Kehidupan yang sihat

Kesan Sederhana, Inilah Khasiat Regangan untuk Badan

Meregangkan atau meregangkan otot tidak hanya berguna jika dilakukan sebelum bersenam. Manfaat peregangan untuk kesihatan tubuh juga dapat diperoleh jika Anda melakukannya secara rutin di antara aktiviti harian atau ketika bekerja di pejabat.

Regangan adalah pergerakan memanaskan badan yang biasanya dilakukan sebelum bersenam. Pergerakan ini bertujuan untuk mempersiapkan otot-otot badan sebelum melakukan pergerakan yang lebih kuat agar tidak cedera. Jadi, apa faedah peregangan untuk kesihatan?

Pelbagai Khasiat Regangan

Bukan hanya ketika mereka ingin bersenam, banyak orang juga melakukan regangan atau meregangkan otot ketika badan mereka mula terasa kaku dan sakit. Sebenarnya, pergerakan 'ngulet' ketika anda bangun dengan meregangkan tangan ke atas juga merupakan salah satu gerakan regangan. Pergerakan regangan juga bagus untuk wanita hamil.

Apabila dilakukan secara berkala, terdapat banyak faedah peregangan yang anda dapat, termasuk:

1. Meningkatkan kelenturan badan

Seiring usia anda, badan anda akan menjadi kurang lentur atau lentur, lebih-lebih lagi jika anda tidak bergerak atau bersenam kurang kerap. Ini dapat menjadikan aktiviti menjadi kurang selesa.

Untuk mengekalkan kelenturan dan kekuatan otot badan, anda boleh melakukan regangan secara teratur. Pergerakan ini dapat mengekalkan otot yang fleksibel, kuat, dan sihat. Selain itu, kelebihan peregangan juga baik untuk menjaga kesihatan dan kekuatan pelbagai sendi di dalam badan.

Dengan senaman dan regangan yang kerap, anda akan terhindar dari pelbagai aduan, seperti sakit sendi atau kekejangan dan ketegangan otot.

2. Melancarkan peredaran darah

Kebiasaan sering duduk atau menatap komputer terlalu lama boleh membuat peredaran darah di badan, misalnya di kaki, leher, dan bahu, kurang lancar. Inilah yang menjadikan bahagian tubuh ini kaku, sakit, atau sakit.

Peregangan antara aktiviti harian berguna untuk meningkatkan aliran darah ke otot di kawasan tersebut, sehingga membuat tubuh merasa lebih selesa.

3. Memperbaiki postur

Semasa menggunakan telefon bimbit, badan biasanya akan bengkok dengan kepala ke bawah. Postur yang lemah ini dari masa ke masa dapat membuat otot leher menjadi lemah, jadi ada risiko mencetuskan gangguan sendi dan otot di leher, seperti sakit leher.

Untuk mengelakkan ini, lakukan regangan dengan mengangkat kepala dan meregangkan otot dada. Anda juga boleh menyertainya dengan memusingkan kepala.

4. Mengatasi sakit belakang

Salah satu penyebab sakit belakang adalah ketegangan atau kekakuan pada otot belakang. Gangguan ini boleh berlaku disebabkan oleh beberapa perkara, seperti postur badan yang lemah dan kebiasaan jarang bersenam.

Untuk melegakan simptom sakit belakang akibat otot punggung yang kaku, anda boleh melakukan regangan secara berkala. Di samping itu, anda juga boleh mencuba sukan tertentu, seperti yoga, pilate, atau berenang.

Regangan dan senaman juga bermanfaat untuk menguatkan otot punggung dan mencegah sakit belakang daripada berulang pada masa akan datang.

5. Meredakan tekanan

Semasa anda bersenam, termasuk senaman sederhana seperti regangan, badan anda akan menghasilkan hormon penghilang tekanan semula jadi, iaitu endorfin. Inilah sebabnya mengapa senaman regangan dan teratur adalah baik untuk mengatasi tekanan dan kegelisahan.

Pelbagai Cara Melakukan Pergerakan Regangan

Berikut adalah beberapa cara untuk melakukan pergerakan regangan yang boleh anda lakukan di antara aktiviti harian:

Peregangan di bahagian belakang

Untuk melakukan gerakan regangan di punggung, anda boleh mengikuti langkah berikut:

  • Berbaring telentang, kemudian bengkokkan lutut.
  • Letakkan tangan anda di betis anda, kemudian tarik kaki ke arah dada anda.
  • Tarik sehingga punggung anda terasa tegang.
  • Tahan selama 8 kiraan. Selepas itu, kembali ke posisi awal dan ulangi pergerakan ini sebanyak 9 kali.

Di samping itu, anda juga dapat melakukan pergerakan berikut:

  • Berbaring di perut anda, kemudian perlahan-lahan angkat punggung dan gunakan tapak tangan sebagai sokongan.
  • Tahan selama 8 kiraan. Selepas itu, kembali ke posisi awal dan ulangi 9 kali.

Meregangkan bahu dan lengan

Peregangan bahu dan lengan boleh dilakukan dengan pergerakan mudah ini:

  • Berdiri dengan tangan anda di sisi anda.
  • Ayunkan tangan anda ke hadapan, kemudian angkat tangan setinggi yang anda boleh.
  • Turunkan, kemudian ulangi pergerakan ini selama 1 minit.

Supaya anda dapat memperoleh manfaat peregangan secara optimum, luangkan sekurang-kurangnya 5-10 minit setiap hari untuk melakukan pergerakan ini. Sekiranya selama ini anda jarang bersukan atau melakukan regangan, mulailah membiasakan diri dengan melakukan regangan.

Walaupun terdapat banyak kelebihan peregangan, anda masih perlu berhati-hati ketika ingin melakukan pergerakan ini, terutama jika anda mengalami kecederaan atau masalah pada sendi atau otot badan. Oleh itu, jika anda mempunyai masalah kesihatan tertentu, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu untuk menentukan langkah regangan yang sesuai.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found