Kehidupan yang sihat

Beberapa Punca Bibir Gatal, Inilah Penyelesaiannya

Bibir gatal sering membuat anda keliru dan mengganggu keselesaan dalam aktiviti. Agar ia tidak berlarutan, ayuh, lihat apa yang menyebabkan bibir gatal dan cara mengatasinya.

Walaupun tidak selalu menjadi tanda masalah kesihatan yang serius, keluhan bibir gatal boleh mengganggu keselesaan anda. sekarangAnda perlu mengatasi gatal-gatal ini di bibir mengikut penyebabnya. Ini supaya rawatan bibir gatal yang anda lakukan dapat menjadi berkesan.

Punca Bibir Gatal dan Penyelesaiannya

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan bibir gatal, serta cara mengatasinya:

1. Bibir kering

Salah satu penyebab bibir gatal adalah bibir kering. Ini boleh dicetuskan oleh kebiasaan menjilat bibir dan bernafas melalui mulut. Bibir kering juga boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami dehidrasi.

Cara mengatasi bibir gatal kerana keadaan ini, tentu saja adalah dengan memastikan bibir tidak kering, misalnya dengan menggunakan balsem bibir atau Jeli petroleum ke bibir untuk melembapkannya. Di samping itu, elakkan merokok dan minum banyak air.

2. Kesan cuaca yang melampau

Bibir anda boleh gatal jika anda tinggal atau berada di lokasi dengan cuaca yang teruk, seperti waktu yang sangat panas, berangin, atau sangat sejuk.

Untuk menyelesaikannya, anda juga boleh menggunakan pelembap bibir. Pilih balsem bibir mengandungi pelindung matahari, kerana berguna untuk melindungi kulit dari sinaran matahari. Selain itu, anda juga disarankan untuk minum lebih banyak air dan menggunakan topeng ketika berada di luar rumah.

3. Alahan dan kerengsaan

Perkara lain yang boleh menyebabkan bibir gatal adalah reaksi alergi dan kerengsaan yang menyebabkan keradangan pada bibir. Contohnya, kerana makanan atau ubat tertentu, pewarnaan bibir, ubat kumur, atau kebiasaan menggigit bibir.

Selain menyebabkan gatal, reaksi alergi juga dapat menjadikan bibir menjadi bengkak atau retak. Sekiranya anda mengalami ini, sila berjumpa doktor. Doktor akan memberi anda ubat untuk menghilangkan gejala alahan dan kerengsaan yang anda alami.

Anda juga dapat melegakan reaksi alahan ini dengan memampatkan bibir dengan air sejuk. Untuk melegakan gatal-gatal di bibir kerana alahan, anda boleh memohon Jeli petroleum yang juga berguna untuk melembapkan bibir.

4. Jangkitan

Gatal di bibir juga dapat menunjukkan adanya jangkitan pada bibir, baik disebabkan oleh bakteria, jamur, atau virus. Contohnya ialah jangkitan bakteria Streptokokus, acuan Candida, atau virus herpes simplex.

Selain menyebabkan bibir gatal, jangkitan pada bibir biasanya juga diikuti oleh gejala lain, seperti demam, bengkak atau sakit bibir, dan munculnya jerawat atau ruam pada bibir.

Tanpa rawatan yang betul, jangkitan ini di bibir boleh menyebabkan keradangan yang luas dan menyebabkan luka. Oleh itu, anda perlu berjumpa doktor, agar mereka dapat diberi rawatan yang sesuai.

Selain itu, anda juga disarankan untuk tidak menggaru atau menggosok bibir. Untuk mengurangkan rasa gatal dan sakit, tekan bibir dengan air sejuk.

Sebilangan keadaan di atas boleh menyebabkan bibir gatal. Rawatan bibir gatal boleh dilakukan secara bebas, tetapi mesti sesuai dengan keadaan yang mendasari. Sekiranya bibir anda masih gatal atau bertambah teruk walaupun menjalani rawatan, anda harus segera berjumpa doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found