Keluarga

Rangsangan Gula pada Kanak-kanak dan Kaitannya dengan Kelakuan Hyperaktif

Tidak sedikit ibu bapa yang mempercayai perkara itu gula gula pada kanak-kanak berlaku kerana terlalu banyak makanan atau minuman yang mengandungi gula. Namun, adakah benar bahawa terlalu banyak gula boleh menjadikan anak terlalu aktif?

Rasa gula adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan keadaan apabila seseorang menjadi terlalu aktif dan tidak boleh duduk diam setelah memakan gula. Pada kanak-kanak, keadaan ini boleh berlaku apabila kanak-kanak mengambil makanan atau minuman yang mengandungi banyak gula, seperti sirup, coklat, kek, dan ais krim.

Walaupun begitu, fenomena tersebut gula gula pada kanak-kanak masih menjadi perbalahan dan perbahasan hingga ke hari ini. Ada yang mengatakan bahawa pengambilan gula tidak berkaitan dengan tingkah laku anak-anak, tetapi ada juga yang berpendapat bahawa pengambilan gula terlalu banyak juga dapat menyebabkan anak-anak mengalami diabetes gulatergesa-gesa.

Pautan Antara Rasa Gula pada Kanak-kanak dan Kelakuan Hyperaktif

Sejauh ini, pelbagai kajian belum dapat mengesahkan kaitan antara penggunaan gula dengan keadaan kesihatan mental gula gula pada kanak-kanak. Kanak-kanak juga tidak menunjukkan gejala hiperaktif hanya kerana mereka makan banyak kek, donat, ais krim, gula-gula, atau minuman bergula yang lain.

Anggapan ini mungkin berasal dari saranan ibu bapa yang merasakan bahawa anak-anak mereka menjadi hiperaktif dan tidak boleh tenang setelah memakan makanan atau minuman manis.

Apabila anda mendapat pengambilan gula, badan anak anda akan mendapat tenaga. Inilah yang menjadikan anak-anak kelihatan lebih bersemangat dan tidak boleh diam. Sebenarnya, anak-anak memang akan merasa gembira dan teruja ketika bermain kerana mereka sedang dalam proses membesar dan berkembang.

Sebilangan ibu bapa juga mungkin menganggap gula sebagai penyebab hiperaktif pada anak-anak. Sebenarnya, hiperaktif pada kanak-kanak bukan disebabkan oleh pengambilan gula berlebihan atau pengambilan gula berlebihan gula gula.

Keadaan ADHD pada kanak-kanak boleh berlaku disebabkan oleh gangguan genetik dan gangguan otak sejak lahir. Pendedahan kepada bahan toksik, alkohol, atau ubat tertentu semasa anak masih dalam kandungan juga boleh meningkatkan risiko ADHD.

Bahaya Terlalu Banyak Gula pada Kanak-kanak

Pengambilan gula belum terbukti menyebabkannya gula gula pada kanak-kanak. Namun, itu tidak bermakna pengambilan gula berlebihan baik untuk kesihatan anak-anak.

Kebiasaan memakan terlalu banyak makanan dan minuman yang mengandungi sejumlah besar gula dapat membuat anak-anak lebih berisiko mendapat pelbagai penyakit, termasuk:

  • Diabetes
  • Berat badan berlebihan atau kegemukan
  • Penyakit jantung
  • Tekanan darah tinggi
  • Masalah dengan gigi, seperti rongga
  • Kolesterol tinggi
  • Gangguan tidur
  • Kemurungan
  • Gout

Oleh itu, untuk lebih sihat, pengambilan gula kanak-kanak tidak boleh melebihi 25 gram atau bersamaan dengan 6 sudu teh sehari. Jumlah ini termasuk gula yang terdapat dalam makanan atau minuman, bukan hanya gula pasir.

Walaupun belum terbukti penyebabnya gula gula Pada kanak-kanak, pengambilan gula terlalu banyak masih tidak baik untuk kesihatan tubuh anak. Sebagai ibu bapa, anda perlu sentiasa memantau pengambilan gula si kecil agar keadaan kesihatannya terjaga.

Sekiranya anak anda suka makan makanan manis dan tidak mahu mengurangkannya, cuba berjumpa dengan pakar pediatrik untuk mendapatkan petua mengenai corak dan pencegahan pemakanan yang sihat. gula gula pada kanak-kanak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found