Kehidupan yang sihat

Cara Mengecilkan Betis dengan Senaman atau Pembedahan

Ramai orang menginginkan saiz betis yang lebih kecil dan sebanding dengan badan. Untuk mewujudkannya, ada berbagai cara untuk mengecilkan betis yang dapat dilakukan, mulai dari melakukan jenis latihan tertentu secara teratur hingga menjalani pembedahan.

Otot di betis terdiri daripada otot gastrocnemius dan otot soleus. Anak lembu besar boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti faktor genetik dan pengumpulan lemak.

Walaupun tidak menimbulkan gejala atau keluhan yang mengganggu, banyak orang merasa kurang yakin kerana betisnya terlalu gemuk. Ini menjadikan mereka ingin mengecilkan betisnya, agar penampilannya lebih baik.

Cara mengurangkan betis dengan bersenam

Untuk mendapatkan ukuran betis yang berkadar, anda boleh melakukan beberapa gerakan senaman ringan, dan tentu saja disokong oleh diet yang sihat, agar berat badan anda tetap ideal.

Berikut adalah beberapa jenis sukan dan latihan fizikal yang boleh anda lakukan sebagai cara mengecilkan betis anda:

1. berjoging

berjoging 30 minit setiap hari adalah salah satu cara untuk mengecilkan betis yang boleh anda lakukan. berjoging dapat menyingkirkan lemak di seluruh badan, termasuk lemak di betis dan kaki. Lain daripada itu, berjoging Ia juga dapat menjaga kesihatan jantung dan meningkatkan kualiti tidur.

Selain daripada berjoging, anda juga boleh naik dan turun tangga dengan kerap atau mencuba mengembara mengecilkan betis.

2. Berenang

Anda juga boleh mencuba bagaimana mengecilkan betis secara semula jadi dengan berenang. Tidak hanya mengecutkan betis, ada banyak manfaat berenang lain, iaitu membantu menjaga jantung dan paru-paru yang sihat, membakar lemak, dan menjaga berat badan yang ideal.

Sukan ini juga bagus untuk melatih kelenturan dan kekuatan otot dan sendi badan, sekaligus mengurangkan tekanan.

3. Pilate atau yoga

Meregangkan otot dapat menjadikan betis anda kelihatan lebih langsing. Anda boleh melakukan regangan dengan Pilates atau yoga. Kedua-dua jenis senaman ini juga dapat membantu meningkatkan kekuatan otot, melegakan sakit sendi, meningkatkan kelenturan dan postur badan, dan menjaga keseimbangan badan.

4. Lompat tali

Tali lompat yang dilakukan secara berkala dapat dijadikan sukan untuk mengecilkan dan mengencangkan betis anda. Selain itu, tali lompat juga berguna untuk mengencangkan perut, meningkatkan kapasiti paru-paru, dan membantu meningkatkan stamina.

5. Berbasikal

Berbasikal setiap hari bukan sahaja menyeronokkan, tetapi juga dapat membawa banyak manfaat untuk tubuh, terutama untuk badan bawah. Berbasikal adalah pilihan senaman yang baik untuk menguatkan otot kaki, betis, dan paha, sehingga bahagian badan ini dapat kelihatan lebih kecil dan kencang.

6. Latihan berat badan

Agar bentuk betis anda kelihatan lebih kecil dan berkadar, anda juga boleh menambahkan sedikit latihan dengan melakukan latihan beban pada otot betis. Salah satu latihan latihan berat badan yang paling mudah untuk otot betis adalah berjinjit. Inilah caranya:

 • Condongkan badan anda ke dinding, supaya keseimbangan badan terjaga.
 • Sebarkan lebar bahu kaki anda.
 • Pastikan pergelangan kaki, lutut, dan pinggul lurus dan tidak bengkok, untuk mengelakkan kecederaan sendi.
 • Tekan telapak kaki depan, untuk mengangkat badan ke atas.
 • Pastikan badan anda lurus selama 5 saat, kemudian letakkan kaki anda lurus ke atas lantai. Lakukan senaman ini 10 kali dan ulangi 3 kali setiap hari.

Untuk meningkatkan intensiti latihan ini, anda boleh melakukannya dengan memegang satu tangan dumbbells atau berat lain, sementara tangan yang lain memegang dinding untuk mengekalkan keseimbangan badan.

Cara mengecilkan betis dengan bersenam tidak hanya baik untuk memperbaiki bentuk betis, tetapi juga menjaga kesehatan tubuh secara umum sambil meningkatkan stamina. Walau bagaimanapun, anda perlu melakukan latihan ini secara berkala dan bersabar selama beberapa bulan sebelum hasilnya dapat dilihat.

Kaedah Kecilkan Anak Lembu dengan Operasi Liposuction

Sekiranya anda mahukan cara cepat mengecilkan betis anda, anda boleh melakukan pembedahan sedot lemak atau sedot lemak. Prosedur ini boleh dilakukan oleh pakar bedah plastik dengan membuat sayatan kecil di sekitar betis setelah anestesia.

Sayatan dibuat untuk memasukkan tiub kecil (kanula) disambungkan ke vakum atau alat yang digunakan untuk menyedut lemak dari badan pesakit.

Walaupun dapat memberikan kesan mengecutkan betis dalam waktu yang lebih cepat, kaedah ini dapat menyebabkan pelbagai kesan sampingan. Berikut adalah beberapa risiko yang boleh berlaku setelah anda menjalani pembedahan sedot lemak:

 • Embolisme lemak
 • Jangkitan
 • Berdarah
 • Komplikasi ubat anestetik
 • Pengumpulan cecair di bawah kulit
 • Kerosakan pada saraf, saluran darah, atau otot.

Betis yang mengecut sememangnya dapat menjadikan kaki anda kelihatan lebih baik dan dapat meningkatkan keyakinan diri. Sekiranya anda ingin mengecilkan betis anda tanpa kesan sampingan, ada baiknya anda menggunakan kaedah semula jadi untuk mengecilkan betis anda dengan bersenam.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengecilkan betis anda dengan pembedahan sedot lemak, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda. Anda juga boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan petua dan pilihan latihan lain yang boleh anda lakukan sebagai cara mengecilkan betis anda mengikut keadaan kesihatan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found