara yang betul untuk menjaga kesihatan kaki, agar kesihatan anda terjaga sehingga anda dapat bergerak dengan selesa.

Pelbagai Penjagaan Kaki Yang Boleh Anda Lakukan

Sekiranya anda tidak menjaga kaki dengan baik, ada beberapa masalah kesihatan yang bersembunyi, mulai dari masalah kulit kaki kering, kaki retak, penampilan ketuat, kuku kaki yang tumbuh ke dalam, hingga jangkitan kuku jamur.

Pada pandangan pertama, masalah kesihatan ini kelihatan remeh. Namun, jika terus dibiarkan dan tidak mendapat rawatan yang tepat, kesihatan tubuh anda juga dapat terjejas, serta keselesaan semasa melakukan aktiviti.

Untuk mengurangkan risiko ini, anda perlu menjaga kesihatan kaki dengan baik, iaitu dengan menggunakan cara berikut untuk merawat kesihatan kaki:

1. Menjjaga kebersihan kaki

Cara paling mudah untuk menjaga kesihatan kaki adalah membersihkan kaki dengan kerap. Anda mesti membersihkan kaki dan di antara jari kaki anda menggunakan sabun dan air suam selepas setiap aktiviti. Setelah membersihkan kaki, keringkan dengan lembut menggunakan tuala.

2. Mengosapukan pelembaphlm

Setelah kaki selesai dibersihkan dan keringkan lagi, jangan lupa sapukan pelembap atau losyen pada kaki, agar kelembapan tetap terjaga. Sekiranya kulit di kaki anda kering atau retak, anda boleh menggunakan pelembap yang berisi Jeli petroleum.

3. Mengurut kaki

Ingin memanjakan diri tetapi masih memberi kesan positif kepada kesihatan? Mengurut kaki boleh menjadi satu jawapan. Walaupun kelihatan remeh, urutan kaki berguna untuk meningkatkan peredaran darah dan mengurangkan ketegangan otot kaki. Anda boleh melakukan urutan kaki di rumah, atau menggunakan bantuan pakar, seperti refleksologi.

Anda boleh melakukan urutan kaki sendiri di rumah menggunakan minyak pati atau losyen kegemaran anda. Anda juga boleh memilih minyak pati dengan aroma yang anda suka, kerana aroma minyak pati juga dapat membantu menghilangkan tekanan.

4. Menggpakai kasut yang selesa

Menggunakan kasut yang selesa dan sesuai dengan ukuran kaki dapat menjaga peredaran darah di kaki lancar. Sebaiknya beli kasut pada waktu petang, kerana ukuran kaki pada waktu itu cenderung lebih besar sehingga ukuran kasut yang dipilih tidak terlalu kecil dan akan selesa dipakai sepanjang hari.

Untuk mengelakkan kerengsaan pada kulit kaki, pastikan juga kasut yang anda pakai mempunyai tapak kaki tebal, dengan bahagian atasnya terbuat dari bahan lembut. Kemudian untuk mengelakkan kaki berbau, jangan lupa menukar stoking dengan kerap, terutamanya jika anda menggunakan kasut tertutup.

5. Mempotong kuku secara berkala

Untuk menjaga kesihatan kaki, anda juga perlu menjaga kuku kaki dengan betul. Kaedahnya tidak sukar. Anda hanya perlu memotong kuku secara berkala atau ketika anda mula merasa tidak selesa dengan kuku kaki anda mulai memanjang.

Ingat, elakkan memotong kuku kaki terlalu pendek atau terlalu dekat dengan lengkung kuku, kerana ini dapat meningkatkan risiko kuku kaki masuk ke dalam.

6. Melakukan regangan

Anda juga perlu meregangkan kaki secara berkala untuk mengurangkan sakit kaki, agar kesihatan kaki anda terjaga secara keseluruhan.

Cara mudah untuk meregangkan kaki adalah dengan duduk di kerusi dan rentangkan jari kaki anda dengan selesa. Kemudian, tahan selama 5 saat dan ulangi 10 kali.

Sekiranya anda mempunyai guli di rumah anda, gunakannya untuk meregangkan. Anda melakukannya dengan duduk di kerusi, kemudian meletakkan guli dan bekas kecil di hadapan jari kaki. Ambil guli menggunakan jari kaki dan kemudian masukkan guli ke dalam bekas yang disediakan.

Sebelum meregangkan kaki, disarankan agar anda memanaskan badan terlebih dahulu. Salah satu cara untuk memanaskan badan adalah dengan berjalan-jalan di sekitar rumah selama beberapa minit.

Selain melakukan perkara di atas, anda juga perlu mengamalkan gaya hidup sihat dan bersenam secara teratur. Ini penting untuk diperhatikan kerana apa yang anda makan menyumbang kepada kesihatan kaki anda.

Dengan menerapkan gaya hidup yang sihat dan berolahraga secara teratur, beberapa keadaan dan penyakit yang dapat mempengaruhi kesihatan kaki, seperti kegemukan, osteoporosis, dan diabetes, juga mungkin dapat dielakkan.

Itulah beberapa cara untuk menjaga kesihatan kaki. Ingatlah kesihatan kaki juga mesti dipertimbangkan kerana organ ini juga mempunyai peranan yang sangat penting dalam hidup anda. Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai kesihatan kaki, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.