Kehidupan yang sihat

Makanan Penambah Libido Ini Perlu Dicuba

Selain rehat dan senaman yang teratur, makan makanan yang meningkatkan libido boleh juga membuat kegembiraan lebih seksual meningkat. Apakah makanan yang meningkatkan libido? Mari lihat penjelasannya dalam artikel berikut.

Libido adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan dorongan seksual seseorang. Setiap orang mempunyai tahap libido yang berbeza, tetapi ada beberapa keadaan yang boleh menyebabkan penurunan libido.

Beberapa perkara ini termasuk tekanan, menopaus, keletihan, dan penyakit tertentu, seperti kemurungan, gangguan hormon, disfungsi ereksi, diabetes, dan gangguan tiroid.

Untuk membantu mengatasi penurunan libido akibat tekanan atau keletihan, salah satu cara yang boleh anda lakukan adalah dengan meningkatkan pengambilan makanan yang meningkatkan libido.

Namun, untuk gangguan libido yang disebabkan oleh penyakit tertentu, rawatan diperlukan dari doktor.

Beberapa Makanan yang Meningkatkan Libido

Berikut adalah beberapa jenis makanan yang kuat untuk meningkatkan libido anda:

1. Coklat

Coklat mengandungi serotonin dan feniletilamina. Kedua-dua zat ini dipercayai dapat merangsang keinginan seksual dan menjadikan suasana lebih baik dan selesa untuk menikmati hubungan seksual. Tidak hairanlah bahawa coklat dikatakan sebagai makanan afrodisiak, iaitu untuk merangsang libido.

Walaupun begitu, keberkesanan coklat sebagai penambah libido tidak diketahui dengan jelas, jadi masih perlu dikaji lebih lanjut.

2. Makanan pedas

Sekiranya anda suka makan makanan pedas, maka anda bernasib baik. Makanan pedas, seperti cabai, kaya dengan capsaicin. Bahan ini dapat membebaskan endorfin yang dapat membuat anda merasa senang dan terdorong secara seksual.

Tidak hanya itu, cabai juga mengandung antioksidan yang berguna untuk aliran darah di organ seksual, serta vitamin C yang dapat meningkatkan produksi sperma lelaki. Cuma, anda perlu berhati-hati dan hadkan pengambilan cili. Makan cili terlalu banyak boleh menyebabkan masalah kesihatan, salah satunya adalah cirit-birit.

3. Stroberi

Peredaran darah yang baik sangat penting untuk menyokong fungsi seksual pada lelaki dan wanita. Stroberi yang mengandungi banyak antioksidan berguna untuk menjaga saluran darah dan jantung yang sihat, sehingga peredaran darah menjadi lebih lancar, termasuk organ seksual.

Selain itu, strawberi juga kaya dengan vitamin C yang dipercayai dapat meningkatkan jumlah sperma. Anda boleh memakan buah ini secara langsung untuk mendapatkan pelbagai khasiatnya, tetapi pastikan anda mencucinya terlebih dahulu.

4. Alpukat

Alpukat adalah salah satu makanan penambah libido yang paling sihat. Buah ini biasanya dibuat jus yang mengandung vitamin B6, vitamin E, dan kalium yang dapat meningkatkan aliran darah dan mencegah penyakit jantung. Lemak tak jenuh dalam buah ini juga mempunyai kesan yang sihat pada jantung dan saluran darah.

Jantung yang sihat dan peredaran darah yang baik bukan sahaja dapat mencegah pelbagai penyakit, tetapi juga dapat meningkatkan libido, sehingga kehidupan seksual anda lebih berkualiti.

5. Badam

Selain memiliki rasa rangup, kacang tanah ini juga diperkaya zink yang berguna untuk meningkatkan libido dan hormon seks pada lelaki.

Bukan itu sahaja, kacang tanah kacang badam juga mengandung beberapa nutrien lain, seperti selenium yang baik untuk kesuburan, vitamin E yang berfungsi menjaga kesihatan jantung, dan asam lemak omega-3 yang berkhasiat untuk aliran darah dan menjaga kesihatan organ intim.

6. Ginseng

Ginseng adalah salah satu tanaman herba yang banyak digunakan sebagai ubat tradisional. Tumbuhan herba ini dipercayai dapat meningkatkan prestasi seksual dan merawat disfungsi ereksi.

Sekiranya anda ingin meningkatkan libido dan meningkatkan kepuasan seksual, beberapa makanan yang meningkatkan libido di atas boleh dicuba. Walau bagaimanapun, makanan di atas tidak digalakkan dimakan terlalu kerap atau terlalu banyak. Di samping itu, untuk meningkatkan libido, anda juga boleh mencuba senaman untuk meningkatkan libido.

Sekiranya anda telah melakukan pelbagai cara untuk meningkatkan libido, termasuk memakan makanan yang meningkatkan libido di atas, tetapi gairah seksual anda masih rendah, maka anda harus berjumpa dengan pakar urologi (untuk lelaki) atau pakar obstetrik (untuk wanita).

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found