Kehidupan yang sihat

Manfaat Sagu, Dari Makanan Ruji hingga Industri Tekstil

Sagu adalah salah satu makanan pokok bagi masyarakat di timur Indonesia, terutama di Papua dan Maluku. Bahan makanan ini diperoleh daripada memproses batang pokok palma tropika atau pokok palma Sagu Metroxylon.

Selain menjadi makanan utama, sagu juga dapat dijadikan bahan untuk membuat pelbagai makanan ringan yang enak. Tepung sagu, misalnya, dapat diproses menjadi bola, pasta, atau penkek. Selain itu, sagu juga dapat diproses dengan bahan-bahan lain untuk membentuk kek puding.

Kandungan Nutrien di Sago

Sagu adalah salah satu makanan pokok masyarakat Indonesia, dan mempunyai khasiat yang baik untuk tubuh. Ini kerana kandungan nutrien dalam sagu agak lengkap. Di sagu, terdapat banyak karbohidrat. Selain itu, bahan ini juga mempunyai protein, vitamin, dan mineral, walaupun jumlahnya tidak banyak.

Dalam 100 gram sagu kering, terdapat 94 gram karbohidrat, 0.2 gram protein, 0.5 gram serat, 10 mg kalsium, dan 1.2 mg zat besi. Kalori yang dihasilkan oleh 100 gram sagu adalah 355 kalori. Walaupun mengandungi lemak, karotena, dan asid askorbik, jumlahnya sangat kecil sehingga sering diabaikan.

Penggunaan Sagu selain Sebagai Makanan Ruji

Berikut adalah beberapa kebaikan sagu, selain menjadi makanan ruji:

 • Bahan untuk glukosa

  Satu kajian menyatakan bahawa tepung sagu di Malaysia digunakan sebagai bahan asas untuk menghasilkan glukosa. Memandangkan 90 peratus sagu adalah karbohidrat, sangat mungkin dilakukan.

 • Membekalkan tenaga untuk aktiviti fizikal

  Penggunaan sagu lain juga digunakan untuk menunda keletihan ketika melakukan aktiviti fizikal. Satu kajian bahkan menunjukkan bahawa gabungan sagu dan protein dari kacang soya berguna untuk menguatkan stamina tubuh ketika melakukan aktiviti fizikal. Kajian ini membandingkan penggunaan campuran protein sagu dan soya, dengan pengambilan karbohidrat dalam bentuk makanan tambahan. Hasil kajian menunjukkan bahawa gabungan protein sagu dan soya dapat melambatkan penampilan keletihan pada orang yang melakukan aktiviti senaman intensiti tinggi.

 • Bahan makanan dan makanan haiwan

  Sebagai makanan haiwan, sagu adalah salah satu bahan yang mudah diperoleh, murah, dan mempunyai kandungan nutrisi yang baik untuk ternakan. Bukan hanya di sektor ternakan, sagu juga banyak digunakan dalam industri makanan. Tepung sagu sering digunakan sebagai pengental, pengental, untuk menambahkan tekstur pada pelbagai kek dan makanan ringan.

 • Bahan pembuatan tekstil

  Selain itu, mengenai khasiat sagu, makanan ini juga mempunyai peranan penting dalam industri tekstil. Sagu digunakan sebagai pengikat serat, memudahkan mesin berputar. Keupayaan sagu untuk mengikat ikatan serat akan memudahkan proses pembuatan kain seperti yang diinginkan. Sekiranya kita berhati-hati, kain atau pakaian baru biasanya mengandungi sisa-sisa sagu yang akan hilang setelah dicuci. Bukan hanya itu, sagu saat ini juga telah digunakan sebagai plastik mesra alam (terbiodegradasi).

Penggunaan sagu pada masa ini bukan hanya sebagai makanan ruji. Sebilangan besar penggunaan sagu harus disertai dengan pemeliharaan alam sekitar yang baik, sehingga tanaman masih dapat dipelihara.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found