Kehidupan yang sihat

Cara syampu dengan betul dan kesannya terhadap kesihatan rambut

Oleh ituUntuk mempunyai rambut yang sihat, anda mesti tahu cara mencuci syampu dengan betul. Ini kerana tabiat mencuci yang anda pakai akan mempengaruhi kesihatan kulit kepala dan rambut secara keseluruhan.

Ramai orang membasuh rambut mereka dengan cuai kerana mereka menganggap perkara yang paling penting dalam mencuci rambut adalah bahawa rambut mereka tidak lagi kotor, lemas, berminyak, dan berbau. Sebenarnya, mencuci rambut adalah bahagian penting dalam menjaga rambut yang sihat, jadi anda perlu melakukannya dengan betul.

Cara Mencuci Yang Betul

Untuk menjaga kesihatan rambut anda, gunakan kaedah mencuci rambut berikut:

1. Gunakan air sejuk

Suhu air terbaik untuk mencuci adalah sejuk. Mencuci dengan air panas harus dihindari kerana boleh menjadikan rambut kering, kusut, dan rosak. Sekiranya anda tidak suka mencuci rambut dengan air sejuk, anda boleh menggunakan air suam sedikit.

2. Gunakan syampu mengikut jenis rambut

Pastikan anda menggunakan syampu yang sesuai dengan jenis rambut anda. Sekiranya rambut anda berminyak, disarankan untuk memilih syampu yang mengandungi asid salisilat. Bagi mereka yang mempunyai rambut kering dan rosak, anda harus memilih syampu yang berisi dimethicone dan siklometetik.

Salah satu kesan kerosakan rambut yang kelihatan adalah keriting. Untuk mengelakkannya, anda juga boleh memilih syampu yang diperkaya dengan formula anti-kedut dan ekstrak argan (pati argan). Ini adalah kerana pati argan Mengandungi asid oleik dan linoleat yang dapat mengekalkan kelembapan dan kelembutan rambut. Ekstrak argan juga berguna untuk menyuburkan pertumbuhan rambut.

Untuk memudahkan anda memilih syampu, biasanya jenama syampu telah secara khusus menyenaraikan jenis syampu rambut yang dimaksudkan pada label pembungkusan.

3. Urut syampu pada kulit kepala atau akar rambut

Kesalahan yang sering dilakukan ketika mencuci adalah menggosok syampu pada rambut sehingga busa keluar. Ini kerana syampu digunakan secara ideal untuk membersihkan kulit kepala dari kotoran, minyak, dan sisa-sisa produk rambut.

Sekiranya anda menggunakan syampu di seluruh rambut anda, anda bimbang rambut anda akan menjadi kering dan rosak. Lalu, bagaimana cara membuat syampu dengan betul?

Caranya adalah dengan mencurahkan cukup syampu ke kulit kepala atau akar rambut, kemudian urut dengan lembut sehingga menghasilkan busa. Biarkan bahagian tengah dan hujung rambut mendapatkan sisa busa dari syampu bilas pada akhir syampu.

4. Sapukan kondispengion dengan betul

Untuk memulihkan atau mengekalkan kelembapan rambut, disarankan agar anda menggunakan perapi selepas mencuci rambut dengan syampu. Cara yang betul untuk menggunakan perapi adalah bermula dari tengah batang rambut hingga ke hujung rambut.

Jangan gunakan perapi pada kulit kepala atau akar rambut anda, kerana ini akan menjadikannya lebih berminyak.

5. Syampu mengikut keperluan

Sebenarnya tidak ada peraturan yang pasti bila yang terbaik adalah mencuci rambut anda. Namun, pakar kesihatan rambut tidak mengesyorkan mencuci rambut setiap hari kerana ini boleh menjadikan rambut kering dan rosak.

Keramas setiap hari mungkin disyorkan untuk orang yang mempunyai kulit kepala berminyak, sering menggunakan produk tertentu pada rambut mereka, kerap bersenam, dan tinggal di kawasan yang sangat lembap.

Namun, bagi mereka yang tidak mempunyai masalah ini, pakar mengesyorkan mencuci setiap 2-3 hari sahaja. Ini dilakukan agar kelembapan rambut terjaga.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found