Keluarga

Untuk Suami, Lakukan 8 Perkara Ini Ketika Isteri Anda Hamil

Lelaki sejati adalah dia yang selalu bersedia untuk menjaga dan berusaha menyenangkan isterinya, apatah lagi ketika isteri hamil. Selain menjadikan hubungan lebih mesra, menggembirakan isteri anda semasa mengandung akan menimbulkan rasa bangga yang tidak terdapat pada perkara lain.

Menyenangkan wanita bukanlah perkara yang mudah, terutamanya ketika isteri anda hamil. Perubahan mood yang sering terjadi akibat perubahan hormon pasti akan membuat suami keliru.

Namun, anda tidak perlu risau. Sebabnya, ada beberapa langkah mudah yang boleh anda lakukan untuk membahagiakan isteri tercinta.

Perkara yang perlu dilakukan semasa isteri anda hamil

Untuk menjadi sosok suami istimewa bagi isteri yang sedang hamil, ada beberapa perkara yang perlu anda lakukan, iaitu:

1. Menemani isteri semasa memeriksa kehamilan

Jadilah suami yang bersedia dengan menemani isteri anda setiap kali anda memeriksa rahim. Kehadiran anda dapat membuat isteri anda merasa lebih selesa, dan dia akan merasa bahawa anda sangat mengambil berat tentang dia dan bayinya.

Selain itu, menemani isteri anda semasa pemeriksaan kehamilan juga membuat anda mengetahui keadaan bayi anda, dari bentuk yang tidak sempurna hingga yang sempurna. Ini adalah pengalaman yang tidak ternilai bagi orang tua, dan dari sinilah kedekatan emosi dengan Si Kecil dapat terbentuk.

2. Memuji penampilannya

Wanita yang hamil sering mengalami tekanan dan tidak yakin dengan perubahan bentuk badannya yang membesar. Puji penampilannya dengan mengatakan bahawa dia masih kelihatan menarik. Ini dapat menjaga keyakinan isteri anda. Juga beritahu dia untuk tidak mengalami tekanan, kerana kenaikan berat badan semasa kehamilan sangat penting untuk pertumbuhan janin di dalam rahim.

3. Lakukan kerja rumah anda

Mungkin bagi anda melakukan kerja rumah adalah sesuatu yang begitutidaksangat '. Tetapi jika anda sanggup melakukannya untuk menolong isteri anda yang mempunyai dua badan, anda akan dilihat sebagai lelaki sejati. Menyapu, mengepel, dan memasak makanan yang dia mahukan boleh menjadi pilihan.

4. Luangkan masa untuk membeli peralatan bayi

Sebanyak mungkin luangkan masa untuk membeli peralatan bayi dengan isteri anda. Pilih peralatan yang sesuai dan anda sukai untuk si kecil nanti. Bawa barang runcit supaya isteri tidak letih, kerana berisiko menjadikan otot punggungnya tegang dan sakit.

5. Fahami keperluan seks isteri anda

Wanita yang tidak hamil kadang-kadang tidak selamat mengenai tubuhnya, terutama wanita yang mempunyai dua badan. Isteri anda mungkin enggan melakukan hubungan seks atau bahkan dekat dengan anda kerana masalah ini. Pastikan bahawa dia masih kelihatan seksi dan menarik.

Di samping itu, anda juga harus memahami bahawa semasa kehamilan, wanita sering mengalami perubahan mood yang tidak menentu. Jadi, jangan memaksanya ketika dia enggan melakukan hubungan seks.

6. Rajin mencariimaklumat mengenai kmengandung

Mengetahui segala-galanya tentang kehamilan dapat mempermudah anda menemani isteri yang mempunyai dua badan. Anda boleh membaca artikel mengenai kehamilan dan bertanya kepada ibu atau rakan anda yang mengalaminya.

Cuba ketahui keadaan apa yang dialami wanita semasa kehamilan dan bagaimana perasaan mereka. Anda juga boleh mencari maklumat di internet mengenai makanan yang harus dihindari oleh wanita hamil.

7. Jaga kesihatan isteri anda

Semasa mengandung, isteri anda mesti menjaga kesihatannya. Oleh itu, anda mesti dapat mewujudkan persekitaran yang sihat untuknya. Contohnya, jangan merokok. Asap rokok boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan isteri dan si kecil di dalam kandungan.

Janin berisiko mengalami kecacatan, dilahirkan sebelum waktunya, atau dilahirkan dengan berat lahir rendah jika terkena asap rokok.

Sekiranya anda tidak boleh berhenti merokok, cubalah jangan melakukannya di sekitar isteri anda. Sekiranya isteri anda seorang perokok, nasihatkan dia untuk tidak merokok lagi. Jangan biarkan terdapat rokok atau puntung rokok yang tersebar di sekitar rumah anda.

8. Buat dia merasa dijaga

Manjakan isteri anda selagi dia tidak meminta perkara yang tidak masuk akal. Apabila dia meminta urutan kerana dia penat, lakukanlah dengan senang hati. Anda boleh menawarkan untuk mengurut isteri anda sebelum tidur tanpa memintanya. Sekiranya dia ingin makan makanan tertentu, tunaikanlah keinginannya. Tetapi pastikan makanan tidak memberi kesan buruk kepada kesihatan dan makanan si kecil anda.

Percaya atau tidak, sembilan bulan akan berlalu dengan begitu pantas. Jadi, nikmati setiap detik sehingga anak kecil anda dilahirkan ke dunia. Menemani isteri anda melalui masa-masa ini. Sekiranya perlu, tanyakan kepada pakar obstetrik anda tentang perkara lain yang perlu anda lakukan untuk membuat isteri anda hamil berasa lebih selesa.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found