Keluarga

Bersedia untuk Kontraseptif Kecemasan untuk Mencegah Kehamilan

Menggunakan kaedah kontraseptif kecemasan dapat membantu mencegah kehamilan. Penggunaan yang betul akan mengurangkan kebimbangan mengenai kehamilan yang tidak diingini setelah melakukan hubungan seks dengan pasangan hidup anda.

Membina hubungan nampaknya bukan perkara yang mudah. Ini dapat dilihat dari tingginya jumlah perkahwinan yang berakhir dengan perceraian. Sentuhan intim adalah asas dalam hubungan. Menyentuh pasangan anda secara intim boleh menjadi cara untuk menunjukkan kasih sayang anda kepada pasangan anda. Sentuhan juga dapat meningkatkan daya tarikan antara pasangan dalam hubungan. Walau bagaimanapun, kulit muka bukan satu-satunya faktor untuk memastikan hubungan anda dengan pasangan anda sihat.

Berkomunikasi dengan pasangan anda adalah faktor lain dalam menjaga hubungan yang harmoni. Pasangan suami isteri yang bahagia biasanya mempunyai masa khas untuk menghabiskan masa bersendirian bersama. Bermula dari membincangkan hal peribadi antara satu sama lain hingga topik keluarga.

Topik keluarga yang sensitif untuk suami dan isteri merangkumi bilangan anak. Apabila anda berdua bersetuju untuk membatasi jumlah anak, ketika itulah anda berdua bersetuju untuk melaksanakan program Keluarga Berencana (KB).

Penggunaan Peranti Kontraseptif Menyokong Program Perancangan Keluarga

Sifat wanita selepas berkahwin adalah menghadapi tempoh kehamilan.

Namun, itu tidak bermaksud ia mutlak. Wanita boleh memilih untuk menunda atau mempunyai anak dengan segera. Wanita yang memutuskan untuk tidak hamil secepat mungkin boleh menggunakan kaedah pencegahan kehamilan. Peranti kontraseptif adalah penyelesaian untuk mencapai bilangan anak yang diinginkan.

Penggunaan alat kontraseptif, seperti kondom, pil kawalan kelahiran, atau implan kawalan kelahiran dapat diandalkan untuk mencegah kehamilan. Walau bagaimanapun, jika anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan atau apabila alat kontraseptif tidak berfungsi dengan baik, misalnya, kondom tergelincir atau bocor, sudah terlambat untuk mengambil pil kawalan kelahiran daripada had masa yang disyorkan, dan anda lupa memasang implan kontraseptif secara teratur dan betul , maka anda memerlukan alat. kontraseptif kecemasan untuk mencegah kehamilan.

Faedah Kontraseptif Kecemasan

Selain kegagalan kaedah kontraseptif, wanita yang menjadi mangsa rogol adalah mereka yang memerlukan kontraseptif kecemasan. Sama seperti fungsi alat atau kaedah kontraseptif konvensional, kontraseptif kecemasan merujuk kepada usaha mencegah kehamilan yang dilakukan dalam lima hari pertama atau 120 jam selepas hubungan seksual.

Tetapi perlu diingat, penggunaan kontraseptif kecemasan hanya berlaku pada beberapa hari pertama setelah hubungan seksual (sebaiknya sebelum 24 jam), jika telur belum dilepaskan dari ovari dan sperma belum membuahi telur.

Terdapat beberapa ubat yang disyorkan oleh WHO sebagai kontraseptif kecemasan, salah satunya adalah levonorgestrel.

Kontraseptif kecemasan: levonorgestrel

Levonorgestrel adalah tablet siap minum. Terdapat dua jenis persediaan levonorgestrel, iaitu penyediaan 1 tablet dan penyediaan 2 tablet. Sekiranya anda membeli persiapan satu tablet, disyorkan mengambilnya kurang dari 72 jam atau tiga hari selepas hubungan seksual.

Sekiranya anda membeli persediaan dua tablet, maka tablet pertama harus diambil segera dalam 72 jam pertama selepas aktiviti seksual dan tablet kedua harus diambil 12 jam setelah mengambil tablet pertama.

Ikuti arahan pada label pembungkusan kontraseptif dengan teliti. Rujuk doktor sekiranya maklumat yang anda perolehi tidak jelas. Sekiranya muntah berlaku kurang dari dua jam selepas mengambil levonorgestrel, segera hubungi doktor anda. Anda mungkin memerlukan dos tambahan.

Setelah mengambil levonorgestrel, haid anda mungkin datang satu minggu lebih awal atau satu minggu lebih lambat dari biasanya. Walau bagaimanapun, jika haid anda tidak muncul selepas seminggu, segera hubungi doktor anda untuk mengetahui sama ada anda hamil atau tidak.

Harap maklum bahawa kontraseptif kecemasan hanya digunakan untuk keadaan darurat, bukan sebagai pil pengguguran. Sekiranya kehamilan telah berlaku, kontraseptif kecemasan dapat menguatkan janin di dalam rahim. Untuk itu, penggunaan perancang keluarga biasa seperti pil, IUD atau pil kontraseptif, implan, atau kondom masih digalakkan. Sentiasa gunakan alat kontraseptif kecemasan untuk mengelakkan kehamilan yang tidak dirancang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found