Kehidupan yang sihat

Tidak hanya pedas, ada banyak khasiat cabai untuk kesihatan tubuh

Di sebalik rasa pedas, terdapat pelbagai khasiat cabai untuk kesihatan. Manfaat ini dapat diperoleh kerana cili mengandungi pelbagai nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh.

Terdapat pelbagai nutrien dalam cabai yang bermanfaat untuk kesehatan, termasuk protein, karbohidrat, gula, serat, lemak, vitamin A, vitamin B6, vitamin C, zat besi, magnesium, kalium, air dan capsaicin. Namun, jangan mengambil cili berlebihan, kerana boleh menyebabkan gangguan pencernaan. Makanan pedas ini juga harus diberikan secara beransur-ansur kepada anak-anak.

Khasiat Cili untuk Kesihatan

Sekiranya dimakan dengan betul, manfaat cabai yang dapat diperoleh meliputi:

1. Mengatasi kesesakan hidung

Pengambilan makanan yang mengandungi cili dapat membantu melegakan kesesakan hidung. Tetapi, jangan memakannya secara berlebihan jika anda tidak mahu sakit perut dan cirit-birit.

2. Melegakan kesakitan

Kandungan capsaicin Cili mampu melegakan kesakitan, jadi ia sering dimasukkan ke dalam salap atau krim untuk melegakan sakit otot dan sendi. Anda mungkin merasakan sensasi terbakar ketika menggunakan salap atau krim yang mengandungi capsaicin, tetapi sakit otot dan sendi yang anda rasa dapat dikurangkan.

3. Meningkatkan daya ketahanan badan

Kandungan vitamin C dalam cabai berguna untuk meningkatkan daya tahan tubuh. Selain itu, vitamin C juga terkenal baik untuk kesihatan kulit.

4. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Walaupun masih perlu diselidiki lebih jauh, kandungannya capsaicin yang terkandung dalam cabai diyakini dapat menurunkan kadar kolesterol dan mencegah penyumbatan saluran darah yang menyebabkan penyakit jantung.

5. Mencegah barah

Kandungan karotenoid dalam cabai mempunyai sifat antioksidan, sehingga dapat melawan sel penyebab barah. Namun, kajian lebih lanjut perlu dilakukan mengenai peranan cabai dalam memerangi sel barah.

6. Membakar lemak badan

Pengambilan cili secara sederhana dapat mengurangkan berat badan. Ini kerana kandungannya capsaicin yang terkandung dalam cili dapat meningkatkan pembakaran kalori dan lemak di dalam badan.

7. Memanjangkan umur

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang makan makanan pedas sekurang-kurangnya sekali seminggu cenderung hidup lebih lama.

Bagi anda yang merasa pedas setelah makan makanan yang mengandungi cabai, disarankan minum susu atau makan makanan berkanji, seperti roti, untuk menghilangkan rasa pedas.

Terdapat pelbagai khasiat cabai apabila dimakan secara sederhana. Tetapi jika berlebihan, cili boleh menyebabkan gangguan pencernaan. Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan yang istimewa, anda harus berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai had selamat pengambilan cili.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found