Kehidupan yang sihat

Jangan Biarkan Gigi Tanpa Gigi Menghalangi Senyum Anda

Gigi tanpa gigi sering mengganggu keyakinan diri.  Sekiranya anda mengalaminya, pemasangan gigi palsu boleh menjadi pilihan untuk mengatasinya.

Dari sekian banyak organ dalam tubuh manusia, gigi adalah bahagian tubuh yang paling sukar. Orang dewasa umumnya mempunyai 32 gigi. Gigi ini bertanggungjawab untuk mengunyah makanan dan membantu pertuturan.

Cara Mengatasi Tanpa Gigi

Meskipun memiliki permukaan yang keras, gigi juga dapat dijangkiti penyakit, seperti plak, karies, rongga, dan bahkan rontok sehingga gigi tidak bergigi. Keadaan ini sering membuat ramai orang merasa malu atau rendah diri.

Untuk mengatasi gigi yang hilang, anda boleh melakukan rawatan gigi berikut:

 • Menggunakan gigi palsu

  GTL ditujukan untuk mereka yang tidak mempunyai gigi sama sekali, sementara GTS dapat dipilih oleh mereka yang masih memiliki gigi semula jadi. Gigi palsu biasanya diperbuat daripada logam atau plastik. Bentuknya juga disesuaikan dengan lengkungan rahang dan lekukan gusi pesakit agar sesuai di mulut

  Gigi palsu diperlukan, terutamanya jika gigi yang hilang menyukarkan anda mengunyah makanan. Di samping itu, gigi palsu juga dapat mengelakkan otot muka menjadi kendur. Malangnya, gigi palsu mudah pecah atau jatuh dan mungkin perlu diganti lebih kerap daripada jenis penggantian gigi yang lain.

 • Memakai implan pergigian

  Implan dipasang dengan memasukkan skru titanium ke tulang rahang untuk menyokong gigi palsu, jambatan, atau mahkota gigi. Oleh itu, implan biasanya lebih mahal, hanya digunakan untuk menggantikan satu atau beberapa gigi dan tidak semestinya sesuai untuk semua

  Walau bagaimanapun, implan mempunyai beberapa kelebihan, seperti dapat bertahan selama bertahun-tahun dan membantu mencegah rahang mengecut akibat kehilangan gigi.

 • Pasang jambatan

  Sekiranya anda tidak sesuai dengan dua pilihan di atas, anda boleh melakukannya jambatan untuk menggantikan gigi yang hilang. Dalam kaedah ini, gigi palsu disokong oleh dua gigi yang berdekatan. Caranya adalah dengan mengikis enamel gigi di sebelah kanan dan kiri gusi tanpa gigi sehingga boleh dipasang mahkota.

  Kemudian, gigi palsu yang dibuat diapit oleh dua orang mahkota. Gigi palsu ini kemudian diletakkan pada gusi yang tidak ada gigi, dan mahkota dimasukkan ke gigi kiri dan kanan yang telah terhakis oleh enamel. Gigi palsu ini boleh dibuat dari emas, aloi, porselin, atau gabungan bahan-bahan ini.

  Jambatan boleh bertahan sehingga 15 tahun atau lebih tanpa perlu diganti dengan yang baru. Dengan keadaan ini, anda mesti sentiasa menjaga kebersihan mulut dan sentiasa memeriksa gigi anda dengan kerap ke doktor gigi.

Untuk mengelakkan kerosakan gigi, anda harus menggosok gigi dua kali sehari menggunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida, dan elakkan makanan yang menyebabkan rongga. Tidak kurang pentingnya adalah dengan kerap memeriksa gigi anda ke doktor gigi. Dengan gigi yang sihat, keyakinan diri akan meningkat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found