Kehidupan yang sihat

Kenali 4 bahan semula jadi untuk memutihkan kulit leher

Terdapat pelbagai cara untuk memutihkan kulit leher, termasuk bahan semula jadi. Anda boleh mendapatkan bahan semula jadi ini untuk memutihkan kulit leher di rumah, jadi anda boleh lebih yakin dengan kulit leher yang kelihatan bersih dan cerah.

Pendedahan cahaya matahari, kesan sampingan ubat-ubatan, gangguan hormon, dan masalah kulit lain boleh menyebabkan kulit di leher menjadi gelap. Bukan sahaja perubahan warna, tekstur kulit di leher juga boleh menjadi lebih kasar dan gatal.

Secara perubatan, kulit leher gelap disertai dengan garis-garis gelap di bahagian belakang leher (acanthosis nigricans) boleh menjadi tanda diabetes atau ketahanan insulin di dalam badan. Yang pasti, anda boleh berjumpa terus dengan doktor.

Bahan Asli untuk Memutihkan Kulit Leher

Kulit gelap di leher sebenarnya tidak boleh dilunturkan. Walau bagaimanapun, anda boleh menjadikannya lebih cerah dengan cara berikut:

1. Madu dan buah

Untuk mencerahkan kulit leher gelap, anda boleh membuat topeng dari bahan semula jadi, seperti madu, yogurt, dan buah-buahan. Beberapa jenis buah, seperti lemon, pisang, dan pepaya diketahui dapat mengurangkan pigmentasi kulit dan mencerahkan dan menyuburkan kulit dengan baik.

Anda boleh mencampurkan tepung dengan beberapa bahan di atas sehingga teksturnya menyerupai pasta, seperti topeng pada umumnya. Seterusnya, sapukan campuran topeng ke wajah, leher, dan kawasan kulit lain yang kelihatan gelap. Biarkan selama kira-kira 30 minit, kemudian bilas hingga bersih.

2. Cuka sari apel

Cuka sari apel mengandungi asid asetik yang dapat mengurangkan pigmentasi. Anda boleh mencampurkan bahagian yang sama cuka sari apel dan air rebus. Seterusnya, sapukan pada leher yang kelihatan gelap dan biarkan selama kira-kira 2-3 minit, kemudian bilas hingga bersih. Ulangi kaedah ini dua kali sehari.

3. Aloe vera

Aloe vera diketahui mengandungi sebatian aloin, yang merupakan agen pigmentasi semula jadi. Caranya adalah dengan menggunakan gel aloe vera semula jadi pada kawasan kulit yang kelihatan gelap. Lakukan ini pada waktu malam sebelum tidur, kemudian basuh ketika anda bangun pada waktu pagi.

4. Susu

Susu diketahui dapat mencerahkan kawasan kulit yang kelihatan gelap, termasuk leher. Manfaat ini berasal dari kandungan asid laktik di dalamnya.

Kaedahnya cukup mudah. Anda hanya perlu merendam bebola kapas dalam susu dan oleskan ke seluruh kawasan leher yang kelihatan gelap. Biarkan hingga maksimum 30 minit dan bilas hingga bersih. Selain mencerahkan kulit, kaedah ini juga diketahui berkesan untuk menghidrat kulit.

Selain empat bahan semula jadi di atas, anda juga boleh melakukan beberapa cara lain, seperti:

  • Mengelupas dengan produk yang mengandungi AHA dan BHA
  • Menggunakan serum, krim, dan toner pencerah kulit
  • Makan makanan yang sihat dan berkhasiat tinggi, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan
  • Minum banyak air
  • Gunakan pelindung matahari dengan minimum SPF30 atau lebih

Selain penggunaan bahan semula jadi, terdapat beberapa rawatan perubatan yang juga boleh anda lakukan untuk mencerahkan kulit leher. Sudah tentu ini mesti dirawat secara langsung oleh doktor.

Doktor akan memeriksa apa yang menyebabkan kulit leher anda kelihatan gelap dan menetapkan beberapa ubat atau mengesyorkan prosedur mikrodermabrasi atau terapi laser.

Walaupun secara amnya bukan keadaan yang berbahaya, kulit leher gelap boleh menjadi tanda penyakit. Dapatkan nasihat doktor sekiranya beberapa kaedah di atas tidak berkesan untuk memutihkan kulit leher atau kulit leher gelap disertai dengan gatal-gatal yang tidak hilang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found