Kesihatan

Kerap Bangun Pada Waktu Malam, Bagaimana Mengatasinya?

Bangun tidur yang kerap pada waktu malam dan kesukaran untuk tidur kembali ketika terbangun boleh memberi kesan pada gangguan kualiti tidur. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh menyebabkan masalah kesihatan. Sebenarnya, apa penyebab kerap bangun pada waktu malam dan bagaimana mengatasinya?

Keadaan kerap bangun ketika tidur pada waktu malam dan kesukaran untuk tidur kembali disebut sebagai insomnia tengah atau insomnia penyelenggaraan tidur. Insomnia adalah keadaan ketika seseorang mengalami kesukaran untuk memulai dan menjaga tidur, sehingga durasi dan kualiti tidur terganggu.

Dalam keadaan normal, seseorang boleh bangun sekurang-kurangnya 1-2 kali malam. Ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti pengambilan kafein atau alkohol, persekitaran tidur yang buruk, gangguan tidur, atau keadaan perubatan tertentu.

Di samping itu, semakin meningkat usia, jet lag, atau bekerja dengan sistem pergeseran Ia juga boleh mempengaruhi irama tidur dan menyebabkan orang sering bangun pada waktu malam. Lama kelamaan, keadaan ini boleh menyebabkan penurunan produktiviti dan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

Pelbagai Punca Kerap Bangun Pada Waktu Malam

Berikut adalah beberapa keadaan atau masalah kesihatan yang boleh menyebabkan terjaga kerap pada waktu malam:

1. Gangguan fizikal

Beberapa gangguan fizikal, seperti ketidakselesaan perut atau sakit sendi yang muncul pada waktu malam, tentu boleh mengganggu tidur. Selain itu, terdapat pelbagai gangguan fizikal lain yang juga dapat menyebabkan orang sering bangun pada waktu malam, yaitu:

 • Penyakit pernafasan, seperti asma, bronkitis, atau gangguan paru-paru
 • Penyakit neurologi dan otak, seperti penyakit Alzheimer dan penyakit Parkinson
 • Perubahan tahap hormon boleh menyebabkan berpeluh berlebihan dan membuat tidur tidak selesa, misalnya semasa haid atau sebelum menopaus
 • Diabetes, penyakit jantung, dan gangguan prostat dan pundi kencing dapat menyebabkan peningkatan frekuensi kencing sehingga tidur menjadi terganggu
 • Penggunaan ubat-ubatan tertentu, seperti penyekat beta, ubat asma, atau antidepresan

2. Gangguan psikologi

Pelbagai jenis penyakit mental, seperti tekanan dan kemurungan, boleh menyebabkan kebangkitan yang kerap pada waktu malam dan bahkan sukar untuk tidur. Sebagai tambahan kepada dua keadaan ini, beberapa penyakit psikiatri yang juga boleh menyebabkan kebangkitan yang kerap pada waktu malam adalah gangguan kecemasan, gangguan bipolar, dan skizofrenia.

3. Tabiat buruk

Pengambilan minuman beralkohol atau minuman berkafein sebelum tidur boleh menyebabkan anda menghadapi masalah tidur. Selain menyukarkan tidur, kafein juga dapat membuat anda kerap membuang air kecil sehingga anda bangun ketika tidur kerana anda harus berulang-alik ke tandas.

Tabiat merokok dan penggunaan alat sebelum tidur juga boleh mempengaruhi kualiti tidur anda. Lampu biru dari alat dapat mengurangkan kadar hormon melatonin yang berguna untuk mengatur tidur, menyukarkan proses tidur.

4. Gangguan tidur

Pelbagai gangguan tidur, seperti apnea tidur dan keganasan malam atau bangun pada waktu malam yang dicirikan oleh jeritan dan ketakutan yang kuat, juga boleh menjadi penyebab kebangkitan yang kerap pada waktu malam.

Cara Mengatasi Bangun Pada Waktu Malam

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menangani aduan kerap bangun pada waktu malam, termasuk:

 • Hadkan pengambilan minuman berkafein sekurang-kurangnya 8 jam sebelum tidur.
 • Elakkan mengambil alkohol dan makanan berat sekurang-kurangnya 3 jam sebelum tidur.
 • Berhenti merokok.
 • Kurangkan penggunaan alat sekurang-kurangnya 1 jam sebelum tidur.
 • Buat jadual untuk tidur dan bangun pada masa yang sama.
 • Lakukan senaman secara berkala. Namun, beri jarak beberapa jam antara waktu bersenam dan waktu tidur, misalnya dengan bersenam pada waktu petang.
 • Jadikan suasana bilik lebih selesa dan tenang, dan sesuaikan suhu bilik agar tidak terlalu panas atau terlalu dingin.

Sekiranya anda bangun dan tidak dapat tidur kembali selepas 15 atau 20 minit, bangun dari tidur dan lakukan aktiviti yang menenangkan anda dalam keadaan redup sehingga anda merasa mengantuk lagi.

Jangan melihat jam semasa anda cuba tidur semula. Mengira waktu yang tersisa sehingga anda harus bangun pada waktu pagi dapat membuat anda merasa cemas, menjadikannya lebih sukar untuk kembali tidur.

Bangun pada waktu malam secara amnya tidak berbahaya. Namun, jika ia kerap berlaku, ia boleh mengganggu aktiviti harian dan menyebabkan masalah kesihatan kerana kurang tidur. Lakukan perubahan gaya hidup dan minum ubat jika perlu untuk mendapatkan tidur yang berkualiti.

Sekiranya anda sukar untuk tertidur atau bangun sekurang-kurangnya 3 kali seminggu, memerlukan lebih dari 30 minit untuk tidur kembali, dan keadaan ini telah berlangsung lebih dari 30 hari, anda harus berjumpa doktor.

Doktor akan menentukan punca yang anda alami insomnia tengah dan berikan ubat atau terapi yang sesuai dengan keadaan anda.

Ditulis oleh:

dr. Andi Marsa Nadhira