Kesihatan

Sengat lebah? Jangan Panik

Kesakitan akibat sengatan lebah boleh bertahan hingga beberapa jam. Reaksi setiap orang berbeza, ada yang ringan dan ada yang agak teruk. Sekiranya anda mendapat sengatan lebah, ikuti beberapa petua dalam artikel ini untuk mengatasinya.

Sebilangan besar kes sengatan lebah akan sembuh sendiri tanpa rawatan perubatan khas. Rasa sakit akibat sengatan lebah juga akan bertambah baik setelah beberapa jam.

Seseorang hanya memerlukan rawatan perubatan sekiranya sengatan lebah menyebabkan reaksi alergi yang teruk atau kesakitan yang melampau.

Pertolongan cemas Sebentar Disengat oleh Lebah

Apabila terkena sengatan lebah, anda boleh mengambil langkah pertolongan cemas berikut::

1. Cepat bbekas singatan

Setelah menyengat, lebah boleh meninggalkan sengatan pada kulit. Anda perlu segera menanggalkan penyengat itu dengan mengeluarkannya dengan benda keras yang rata, seperti pinset atau sudu kecil.

Elakkan menekan atau mencubit penyengat, kerana ini dapat membiarkan racun dari sengatan lebah menyebar lebih luas ke dalam badan anda.

 2.  Basuh sengat dan sapukan kompres sejuk

  Setelah penyengat berjaya keluar, cuci kawasan yang disengat dengan bersih menggunakan air yang bersih.

Selepas itu, anda boleh menggunakan kompres sejuk selama kira-kira 20 minit. Ini dapat membantu mengurangkan rasa sakit dan bengkak pada kulit.

3. Elakkan menggaru kawasan sengatan

Sengatan lebah boleh menyebabkan gatal, tetapi anda tidak disarankan untuk menggaru. Ini kerana menggaru lokasi badan yang disengat lebah dapat membuat pembengkakan yang berlaku lebih teruk dan menyebabkan jangkitan.

4. Gunakan ubat

Sekiranya kesakitan tidak dapat ditanggung, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit di kaunter, seperti paracetamol atau ibuprofen.

Untuk mengurangkan bengkak, tompok-tompok merah, dan radang pada bahagian tubuh yang disengat lebah, anda boleh menggunakan krim hidrokortison. Walau bagaimanapun, anda perlu membawa preskripsi doktor untuk mendapatkan ubat ini.

Tanda-tanda Alergi yang Perlu Diperhatikan Selepas Bee Sting

Sekiranya sengatan lebah tidak menyebabkan reaksi alergi yang teruk, umumnya langkah di atas sudah mencukupi. Sebaliknya, jika

Sekiranya anda mengalami reaksi alergi yang teruk, segera pergi ke doktor atau bilik kecemasan hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.

Reaksi alahan yang teruk kerana sengatan lebah harus diperhatikan. Sebabnya, keadaan ini boleh berkembang menjadi kejutan anaphylactic yang mengancam nyawa.

Tanda-tanda reaksi alergi yang teruk pada seseorang yang disengat lebah termasuk:

 • Pening dan muntah
 • Sakit kepala
 • Penurunan tekanan darah
 • Pening
 • Susah bernafas
 • Pengsan

Untuk mengatasi reaksi alergi yang teruk, doktor biasanya akan memberikan pelbagai ubat melalui suntikan atau infus. Contohnya adalah antihistamin untuk merawat reaksi alahan, epinefrin untuk meningkatkan tekanan darah, dan kortikosteroid untuk merawat keradangan yang disebabkan oleh alergi.

Selepas itu, doktor akan memantau selama beberapa jam akan datang untuk memastikan keadaan anda selamat. Sekiranya dinyatakan selamat, anda boleh pulang dan tidak perlu dimasukkan ke hospital.

Cara Mencegah Sengatan Lebah

Terdapat beberapa cara untuk mencegah sengatan lebah, termasuk:

 • Pakai peralatan pelindung diri, seperti sarung tangan, kaus kaki, seluar panjang, penutup muka, dan kasut, ketika bekerja di sekitar sarang lebah.
 • Elakkan menggunakan minyak wangi dan pakaian berwarna terang ketika berkebun atau membersihkan halaman, kerana ini dapat menarik lebah dan serangga lain.
 • Tutup tong sampah di rumah dengan baik, supaya lebah tidak mendekat.
 • Semasa dalam perjalanan dengan kereta, tutup tingkap dengan ketat untuk mengelakkan lebah masuk.
 • Sekiranya terdapat lebah di sekitar anda, jangan cuba memukulnya. Cuba untuk tetap tenang dan menjauhkan diri dari lebah atau menunggu serangga hilang dengan sendirinya.

Itu adalah cara untuk mengatasi dan mencegah serangan lebah. Sekiranya anda disengat lebah dan bimbang mengalami reaksi alergi yang teruk, segera pergi ke hospital atau doktor terdekat untuk pemeriksaan dan rawatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found