Kehidupan yang sihat

Ternyata ada khasiat kurma untuk ibu hamil

Manfaat kurma bukan sahaja sumber kalium untuk badan, tetapi juga mengandungi nutrien penting lain, seperti magnesiumdan mangan.Dengan pelbagai kandungan nutrisi, kurma mempunyai faedah istimewa apabila diminum oleh ibu hamil.

Beberapa pakar membuat kajian mengenai manfaat kurma bagi wanita hamil. Hasil kajian menyatakan bahawa wanita hamil yang kerap memakan kurma dalam jumlah tertentu, lebih jarang memerlukan induksi buruh.

Pelbagai Khasiat Kurma untuk Wanita Hamil

Mengonsumsi kurma dipercayai memberi pelbagai manfaat, salah satunya dianggap dapat menyokong kehamilan yang sihat dengan membantu mengurangkan rasa mual, mengawal gula darah, dan mencegah anemia. Malangnya, belum ada kajian lebih lanjut mengenai perkara ini.

Terdapat kajian yang telah dilakukan untuk mengkaji faedah kurma yang berkaitan dengan proses kelahiran. Kajian ini dilakukan hanya pada 69 wanita hamil yang diberi enam tarikh setiap hari, selama empat minggu sebelum tarikh lahir bayi.

Dari kajian ini, beberapa penemuan yang baik diperoleh untuk wanita hamil, termasuk:

  • Selaput tidak mudah pecah

    Dalam kajian itu, kumpulan wanita hamil yang kerap memakan kurma pada minggu-minggu terakhir sebelum bersalin, mengalami pecah selaput yang lebih kerap sebelum melahirkan.

  • Kadar penghantaran normal lebih tinggi

    Dalam kajian itu, 96 peratus kumpulan wanita hamil yang memakan kurma menjalani kelahiran normal. Sementara itu, pada wanita hamil yang tidak makan kurma secara teratur, hanya 79 peratus yang mempunyai kelahiran normal.

  • Keperluan oksitosin yang lebih rendah

    Oxytocin adalah hormon yang berfungsi untuk merangsang pengecutan rahim untuk memudahkan proses kelahiran. Dalam persalinan yang berpanjangan, misalnya kerana fasa pendam yang panjang, suntikan oksitosin diperlukan untuk mendorong pengecutan rahim, selalu memakan kurma.

Penting untuk diingat bahawa kajian ini hanya dilakukan secara terhad. Penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan mengenai faedah tarikh, dalam sampel ujian yang lebih besar, untuk mendapatkan bukti yang kuat. Walaupun begitu, tidak ada salahnya memakan kurma atau jus kurma sebagai makanan tambahan.

Terdapat banyak khasiat kurma untuk wanita hamil kerana kandungan nutrien di dalamnya. Begitu juga jika dimakan beberapa waktu sebelum tarikh akhir. Walau bagaimanapun, wanita hamil dengan keadaan kesihatan khas, harus berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat yang tepat mengenai pengambilan kurma.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found