Kesihatan

Petua Rawatan Kuretage untuk Sembuh Segera

Penjagaan dapat dilakukan dengan pelbagai alasan. Sekiranya anda atau ahli keluarga terpaksa mengalaminya, penting untuk mengetahui mengenai rawatan pasca kuret supaya anda dapat pulih dengan cepat.

Kuret atau dilatasi dan kuret (A&P) adalah prosedur untuk membuang tisu dari dalam rahim dengan menggunakan peralatan pembedahan. Curettage biasanya dilakukan setelah seorang wanita mengalami keguguran, pengguguran, untuk mengambil sampel tisu rahim dan membuat diagnosis, atau untuk merawat gangguan rahim yang lain.

Rawatan Post Curettage

Beberapa petua yang boleh dilakukan sebagai rawatan pasca kuret untuk pulih dengan cepat adalah:

  • Setelah rawatan kuret dilakukan, pesakit biasanya ditempatkan di bilik pemulihan selama beberapa jam. Doktor akan memerhatikan pendarahan berat atau komplikasi lain.
  • Di bawah anestesia umum, anda mungkin mengalami loya, muntah, dan mengantuk selama beberapa jam selepas prosedur.
  • Beberapa saat selepas prosedur kuret, cuba berdiri dan berjalan perlahan-lahan. Ini penting dilakukan untuk mengelakkan pembekuan darah di sekitar kaki dan menjadikan otot kaki kuat.
  • Gunakan pembalut biasa jika pendarahan berlaku selepas kuretase. Elakkan menggunakan tampon untuk mencegah jangkitan.
  • Secara amnya, selepas kuretase, anda akan merasa letih, kekejangan ringan di sekitar perut, atau pendarahan ringan selama beberapa hari. Anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit seperti paracetamol atau ibuprofen sebagai sebahagian daripada rawatan pasca kuret, seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda.
  • Elakkan membilas organ seks wanita dengan sabun pembersih. Selain itu, kemungkinan doktor akan melarang anda mandi sejurus selepas kuret untuk beberapa waktu.
  • Jadual haid boleh berubah selepas kuret. Mungkin ada lebih awal atau lambat dari biasa.
  • Kelewatan hubungan selepas kuret selama sekurang-kurangnya tiga hari atau mengikut nasihat doktor.
  • Rehat diperlukan selepas kuret hanya sekitar 1-2 hari. Selepas itu, anda boleh kembali ke aktiviti biasa.
  • Segera kembali berjumpa doktor dan periksa mengikut jadual yang ditentukan. Pada masa ini doktor akan menentukan sama ada rawatan lebih lanjut diperlukan.

Sekiranya kuret disebabkan keguguran, berjumpa dengan doktor anda sebelum memulakan program kehamilan. Kemudian, untuk penyembuhan yang dilakukan dengan tujuan menghilangkan tumor atau barah, minta doktor menerangkan hasilnya. Sekiranya dianggap prakanker atau barah, doktor mungkin akan mencadangkan untuk berjumpa dengan pakar lain atau tidak.

Risiko Komplikasi Curettage

Umumnya, kuret hospital selamat dan risiko komplikasi jarang berlaku. Walaupun agak jarang berlaku, jangkitan atau kesan sampingan selepas kuretase boleh berlaku. Contohnya, terdapat kerosakan pada serviks, reaksi ketidaksesuaian terhadap anestesia, perforasi atau lubang pada rahim, atau tisu parut di dinding rahim.

Sekiranya itu berlaku, ia boleh mencetuskan rasa sakit, kitaran haid yang tidak normal, keguguran berulang, dan kesukaran untuk hamil lagi. Oleh itu, disarankan agar anda berunding mengenai risiko kesan sampingan kuret sebelum menjalani prosedur ini.

Juga penting untuk memperhatikan keadaan dan rawatan pasca kuretase. Sekiranya anda mengalami pendarahan lebih dari 2 minggu, kekejangan selama lebih dari dua hari, demam, kesakitan yang semakin meningkat, atau keputihan yang berbau busuk, segera berjumpa doktor. Lakukan rawatan pasca kuret mengikut nasihat doktor dan segera dapatkan rawatan perubatan sekiranya timbul gejala mencurigakan yang lain.