Keluarga

Mengenali dan Membentuk Corak Tidur Bayi 2 Bulan

Keperluan tidur bayi anda mungkin berbeza bergantung pada usia mereka. Sudah tentu, corak tidur bayi yang berusia 2 bulan berbeza dengan corak tidur bayi yang baru lahir atau yang lebih tua. Memahami corak tidur bayi adalah penting untuk memastikan bahawa keperluan tidurnya dapat dipenuhi, sehingga proses pertumbuhannya optimum.

Umumnya, bayi berusia 2 bulan perlu tidur sekitar 16 jam sehari, dengan waktu tidur pada waktu malam lebih lama daripada pada waktu siang, iaitu sekitar 9 jam. Namun, kemungkinan si kecil anda bangun setiap beberapa jam kerana dia lapar dan perlu diberi makan.

Pelbagai Cara Pola Tidur Bayi Tingkatan 2 Bulan

Bayi biasanya akan mula mempunyai corak tidur biasa dengan jangka masa panjang tanpa terganggu ketika memasuki usia 5-6 bulan. Walaupun begitu, anda boleh membentuk corak tidur si kecil sejak berusia 2 bulan, dengan cara berikut:

1. Dapatkan waktu tidur yang cukup

Memasuki usia 2 bulan, keinginan bayi untuk berkomunikasi dapat meningkat, jadi dia ingin berjaga lebih lama di siang hari. Ini pasti menggembirakan. Walaupun begitu, pastikan si kecil anda cukup tidur, misalnya dengan membiasakan diri untuk tidur siang.

Bayi berusia 2 bulan tidak boleh bangun dan bermain lebih dari dua jam kerana ini akan membuatnya letih. Apabila letih, bayi boleh menjadi rewel dan tidak mahu tidur.

2. Ajarkan perbezaan antara siang dan malam

Selama 2 bulan pertama, bayi tidak dapat membezakan antara siang dan malam. Bayi tidak memahami bahawa siang adalah waktu untuk aktiviti dan malam adalah waktu untuk berehat. Oleh itu, anda perlu mengajar perkara ini kepada anak kecil anda.

Pada waktu siang, bermain aktif dengan anak kecil anda. Jadikan semua bilik terang dan biarkan suara aktiviti harian, seperti bunyi mesin basuh, kereta, muzik, dan banyak lagi, didengar oleh anak kecil anda. Walaupun menyusu, anda harus memastikan si kecil tetap terjaga. Lakukan ini, kecuali ketika dia tidur siang.

Sebaliknya pada waktu malam, jaga bilik agar redup dan sunyi. Apabila si kecil bangun, jangan beri dia mainan atau bercakap dengannya terlalu lama dengan suara yang kuat.

3. Memerhatikan tanda-tanda bayi yang mengantuk

Bayi yang letih dan mengantuk biasanya akan menguap, menggosok mata, menarik telinga, atau menjadi lebih rewel. Sekiranya si kecil menunjukkan tanda-tanda ini, anda harus meletakkannya di tempat tidur walaupun dia masih terjaga.

Kaedah ini akan mengajar anak kecil anda untuk tidur sendiri dan menjadikan corak tidur mereka secara teratur. Sekiranya semasa anak kecil anda mengantuk, ibu menahannya terlebih dahulu sehingga dia tertidur dan kemudian meletakkannya di atas katil, si kecil akan mengetahui bahawa dia perlu digegarkan terlebih dahulu sebelum tidur.

4. Buat rutin waktu tidur

Ibu perlu melakukan aktiviti dengan kerap sebelum tidur supaya si kecil terbiasa dan merasa selesa dengan rutin. Kegiatannya dapat bervariasi, sesuai dengan apa yang anda inginkan, misalnya menyusui, berubah menjadi piyama, atau menyanyikan lagu sebelum tidur.

5. Membiarkan bayi tidur walaupun kelihatan bergerak

Anak kecil anda mungkin menggerakkan badannya, menghisap jarinya, mengerutkan kening, atau tersenyum ketika tidur. Ini adalah perkara biasa. Ibu tidak perlu panik dan segera membangunkannya, kerana akan mengganggu waktu tidurnya. Tetapi jika si kecil merengek atau menangis selama beberapa minit, anda perlu memeriksanya, kerana mungkin si kecil anda lapar atau sejuk.

Corak tidur bayi berusia 2 bulan kadang-kadang tidak teratur. Walau bagaimanapun, jika si kecil tidur terlalu lama atau kerap bangun tidur, anda harus berjumpa dengan anak anda supaya penyebabnya dapat diketahui.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found