Kesihatan

Polip usus - Gejala, sebab dan rawatan

Polip usus adalah blebam kecil yang tumbuh di bahagian dalam usus besar (usus besar). Sebilangan besar polip usus tidak berbahaya. Walau bagaimanapunbeberapa jenis polip usus boleh menghidap barah usus besar besar.

Polip usus boleh memberi kesan kepada orang-orang dari semua peringkat umur, tetapi lebih biasa pada orang yang berusia lebih dari 50 tahun. Perokok, orang yang mempunyai berat badan berlebihan, dan orang-orang yang ahli keluarganya mempunyai polip usus besar atau barah usus besar berisiko tinggi mengembangkan polip usus besar.

Gejala Polip Usus

Secara amnya, polip usus tidak menyebabkan simptom, sehingga banyak orang tidak mengetahui adanya ketulan kecil ini. Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, orang dengan polip usus mungkin mengalami keadaan berikut:

 • Ubah kekerapan usus

  Perubahan frekuensi buang air besar selama lebih dari seminggu, misalnya sembelit atau cirit-birit, dapat menunjukkan adanya polip usus besar.

 • Ubah warna najis

  Najis berubah warna kerana bercampur dengan darah, sehingga warnanya menjadi kehitaman atau berona merah.

 • Menyakitkan perut

  Polip besar dapat menyekat sebahagian usus, jadi penghidapnya akan mengalami kekejangan dan sakit perut.

 • Anemia akibatnyakekuranganbahan besi

  Pendarahan akibat polip usus dapat menyebabkan banyak zat besi dalam tubuh habis, sehingga penghidapnya dapat mengalami anemia.

Punca Polip Usus

Polip usus disebabkan oleh perubahan genetik atau mutasi, yang menyebabkan sel-sel dalam usus menjadi tidak normal. Semakin aktif pertumbuhan polip, semakin besar risiko menjadi ganas.

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko polip usus besar, iaitu:

 • Berumur 50 tahun ke atas.
 • Mempunyai ahli keluarga yang menghidap polip atau barah usus.
 • Mempunyai penyakit radang usus, seperti kolitis ulseratif atau penyakit Crohn.
 • Menghidap diabetes jenis 2 yang tidak terkawal.
 • Mengalami kegemukan dan kurang bersenam.
 • Merokok dan pengambilan minuman beralkohol yang kerap.

Beberapa gangguan genetik juga dapat meningkatkan risiko seseorang terkena polip usus. Gangguan genetik yang dimaksudkan adalah:

1. Poliposis adenomatous keluarga (FAP)

2. Sindrom Gardner

3. Bergerigi hlmolyposis ssindrom

4. MYH-abersekutu hlmolyposis (FOLDER)

5. Sindrom Peutz-Jeghers

6. Sindrom Lynch

Bila hendak berjumpa doktor

Sekiranya anda berumur lebih dari 50 tahun dan mempunyai pelbagai faktor risiko seperti di atas, anda disyorkan untuk menjalani pemeriksaan rutin ke ahli gastroenterologi. Ini perlu dilakukan untuk mengesan sama ada terdapat polip di dalam usus.

Sekiranya anda mengalami sakit perut dan perubahan frekuensi usus selama lebih dari seminggu, atau jika anda mempunyai darah di dalam najis anda, segera hubungi doktor anda. Rawatan segera terhadap polip usus dapat mencegah polip usus daripada terus berkembang menjadi barah usus besar.

Diagnosis Polip usus

Diagnosis polip penting terutama untuk mengesan polip yang boleh berubah menjadi barah. Kerana polip usus sering tidak menimbulkan gejala, pemeriksaan rutin sangat disarankan untuk mengesannya lebih awal.

Ujian saringan yang dilakukan untuk mengesan polip usus adalah:

Kolonoskopi

Dalam pemeriksaan kolonoskopi, doktor akan memasukkan alat berbentuk tiub kamera melalui rektum untuk memerhatikan lapisan dalam usus besar pesakit. Sekiranya terdapat polip, doktor akan memotong dan mengeluarkannya, untuk pemeriksaan kemudian di makmal.

Ujian najis

Terdapat dua jenis pemeriksaan najis yang boleh dilakukan, iaitu FIT (ujian imunokimia tinja) dan FOBT (ujian darah ghaib fecal). Kedua-duanya bertujuan untuk mengesan kandungan darah dalam najis, yang dalam keadaan normal tidak boleh ada. Kedua-dua ujian ini juga dilakukan untuk mengesan barah kolon lebih awal.

Rawatan Polip Usus

Sekiranya terdapat polip usus, doktor akan membuang polip. Terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan polip, termasuk:

Pelantikan polip (polipektomi) melalui kolonoskopi  

Doktor akan menyuntik cecair ke dalam polip sehingga berpisah dari tisu sekitarnya dan dapat dikeluarkan. Prosedur ini dilakukan dengan bantuan kolonoskop.

Pelantikan polip (polipektomi) melalui laparoskopi  

Sekiranya ukuran polip terlalu besar, maka penyingkiran polip dilakukan melalui teknik laparoskopi. Prosedur ini serupa dengan kolonoskopi, tetapi instrumen dimasukkan melalui dinding perut, bukan rektum.

Penyingkiran keseluruhan usus besar

Prosedur pembedahan ini dilakukan ketika seseorang menderita poliposis adenomatous keluarga (FAP).

Pencegahan Polip Usus

Beberapa polip usus timbul kerana gangguan genetik. Ini memang sukar untuk dicegah, tetapi dapat dikesan lebih awal dengan pemeriksaan saringan rutin.

Bagi polip usus yang disebabkan oleh faktor lain, pencegahan dapat dilakukan dengan:

 • Tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran.
 • Kurangkan pengambilan makanan berlemak, daging merah, dan daging olahan.
 • Jangan merokok.
 • Elakkan pengambilan minuman keras.
 • Mengekalkan berat badan yang ideal.
 • Bersenam secara berkala, sekurang-kurangnya 1 jam seminggu.
 • Tingkatkan pengambilan kalsium untuk mencegah kambuhnya polip usus.

Bagi penghidap diabetes dan kolitis, disarankan untuk melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor agar penyakit ini tidak terkawal.

Copyright pitorriroma.com 2023

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found