Kesihatan

Mengecam 4 Tanda Cecair Amniotik Tidak normal

Cecair ketuban berperanan membantu pertumbuhan janin, serta melindungi janin dari kecederaan. Walau bagaimanapun, cecair ketuban boleh mengalami kelainan dan keadaan ini perlu diperhatikan. Kenali apakah tanda-tanda cecair amniotik yang tidak normal dan risikonya.

Cecair ketuban mula terbentuk kira-kira 12 hari selepas persenyawaan berlaku. Biasanya, cairan ketuban berwarna kekuningan jelas dengan isipadu sekitar 60 mililiter (mL) pada kehamilan 12 minggu, 175 mL pada kehamilan 16 minggu, dan 400-1200 mL pada kehamilan 34-38 minggu.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa wanita hamil yang mengalami cairan ketuban dengan keadaan tidak normal, misalnya, warnanya keruh atau jumlah cecair amniotik terlalu sedikit atau terlalu banyak.

Keadaan cecair amniotik tidak normal

Terdapat beberapa perkara yang boleh menjadi tanda bahawa cairan ketuban tidak normal dan perlu diperhatikan, iaitu:

1. Terlalu banyak cecair amniotik

Secara perubatan, keadaan ini dipanggil polyhydramnios. Polyhydramnios adalah komplikasi biasa yang dialami oleh wanita hamil. Sebilangan besar wanita hamil dengan polyhydramnios dapat melahirkan bayi yang sihat. Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan untuk tidak mengabaikan keadaan ini.

Punca terlalu banyak cecair amniotik tidak diketahui secara pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor risiko yang berkaitan dengan polyhydramnios, termasuk:

 • Keabnormalan kongenital pada janin, seperti ketidakupayaan janin untuk menelan cairan ketuban dan mengeluarkannya
 • Wanita hamil menghidap diabetes, termasuk diabetes kehamilan
 • Keadaan hamil dengan anak kembar disertai oleh sindrom transfusi kembar ke kembar
 • Darah rhesus antara ibu dan janin berbeza atau ketidaksesuaian rhesus
 • Masalah dengan jantung bayi, seperti kecacatan jantung kongenital
 • Jangkitan pada kehamilan

Polyhydramnios dapat meningkatkan risiko kelahiran pramatang dan wanita hamil mengalami pendarahan selepas bersalin. Oleh itu, adalah mustahak untuk melakukan pemeriksaan kehamilan secara rutin untuk mengesan risiko polyhydramnios sejak awal.

2. Cecair ketuban terlalu sedikit

Cecair ketuban atau oligohydramnios yang terlalu sedikit lebih cenderung berlaku pada trimester terakhir kehamilan. Keadaan ini boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor, iaitu:

 • Komplikasi kehamilan, seperti hipertensi, dehidrasi, preeklamsia, dan diabetes
 • Kehamilan lewat atau usia kehamilan melebihi 42 minggu
 • Pengambilan ubat-ubatan tertentu, seperti enzim penukaran angiotensin (ACE)
 • Gangguan plasenta
 • Membran ketuban pecah
 • Masalah dengan janin, seperti gangguan genetik

Oligohydramnios dapat dikesan dengan memeriksa isipadu cecair amniotik menggunakan ultrasound. Sekiranya wanita hamil didiagnosis menghidap oligohidramnios, disyorkan untuk minum lebih banyak air, terutamanya jika disertai dengan gejala dehidrasi.

Di samping itu, keadaan cecair amniotik rendah juga memerlukan suntikan cecair amniotik atau amnioinfusi. Langkah rawatan ini dilakukan oleh doktor dengan memberi cecair masin disuntik ke dinding kantung ketuban.

3. Pecahnya membran pramatang

Pada sesetengah wanita hamil, selaput boleh pecah sebelum kehamilan 37 minggu. Semakin awal keadaan ini berlaku, semakin serius keadaan yang dialami oleh ibu dan janin.

Pecahnya selaput dini selalunya tidak diketahui sebabnya, tetapi ada beberapa faktor risiko yang dianggap sebagai pencetus, iaitu:

 • Jangkitan pada vagina, rahim, atau serviks
 • Tabiat merokok
 • Sejarah pembedahan atau biopsi serviks
 • Sejarah keadaan serupa pada kehamilan sebelumnya
 • Kantung ketuban terlalu banyak disebabkan oleh polyhydramnios atau sebab lain

Ketika wanita hamil merasakan air mengalir dari faraj, baik secara perlahan atau semburan, segera ambil kain untuk menyerap cecair. Bau aroma dan pastikan sama ada cecair ketuban berbau seperti kencing atau tidak. Sekiranya selepas dicium bukan air kencing, segera dapatkan bantuan perubatan.

4. Cairan ketuban berwarna tidak normal

Sekiranya hampir pada tarikh akhir, selaput boleh pecah sendiri. Cecair ketuban yang keluar biasanya berwarna putih keruh hingga kekuningan dan tidak berbau.

Cairan ketuban berwarna tidak normal seperti kehijauan atau kecoklatan, bercampur dengan banyak darah, bertekstur tebal, dan mempunyai bau busuk, dapat menunjukkan kelainan pada janin atau jangkitan pada cairan ketuban. Keadaan ini perlu segera dirawat oleh doktor.

Dengan mengenali tanda-tanda cairan amniotik yang tidak normal lebih awal, rawatan dapat dilakukan dengan segera sehingga risiko komplikasi dikurangkan. Itulah sebabnya, sangat penting untuk melakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala dengan doktor atau bidan agar keadaan kehamilan dan janin anda dapat dipantau secara berterusan.