Keluarga

Kenali Pelbagai Punca Perut Yang Ketat Semasa Kehamilan

Perut yang kencang semasa mengandung adalah keluhan yang sering muncul pada hampir setiap trimester kehamilan. Di satu pihak, ini boleh menjadi tanda bahawa janin tumbuh dengan baik. Walau bagaimanapun, perut yang kencang semasa mengandung boleh menjadi gejala gangguan kehamilan yang perlu diperhatikan.

Perut kencang semasa kehamilan boleh berlaku kerana perubahan hormon atau juga boleh dipengaruhi oleh perkembangan janin. Keadaan ini biasa berlaku semasa kehamilan, tetapi itu tidak bermaksud boleh dipandang ringan.

Oleh itu, adalah penting bagi setiap wanita hamil untuk mengetahui pelbagai penyebab perut kencang semasa hamil.

Punca perut kencang semasa mengandung pada trimester pertama

Berikut adalah beberapa penyebab perut kencang pada trimester pertama kehamilan:

Pertumbuhan janin

Perut kencang semasa kehamilan boleh berlaku pada trimester awal atau pada kehamilan 12-16 minggu. Pada trimester ini, rahim akan membesar seukuran limau gedang.

Sekiranya anda mengandung anak kembar, rahim anda akan meregang lebih cepat pada awal trimester pertama. Peregangan rahim juga ditandai dengan sakit di bahagian bawah perut. Ini adalah salah satu penyebab biasa perut kencang semasa mengandung pada trimester pertama.

Namun, jika perut kencang semasa kehamilan disertai dengan keputihan atau sakit perut yang teruk, segera berjumpa doktor supaya pemeriksaan dan rawatan yang tepat dapat dilakukan.

Senak

Perubahan tahap hormon semasa kehamilan dapat melambatkan pencernaan dan melonggarkan otot di usus besar. Akibatnya, wanita hamil dapat mengalami gangguan pencernaan, seperti kembung dan sembelit. Inilah yang menyebabkan perut kencang semasa mengandung.

Untuk mengelakkan gangguan pencernaan semasa hamil, wanita hamil disarankan untuk memenuhi pengambilan air harian mereka dan makan makanan yang kaya serat.

Kehamilan ektopik

Dalam keadaan tertentu, perut yang kencang semasa kehamilan juga boleh disebabkan oleh kehamilan ektopik. Gejala yang menyertai kehamilan ektopik termasuk pendarahan, pening, dan sakit bahu. Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya wanita hamil mengalami simptom kehamilan ektopik.

Punca Perut Yang Ketat Semasa Kehamilan pada Trimester Kedua

Pada trimester kedua, perut yang kencang semasa kehamilan boleh disebabkan oleh perkara lain, seperti:

Kesakitan ligamen bulat

Beberapa jenis ligamen mengelilingi dan menyokong rahim semasa mengandung. Salah satunya ialah ligamen bulat yang menghubungkan bahagian depan rahim dengan kawasan selangkangan. Memasuki trimester kedua, janin dan rahim akan tumbuh lebih besar, mengakibatkan regangan ligamen bulat.

Inilah yang menyebabkan perut kencang semasa mengandung pada trimester kedua. Keluhan dari regangan ligamen bulat boleh memancar ke bahagian bawah perut. Walau bagaimanapun, ini adalah perkara biasa dalam kehamilan sehingga wanita hamil tidak perlu risau.

Jangkitan saluran kencing

Jangkitan saluran kencing (UTI) juga boleh menyebabkan perut kencang semasa mengandung pada trimester kedua. Selain sakit perut, gejala yang menyertai UTI adalah kerap membuang air kecil, sakit ketika membuang air kecil, dan demam. Sekiranya wanita hamil mengalami gejala ini, segera berjumpa doktor.

Punca perut kencang semasa mengandung pada trimester ketiga

Perut yang kencang semasa mengandung pada trimester ketiga boleh menjadi tanda kontraksi. Terdapat dua jenis kontraksi pada trimester ketiga, iaitu:

Pengecutan palsu

Braxton Hicks atau kontraksi palsu biasanya muncul pada trimester kehamilan kedua atau ketiga. Ini berlaku kerana pengecutan dan kelonggaran otot-otot rahim.

Perut yang kencang semasa kehamilan yang merupakan gejala kontraksi palsu adalah cara tubuh untuk mempersiapkan proses persalinan yang akan datang. Kekerapan berlakunya kontraksi palsu tidak teratur dan tidak dapat diramalkan.

Sebagai tambahan, kontraksi palsu tidak menyebabkan pelebaran serviks atau pengembangan sebagai tanda bahawa buruh telah tiba.

Pengecutan asal

Perut yang kencang boleh menjadi tanda kontraksi asli sekiranya hampir dengan tarikh akhir anda.

Berbeza dengan kontraksi palsu, kontraksi asal akan berterusan walaupun wanita hamil berubah posisi atau berehat dan masa penampilannya menjadi lebih teratur. Ketegangan perut kerana kontraksi akan datang dengan jeda biasa dan berlangsung antara 30-90 saat.

Wanita hamil akan mengalami peningkatan ketegangan perut yang memancar dari belakang. Selain itu, wanita hamil akan berdarah, pecah selaput, dan sensasi tekanan pada pelvis atau perut bawah.

Perut yang kencang semasa hamil boleh menjadi ringan atau menjadi tanda keadaan yang memerlukan rawatan perubatan yang segera dan tepat. Untuk keluhan perut ringan, wanita hamil boleh berubah posisi, misalnya, jika wanita hamil duduk, cuba berbaring atau berjalan santai.

Wanita hamil juga dapat berendam di dalam air suam, memenuhi keperluan cecair, dan berlatih yoga atau latihan Kegel. Walau bagaimanapun, jika pelbagai kaedah ini tidak berkesan untuk mengatasi keluhan perut yang kencang, segera berjumpa doktor agar rawatan yang sesuai dapat dijalankan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found