Keluarga

Pelbagai Khasiat Manggis untuk Wanita Hamil

Di sebalik rasa manis dan masam, terdapat banyak khasiat buah manggis untuk wanita hamil. Kandungan khasiat di dalamnya menjadikan buah manggis baik untuk kesihatan ibu hamil dan janin yang dikandungnya.

Manggis (Garcinia mangostana) adalah salah satu jenis buah yang mudah dijumpai di Indonesia. Manfaat buah manggis untuk wanita hamil dapat diperoleh dengan memakannya secara langsung atau dengan memprosesnya menjadi menu makanan yang menarik, seperti: smoothie, salad, atau jus.

Selain itu, akhir-akhir ini juga terdapat banyak ekstrak semula jadi dari buah manggis yang dijual di pasar. Ekstrak ini dipercayai mempunyai banyak sifat antioksidan, antibakteria, dan antivirus, dan bahkan antikanker.

Inilah khasiat buah manggis bagi ibu hamil

Dalam 1 buah manggis mengandung banyak nutrien, seperti serat, karbohidrat, asid folik, dan vitamin C, yang baik untuk pertumbuhan dan perkembangan janin. Untuk keterangan lebih lanjut, lihat keterangan berikut:

1. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Semasa mengandung, sistem imun wanita hamil harus bekerja lebih keras kerana harus melindungi 2 badan, iaitu badan mereka sendiri dan tubuh janin. Peningkatan beban pada sistem kekebalan tubuh menjadikan beberapa sistem pelindung lebih lemah, menjadikan wanita hamil lebih mudah terkena jangkitan.

Kandungan serat dan vitamin C yang cukup banyak dalam buah manggis dapat membantu ibu hamil mengekalkan fungsi sistem imun. Selain itu, sifat antioksidan dan antibakteria pada buah manggis juga dapat melindungi tubuh dari radikal bebas dan bakteria berbahaya.

2. Mencegah kecacatan kelahiran

Asid folik memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan perkembangan organ bayi. Penyelidikan menunjukkan bahawa makan makanan yang mengandungi nutrien ini secara teratur sebelum dan semasa kehamilan dapat membantu mencegah bayi daripada mengalami kecacatan kelahiran, seperti anencephaly dan spina bifida.

sekarang, banyak asid folik yang terdapat di dalam buah manggis. Oleh itu, wanita hamil boleh menjadikan buah ini sebagai makanan ringan yang sihat semasa mengandung.

3. Mencegah sembelit

Khasiat buah manggis bagi ibu hamil seterusnya adalah mencegah sembelit. Buah ini merupakan sumber serat yang baik untuk mengekalkan sistem pencernaan yang sihat. Sekiranya keperluan serat dipenuhi, wanita hamil akan terhindar dari masalah sembelit yang sering terjadi pada kehamilan.

4. Mengawal gula darah

Wanita hamil berisiko menghidap diabetes kehamilan, iaitu kadar gula darah tinggi semasa kehamilan. Sekiranya tidak dikawal dengan betul, keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi bagi ibu dan bayi, seperti preeklampsia dan kelahiran pramatang.

Satu kajian membuktikan bahawa gabungan antara xanthones dan serat yang terkandung dalam buah manggis dapat membantu wanita hamil mengawal gula darah, sehingga risiko terkena diabetes kehamilan akan berkurang.

Itulah rangkaian kebaikan buah manggis untuk ibu hamil. Dalam memakan buah manggis, utamakan buah manggis segar daripada buah manggis dalam bentuk kalengan, makanan tambahan, atau jus kemasan. Sebabnya, produk yang diproses ini mungkin mempunyai bahan tambahan yang tidak selamat untuk wanita hamil.

Sebilangan orang juga mempunyai alahan terhadap buah manggis. Sekiranya wanita hamil mengalami reaksi alahan, seperti gatal, ruam kulit, bibir dan mata yang bengkak, atau sesak nafas, setelah memakan buah manggis, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found