Kesihatan

Kehelan bahu - Gejala, sebab dan rawatan - Alodokter

Kehelan bahu adalah keadaan apabila bahagian atas tulang lengan melepaskan dari sendi bahu. Sendi bahu adalah sendi yang paling mudah dilucutkan, kerana dapat digerakkan ke pelbagai arah dan rongga di sendi ini adalah rongga cetek.

Walaupun boleh dilepaskan ke belakang atau ke bawah, tulang lengan bawah lebih kerap terlepas ke depan (dislokasi bahu anterior). Keadaan ini secara amnya berlaku apabila seseorang membaling objek atau memegang badan ketika jatuh.

Kehelan bahu boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi keadaan ini lebih cenderung dialami oleh orang tua, lelaki di bawah 30 tahun, dan orang yang mengalami gangguan sendi yang terlalu fleksibel.

Gejala Kehelan Bahu

Kehelan bahu akan menunjukkan tanda seperti:

 • Perubahan bentuk bahu. Bahu yang biasanya kelihatan bulat, kelihatan lebih berkotak.
 • Terdapat bonjolan di dekat bahu.
 • Lengan tidak berada pada kedudukan yang sepatutnya.
 • Bengkak dan lebam di bahu.

Seseorang yang mempunyai bahu yang terkilir akan mengalami sakit bahu dan sukar menggerakkan lengan. Otot-otot di bahu juga terasa tegang, atau ada kebas dari leher hingga jari. Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami gejala ini.

Punca Kehelan Bahu

Dislokasi bahu disebabkan oleh kecederaan pada bahu, termasuk:

 • Sukan. Jenis sukan yang sering menyebabkan dislokasi bahu adalah bola sepak, bola tampar, dan gimnastik.
 • Kkemalangan jalan raya. Salah satu contohnya ialah kemalangan motosikal, yang boleh menyebabkan kesan buruk pada bahu.
 • Kejatuhan. Apabila anda jatuh, tangan anda akan refleks untuk menahan badan anda. Ini boleh menyebabkan kehelan bahu.
 • Kejutan elektrik.Semasa berlari elektrik, otot lengan dapat melakukan pergerakan yang tidak terkawal yang boleh menyebabkan tulang lengan meluncur keluar dari tempatnya.

Diagnosis Dislokasi Bahu

Pertama sekali, doktor akan menanyakan kejadian yang menyebabkan tulang lengan atas terlepas. Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal. Doktor juga akan mengambil sinar-X bahu pesakit untuk melihat sejauh mana sendi bahu terlepas, dan mengesan kerosakan pada tisu sekitarnya.

Rawatan Dislokasi Bahu

Pada dislokasi bahu yang ringan, pesakit akan disarankan untuk melakukan rawatan secara bebas di rumah. Tujuannya adalah untuk menghilangkan rasa sakit dan mempercepat proses pemulihan bahu yang terkeluar. Rawatan diri ini merangkumi:

 • Memampatkan bahu. Memampatkan bahu dengan ais yang dibalut tuala dapat mengurangkan bengkak dan kesakitan. Lakukan selama 15-20 minit, 3-4 kali sehari. Setelah rasa sakit dan bengkak reda, gunakan tuala yang direndam dalam air suam untuk memampatkan. Kompres panas berguna untuk meregangkan otot yang tegang. Lakukan kompres suam selama 20 minit.
 • Rehatkan bahu anda. Jangan angkat berat dan angkat tangan, sehingga keadaan bahu bertambah baik. Elakkan juga melakukan pergerakan yang sebelumnya menyebabkan kehelan bahu, serta pergerakan yang membuat kesakitan.
 • Kminum ubat penenang menyakitkan. Penghilang rasa sakit, seperti parasetamol, dapat membantu mengurangkan kesakitan. Ikuti arahan untuk menggunakan ubat tersebut, dan berhenti minum ubat setelah rasa sakit hilang.

Pada dislokasi bahu yang teruk, doktor akan melakukan rawatan lebih lanjut, termasuk:

 • Pemasangan sokongan. Doktor akan melampirkan sokongan khas supaya bahu pesakit tidak dapat digerakkan. Tempoh sokongan bergantung pada keadaan bahu yang cedera, hanya beberapa hari atau hingga 3 minggu. Walau bagaimanapun, pemulihan lengkap boleh memakan masa 3-4 bulan.
 • Rekedudukan bahu (pengurangan tertutup). Doktor akan mengembalikan tulang lengan atas pesakit yang terlantar atau terlepas ke kedudukan asalnya. Sebelum prosedur, pesakit akan diberi ubat pelonggaran otot, ubat penenang, atau anestetik untuk mengurangkan kesakitan semasa prosedur. Kesakitan akan reda sebaik sahaja tulang lengan atas kembali ke kedudukannya.
 • Operasi. Pembedahan dilakukan oleh doktor ortopedik sekiranya dislokasi bahu telah berulang kali berlaku dan tisu sokongan di sekitar bahu lemah. Pembedahan bertujuan untuk memperbaiki kedudukan, serta mengetatkan tisu sokongan yang lemah atau koyak. Pesakit juga memerlukan pembedahan sekiranya mengalami kerosakan pada saraf atau saluran darah. Walau bagaimanapun, perkara ini jarang berlaku.

Setelah dislokasi bahu bertambah baik, pesakit disyorkan menjalani fisioterapi. Matlamat fisioterapi pada dislokasi bahu adalah untuk mengembalikan pergerakan, kekuatan, dan kestabilan sendi bahu. Dengan cara itu, pesakit dapat kembali ke aktiviti normal mereka.

Komplikasi Kehelan Bahu

Kehelan bahu boleh menyebabkan beberapa komplikasi, termasuk:

 • Kerosakan pada tisu di sekitar sendi, seperti otot, tisu penghubung antara tulang (ligamen), atau tisu yang menghubungkan tulang ke otot (tendon).
 • Kerosakan saraf atau saluran darah.
 • Bahu menjadi tidak stabil dan terdapat risiko terkehel berulang kali.
 • Artritis (artritis) jangka panjang atau kronik.

Pencegahan Dislokasi Bahu

Kehelan bahu dapat dicegah dengan beberapa cara mudah, termasuk:

 • Bersenam secara berkala, untuk mengekalkan kekuatan dan kelenturan sendi dan otot bahu.
 • Pakai peralatan pelindung, ketika melakukan sukan yang melibatkan hubungan fizikal, seperti bola sepak.
 • Berhati-hati dalam buat aktiviti, agar tidak jatuh atau mengalami kecederaan yang menimbulkan risiko terkehel bahu.

Seseorang yang mempunyai bahu yang terkehel lebih cenderung untuk melepaskan bahu. Oleh itu, menjalani program fisioterapi untuk dislokasi bahu seperti yang disarankan oleh doktor pemulihan perubatan, untuk menjaga kestabilan dan kekuatan bahu.