Kesihatan

Maklumat Mengenai Punca Lumbar (LP) Yang Anda Perlu Tahu

Tusukan lumbar atau tusukan lumbal adalah prosedur untuk mengambil cecair tulang belakang dan otak (serebrospinal). Prosedur ini dijalankan dengan memberi makankjarum betul? ke celah tulang belakang dalam belakang bahagian lebih rendah.

Prosedur tusukan lumbal biasanya digunakan untuk memeriksa penyakit otak dan saraf tunjang, seperti meningitis atau sklerosis berbilang. Prosedur ini juga dapat dilakukan untuk memasukkan ubat secara langsung ke otak atau saraf tunjang.

LP boleh dilakukan pada orang dewasa, bayi, dan kanak-kanak. Walau bagaimanapun, pesakit yang hamil, alergi terhadap anestetik, atau yang mengambil ubat tertentu, seperti pengencer darah, perlu memberitahu doktor mereka sebelum melakukan prosedur ini.

Tujuan dan Petunjuk untuk Lumbar Puncture (LP)

Prosedur tusukan lumbal dapat dilakukan sebagai kaedah diagnosis atau rawatan. Berikut adalah beberapa tujuan prosedur ini:

 • Mengambil sampel cecair serebrospinal untuk mengesan penyakit.
 • Perhatikan tekanan di rongga kepala dan tulang belakang.
 • Memberi ubat ke dalam sistem saraf, seperti ubat anestetik atau kemoterapi.
 • Memasukkan pewarna atau bahan radioaktif ke dalam cecair serebrospinal sebelum melakukan imbasan.

Pemeriksaan sampel cecair serebrospinal

Pemeriksaan sampel cecair otak dan saraf tunjang (cecair serebrospinal) melalui tusukan lumbal berguna untuk mengesan kelainan pada sistem saraf, seperti jangkitan, pendarahan, atau barah. Beberapa penyakit yang mungkin memerlukan tusukan lumbal untuk didiagnosis adalah:

 • Meningitis
 • Encephalitis
 • Tumor otak dan saraf tunjang
 • Pendarahan subarachnoid
 • Sindrom Reye
 • myelitis
 • Neurosifilis
 • Sindrom Guillain-Barre
 • Sklerosis berbilang

Amaran Sebelum Melakukan Punca Lumbar (LP)

Sebelum tusukan lumbal dilakukan, pesakit perlu memberitahu doktor jika dia atau pernah mengalami gangguan pembekuan darah. Ini supaya doktor dapat menjangkakan komplikasi yang mungkin berlaku.

Oleh kerana anestetik akan diberikan sebelum tusukan lumbal dilakukan, pesakit juga perlu memberitahu doktor jika dia alah kepada anestetik tertentu, untuk mengelakkan reaksi alergi terhadap ubat.

Pesakit perlu memberitahu doktor mereka jika mereka mengambil ubat penipisan darah, seperti aspirin atau warfarin. Ubat penipisan darah boleh menyebabkan pendarahan semasa prosedur tusukan lumbal. Oleh itu, doktor biasanya akan meminta pesakit berhenti mengambil ubat tersebut beberapa hari sebelumnya.

Persiapan Sebelum Tusukan Lumbar (LP)

Pada awal pemeriksaan, doktor akan menanyakan riwayat perubatan pesakit dan melakukan pemeriksaan fizikal. Doktor juga akan melakukan beberapa ujian sokongan, seperti ujian darah, imbasan CT, atau MRI, jika diperlukan. Doktor juga boleh bertanya persetujuan termaklum sebelum melakukan tusukan lumbar.

Pesakit disarankan untuk meningkatkan pengambilan cecair dengan minum lebih banyak air, sejak 2 hari sebelum prosedur tusukan lumbal. Pesakit juga perlu berpuasa selama 3 jam sebelum prosedur, tetapi masih dibenarkan minum air.

Atas sebab keselamatan dan keselesaan, pesakit harus ditemani keluarga atau saudara kerana mereka tidak dibenarkan membawa kenderaan selama 24 jam setelah prosedur. Pesakit juga tidak disarankan untuk menggunakan pengangkutan awam sahaja.

Pesakit harus tiba di hospital 1 jam sebelum prosedur untuk menyiapkan diri. Pesakit akan diminta menukar pakaian hospital yang telah disediakan. Oleh itu, pesakit harus memakai pakaian dan kasut yang mudah ditanggalkan.

