Kesihatan

Gliquidone - Faedah, dos dan kesan sampingan

Gliquidone adalah ubat untuk menurunkan kadar gula darah pada pesakit diabetesdiabetes jenis 2. Penggunaan ubat ini mesti disertakan dengan penerapan gaya hidup sihat untuk rawatan yang berkesan.

Gliquidone adalah ubat antidiabetik sulfonylurea generasi kedua yang berfungsi dengan merangsang pengeluaran insulin dan meningkatkan metabolisme karbohidrat. Dengan cara itu, kadar gula dalam darah dapat lebih terkawal.

Ubat ini hanya dapat berfungsi jika sel beta pankreas masih menghasilkan insulin, sehingga tidak dapat digunakan dalam perawatan diabetes tipe 1.

tanda dagangan gliquidone: Glurenorm, Gliquidone, Lodem

Apa itu Gliquidone

kumpulanUbat preskripsi
KategoriAntidiabetik Sulfonylureas
ManfaatMerawat diabetes jenis 2
Dimakan olehMatang
Gliquidone untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N:Tidak dikategorikan.

Tidak diketahui sama ada Gliquidone diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatTablet

Amaran Sebelum Mengambil Gliquidone

Gliquidone hanya boleh digunakan dengan preskripsi doktor. Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum mengambil gliquidone, termasuk:

 • Jangan mengambil gliquidone jika anda alah kepada ubat ini. Beritahu doktor anda tentang alahan yang anda alami, termasuk jika anda pernah alah kepada ubat sulfa.
 • Beritahu doktor anda jika anda menghidap diabetes jenis 1, penyakit hati, penyakit jantung, kekurangan G6PD, penyakit buah pinggang, porphyria, atau penyakit kelenjar adrenal.
 • Jangan mengambil minuman beralkohol semasa menjalani rawatan dengan gliquidone kerana boleh meningkatkan risiko terkena hipoglikemia.
 • Beritahu doktor bahawa anda mengambil gliquidone sebelum menjalani pembedahan, termasuk pembedahan pergigian.
 • Jangan memandu atau melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan setelah mengambil gliquidone, kerana ubat ini boleh menyebabkan pening.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami overdosis atau reaksi alergi terhadap ubat tersebut setelah mengambil gliquidone.

Dos dan Peraturan Penggunaan Gliquidone

Doktor akan menetapkan gliquidone mengikut keadaan pesakit. Dos gliquidone yang biasa untuk orang dewasa dengan diabetes jenis 2 adalah 15 mg sekali sehari.

Dos boleh ditingkatkan hingga dos pemeliharaan 45-60 mg sehari yang boleh dibahagikan kepada 2-3 kali penggunaan. Dos maksimum ialah 60 mg setiap minuman atau 180 mg sehari.

Cara Mengambil Gliquidone dengan Betul

Sentiasa ikuti nasihat doktor dan baca maklumat pada bungkusan ubat sebelum mengambil gliquidone. Jangan menambah atau mengurangkan dos ubat tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Tablet Gliquidone diambil bersama makanan. Telan tablet gluquidone secara keseluruhan dengan bantuan segelas air. Ambil gliquidone pada masa yang sama setiap hari.

Sekiranya anda lupa mengambil gliquidone, segera ambil jika selang waktu antara jadual penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos. Beritahu doktor anda jika anda sering lupa mengambil gliquidone.

Gliquidone tidak dapat menyembuhkan diabetes tipe 2. Agar rawatan menjadi lebih berkesan, pesakit harus melakukan perubahan pada gaya hidup yang lebih sihat, seperti menyesuaikan diet mereka, berolahraga secara teratur, dan berhenti merokok.

Periksa dengan doktor anda dan periksa gula darah anda secara berkala sehingga tindak balas terhadap terapi dapat dipantau.

Simpan gliquidone di tempat yang kering, pada suhu bilik, dan jauh dari cahaya matahari. Jauhi dari kanak-kanak.

Interaksi Gliquidone dengan Ubat-ubatan Lain

Penggunaan gliquidone bersama dengan ubat lain boleh menyebabkan beberapa interaksi, termasuk:

 • Peningkatan kesan penurunan gula darah apabila digunakan dengan perencat ACE, allopurinol, antifungals azole, cimetidine, clofibrate, antikoagulan, halofenates, octreotide, ranitidine, sulfinpyrazone, antidepresan trisiklik, MAOIs, chloramphenicol, atau tetracyclines
 • Peningkatan risiko terkena hipoglikemia dan menyembunyikan gejala hipoglikemia apabila digunakan dengan ubat penyekat beta
 • Kesan penurunan gula darah menurun apabila digunakan dengan adrenalin, aminoglutethimide, diazoxide, rifamycin, chlorpromazine, kortikosteroid, pil kawalan kelahiran, ubat hormon, atau diuretik thiazide

Kesan Sampingan dan Bahaya Gliquidone

Salah satu kesan sampingan yang boleh berlaku akibat penggunaan gliquidone adalah hipoglikemia. Beberapa gejala hipoglikemia adalah kesukaran untuk berkonsentrasi, gemetar, pucat, keringat sejuk, atau berdebar-debar.

Segera konsumsi makanan atau minuman manis sekiranya anda merasakan keluhan ini. Sekiranya aduan bertambah teruk, segera berjumpa doktor.

Di samping itu, beberapa kesan sampingan lain yang boleh berlaku selepas mengambil gliquidone:

 • Mual
 • Gag
 • Sakit perut
 • Cirit-birit
 • Pening
 • Penambahan berat badan

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat yang boleh dicirikan oleh pembengkakan bibir atau kelopak mata, ruam pada kulit, atau kesukaran bernafas.