Kehidupan yang sihat

Manfaat dan Kesan Maltodextrin pada Kesihatan

Maltodextrin adalah salah satu bahan tambahan yang sering digunakan sebagai pemekat, pengawet, atau pemanis dalam makanan dan minuman yang dibungkus. Walaupun diklasifikasikan sebagai selamat, bahan ini juga diketahui menyebabkan kesan tertentu pada kesihatan, terutama jika dikonsumsi secara berlebihan.

Pelbagai jenis makanan dan minuman yang dibungkus, seperti kerepek kentang, biskut, yogurt, minuman bertenaga, dan makanan ringan, biasanya menggunakan bahan tambahan dalam proses pengeluaran. Bahan-bahan ini diperlukan untuk mengekalkan kualiti produk dan menjadikannya lebih tahan lama.

Salah satu bahan tambahan yang sering digunakan sebagai bahan tambahan adalah maltodextrin, yang merupakan sejenis karbohidrat yang diekstrak dari pati tanaman, seperti jagung, beras, kentang, dan gandum.

Maltodextrin sebenarnya serupa dengan sirap jagung serbuk, tetapi kandungan gula berbeza. Sirap jagung serbuk mengandungi sekurang-kurangnya 20% gula, sementara kandungan gula dalam maltodekstrin kurang dan tidak lebih daripada 20%.

Faedah Maltodextrin dalam Industri Makanan

Terdapat pelbagai faedah maltodextrin dalam proses pembuatan makanan dan minuman, termasuk:

  • Makanan pekat
  • Tingkatkan jumlah makanan
  • Meningkatkan ketekalan dan mengekalkan tekstur makanan
  • Mengawet makanan dan minuman yang dibungkus

Maltodextrin juga sering digunakan sebagai campuran pemanis dalam makanan dan minuman. Selain industri makanan, maltodextrin juga dapat digunakan sebagai pemekat untuk produk perawatan tubuh, seperti losyen dan syampu.

Kesan Maltodextrin pada Kesihatan

BPOM mengklasifikasikan maltodextrin sebagai bahan tambahan yang selamat digunakan untuk pembuatan makanan dan minuman yang diproses. Walau bagaimanapun, bahan tambahan ini tidak boleh digunakan sebagai pengawet untuk makanan bayi atau ubat-ubatan.

Walaupun agak selamat, maltodextrin diketahui menyebabkan beberapa kesan sampingan, terutama jika digunakan secara berlebihan. Berikut adalah beberapa kesan maltodextrin pada kesihatan badan:

Mengganggu kesihatan saluran pencernaan

Di saluran pencernaan manusia, ada bakteria baik atau probiotik yang berfungsi melindungi sistem pencernaan dari bakteria penyebab penyakit dan menjaga fungsi pencernaan.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa maltodextrin dapat menghambat pertumbuhan probiotik, sehingga dapat mengganggu keseimbangan jumlah bakteria baik dalam usus.

Maltodextrin juga disebut sebagai salah satu zat yang dapat meningkatkan risiko beberapa penyakit pada saluran gastrointestinal, seperti kolitis dan barah usus besar.

Meningkatkan gula dalam darah

Maltodextrin mempunyai indeks glisemik (GI) yang tinggi, sehingga dapat menyebabkan kadar gula darah meningkat dengan cepat. Sebagai perbandingan, indeks glisemik gula meja adalah 65, sementara maltodekstrin adalah 106–136. Kesan maltodextrin ini boleh membahayakan orang yang mempunyai ketahanan insulin atau diabetes.

Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, maltodextrin juga dapat memberikan manfaat kepada tubuh. Pertama, kerana cepat diserap oleh tubuh, maltodekstrin dapat menjadi sumber kalori dan tenaga bagi mereka yang mempunyai aktiviti tinggi, seperti atlet atau ahli bina badan.

Kedua, kerana dapat dengan cepat meningkatkan kadar gula darah, maltodekstrin juga dapat digunakan untuk mengobati hipoglikemia atau keadaan kadar gula darah rendah di dalam tubuh. Keadaan ini sering berlaku pada orang yang menerima ubat diabetes atau menjalani diet yang melampau.

Petua Mengambil Maltodextrin

Untuk mengurangkan risiko kesan sampingan maltodextrin, anda harus mengehadkan atau mengelakkan terlalu banyak memakan makanan atau minuman yang diproses yang mengandungi bahan tambahan.

Biasakan makan makanan dan minuman yang dibuat dari bahan segar, seperti sayur-sayuran, buah, biji-bijian, ikan, ayam, daging lembu, telur, dan kacang-kacangan, tanpa bahan pengawet tambahan, pemanis, atau bahan tambahan lain.

Sekiranya anda ingin mengambil makanan atau minuman yang dibungkus, lihat komposisi pada label pembungkusan. Apabila anda ingin menggunakan pemanis buatan, anda boleh memilih alternatif yang lebih sihat, seperti stevia, madu, gula perang, atau sirap jagung.

Maltodextrin sebenarnya tidak memberi kesan buruk kepada kesihatan selagi ia dimakan dalam jumlah yang berpatutan dan tidak terlalu kerap. Walau bagaimanapun, anda perlu menyedari kesan sampingan maltodextrin jika anda mengambil terlalu banyak makanan atau minuman bungkusan yang mengandungi bahan ini.

Sekiranya anda mengalami aduan, seperti cirit-birit, sakit perut, loya, atau muntah, setelah memakan makanan atau minuman yang mengandungi maltodextrin, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found