Pesakit juga akan diminta untuk membuang semua perhiasan, termasuk anting-anting. Untuk mempermudah, pesakit tidak boleh memakai aksesori atau perhiasan dari rumah.

Prosedur dan Prosedur Lumbar Puncture (LP)

Berikut adalah langkah-langkah yang terlibat dalam prosedur dan prosedur tusukan lumbal:

Posisikan pesakit semasa prosedur tusukan lumbal

Pesakit diminta naik ke meja pemeriksaan dan berbaring di sebelahnya, dagu ke dada, dan lutut ke perut.

Pesakit juga boleh duduk dengan badan bersandar ke depan atau memeluk bantal. Kedudukan ini menjadikan ruang antara tulang belakang lebih luas.

Anestesia untuk punggung bawah

Sebelum menyuntik anestetik, punggung bawah pesakit akan dibersihkan dengan larutan antiseptik dan ditutup dengan kain steril.

Kemudian doktor akan menyuntik anestetik tempatan ke punggung bawah untuk mematikan kawasan badan di mana jarum akan dimasukkan. Suntikan anestetik akan menyengat, tetapi dapat menghilangkan rasa sakit semasa prosedur LP.

Tindakan tusukan lumbar

Pakar neurologi akan memasukkan jarum ke celah tulang belakang di punggung bawah. Semasa proses memasukkan jarum, pesakit tidak dibenarkan bergerak. Setelah jarum dimasukkan ke tahap yang diinginkan, pesakit akan diminta untuk mengubah posisi sehingga cairan serebrospinal dan saraf tunjang dapat keluar.

Tindakan seterusnya bergantung pada tujuan melakukan LP. Doktor dapat mengukur tekanan di dalam rongga tulang belakang, mengambil sampel cecair, atau menyuntik ubat. Kemudian jarum akan dikeluarkan dan lubang suntikan ditutup dengan pembalut.

Prosedur ini biasanya berlangsung selama 30-45 minit. Walaupun tidak ada rasa sakit semasa prosedur LP, pesakit masih dapat merasakan ketidakselesaan dan tekanan di bahagian belakang semasa proses memasukkan jarum.

Hasil tusukan lumbal biasanya dapat diketahui 48 jam setelah prosedur.

Pemulihan Selepas Tusukan Lumbar (LP)

Setelah prosedur selesai, pesakit akan diminta untuk berbaring sekurang-kurangnya 1 jam di bawah pengawasan doktor. Pesakit boleh bergerak selagi kepala tidak diangkat dari tempat tidur. Biasanya pesakit harus menggunakan bedpan sekiranya ingin membuang air kecil.

Pembalut yang digunakan untuk menutup lubang suntikan tidak boleh dikeluarkan selama 24 jam selepas prosedur. Pesakit akan dibenarkan pulang pada hari yang sama setelah keadaan badan mereka bertambah baik atau dapat dirawat jika ada keadaan penyakit yang menjadikannya mustahil untuk pulang ke rumah, misalnya, disyaki menderita radang otak.

Pesakit diminta untuk mengelakkan aktiviti berat selama 24 jam setelah tusukan lumbal dilakukan. Pesakit boleh kembali bekerja dengan segera sekiranya pekerjaan itu tidak memerlukannya bergerak terlalu banyak.

Pesakit harus minum lebih banyak air untuk mengurangkan risiko terkena sakit kepala. Untuk membantu meredakan sakit kepala, pesakit disarankan minum minuman yang mengandungi kafein, seperti teh, kopi, atau soda.

Pesakit juga boleh mengambil ubat penahan sakit yang mengandungi paracetamol untuk mengurangkan kesakitan di kepala dan belakang. Ubat itu mesti digunakan sesuai dengan arahan penggunaannya.

Komplikasi dan Kesan Sampingan Lumbar Puncture (LP)

Secara amnya, tusukan lumbal selamat dilakukan. Walau bagaimanapun, prosedur ini juga boleh menyebabkan komplikasi yang merangkumi:

 • Sakit kepala
 • Ketidakselesaan atau sakit di bahagian belakang
 • Pendarahan di tempat suntikan
 • Jangkitan pada kulit
 • Sukar membuang air kecil
 • Kebas atau kesemutan pada anggota badan

Kesan sampingan yang berbahaya dan maut, seperti pecahnya saluran darah dan perpindahan batang otak, juga boleh berlaku. Walau bagaimanapun, komplikasi ini sangat jarang berlaku.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found