Kesihatan

Clomifene - Faedah, dos dan kesan sampingan

Clomifene adalah ubat untuk merawat kemandulan atau kemandulan pada wanita yang mengalami gangguan ovulasi. Salah satu penyebab kemandulan di wanita adalah gangguan dalam proses ovulasi atau pembebasan telur matang dari ovari ke dalam tiub fallopio, jadi itu kehamilan sukar.

Clomiphene atau clomiphene adalah kelas ubat modulator reseptor estrogen terpilih (SERM). Ubat ini akan mencetuskan peningkatan pengeluaran dan jumlah hormon yang bertanggungjawab untuk merangsang ovari untuk menghasilkan telur. Ubat ini juga akan merangsang pematangan dan pembebasan telur (ovulasi).

Tanda dagangan Clomifene: Bifertil, Blesifen, Clomifene Citrate, Clomifil, Clovertil, Dipthen, Fervula, Fertin, Fertion, Genoclom, GP-Fertil, Provula, Profertil, Pinfetil.

Apa itu Clomiphene

kumpulanUbat preskripsi
KategoriKelas hormon sintetik modulator reseptor estrogen terpilih
ManfaatMengatasi kemandulan atau kemandulan kerana gangguan ovulasi
Dimakan olehMatang
 

Clomifene untuk wanita hamil dan menyusui

Kategori X: Kajian pada haiwan eksperimen dan manusia telah menunjukkan keabnormalan janin atau risiko terhadap janin.

Ubat ini tidak boleh digunakan oleh wanita yang sedang atau mungkin hamil.

Tidak diketahui sama ada clomiphene dapat diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatTablet

Langkah berjaga-jaga Sebelum Mengambil Clomifene

Clomifene hanya boleh diambil seperti yang ditetapkan oleh doktor. Terdapat beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan sebelum menggunakan ubat ini, termasuk:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Clomifene tidak boleh diambil oleh pesakit yang alah kepada ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda telah atau mengalami pendarahan faraj yang tidak dapat dijelaskan, PCOS, penyakit hati, fibroid, endometriosis, penyakit kelenjar adrenal, tumor otak, atau trigliserida tinggi.
 • Beritahu doktor anda jika haid anda lewat selepas rawatan dengan clomiphene, kerana clomiphene harus dihentikan jika anda hamil.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Jangan memandu kenderaan dan melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan setelah mengambil clomiphene, kerana ubat ini dapat menyebabkan pening.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi terhadap sebarang ubat, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas mengambil clomiphene.

Dos dan Arahan Penggunaan Clomifene

Clomifene diberikan untuk merawat kemandulan akibat gangguan ovulasi. Ubat ini akan diberikan kepada wanita usia subur yang merancang kehamilan.

Secara amnya, dos clomiphene untuk keadaan ini adalah 50 mg, sekali sehari. Ubat ini boleh dimulakan pada hari ke-5 kitaran haid, apabila tidak ada pendarahan.

Sekiranya ovulasi tidak berlaku, ubat boleh diulang pada dos 100 mg, sekali sehari, selama 5 hari, bermula 30 hari selepas dos pertama. Dos boleh diulang hingga maksimum 3 kali.

Cara Mengambil Clomifene dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera pada label pembungkusan ubat sebelum mengambil clomiphene. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Tablet clomifene boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Telan keseluruhan tablet dengan segelas air. Jangan membelah, menghancurkan, menghancurkan atau mengunyah ubat.

Ambil clomiphene pada masa yang sama setiap hari untuk rawatan maksimum. Sekiranya anda lupa mengambilnya, segera ambil ubat ini jika selang waktu dengan jadual penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Clomifene perlu diambil pada hari ke-5 haid atau seperti yang diarahkan oleh doktor. Kira-kira 5-10 hari selepas mengambil clomiphene dijangka berlaku ovulasi. Untuk meningkatkan peluang hamil, doktor akan mengesyorkan anda dan pasangan anda melakukan hubungan seks pada waktu ovulasi.

Simpan clomiphene dalam bekas yang tertutup rapat di dalam bilik yang sejuk. Jangan simpan di tempat yang lembap dan lindungi ubat ini dari cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Clomifene dengan Ubat-ubatan Lain

Sentiasa beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu. Kesan interaksi ubat yang boleh berlaku jika clomiphene digunakan dengan ubat lain adalah seperti berikut:

 • Peningkatan risiko terkena radang pankreas (pankreatitis) apabila digunakan dengan bexarotene
 • Peningkatan risiko kesan sampingan, seperti pembentukan gumpalan darah, strok, ketika digunakan dengan ospemifene

Kesan Sampingan dan Bahaya Clomifene

Terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh timbul setelah memakan clomiphene, iaitu:

 • Kehangatan di muka, leher, atau dada (siram)
 • Kesakitan atau ketidakselesaan pada payudara
 • Muntah atau sakit perut
 • Titik faraj atau pendarahan di luar kitaran haid.

Tanyakan kepada doktor anda jika kesan sampingan yang dinyatakan di atas tidak mereda atau semakin teruk. Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi ubat alahan atau kesan sampingan yang serius, seperti:

 • Gangguan visual yang boleh berupa penglihatan kabur, sakit mata, atau munculnya titik atau bintik hitam ketika melihat
 • Perut bengkak, sakit perut yang teruk, loya dan muntah yang tidak hilang, atau cirit-birit
 • Sakit dada, bengkak atau sakit di kaki, sesak nafas, degupan jantung yang cepat atau tidak teratur
 • Gangguan mental dan mood (mood)