Kesihatan

Ketahui Kesan Hujan Asid terhadap Kesihatan

Hujan asid adalah fenomena semula jadi yang boleh merosakkan persekitaran dan pelbagai bahan, seperti bangunan dan jalan raya. Bukan hanya itu, hujan asid juga memberi kesan kepada kesihatan manusia.

Sepintas lalu, hujan asid kelihatan sama seperti hujan pada umumnya. Namun, yang membezakannya ialah tahap keasidan cecair dalam setiap titisan air.

Sebatian berbahaya yang terdapat dalam hujan asid tidak hanya dapat merosakkan alam sekitar, tetapi juga mencemarkan udara yang dapat membahayakan kesihatan jika terus disedut.

Proses Hujan Asid

Hujan asid disebabkan oleh pembebasan sebatian sulfur dioksida (SO.)2) dan nitrogen oksida (NOX) ke udara. Kedua-dua sebatian ini biasanya dihasilkan dari asap dari kenderaan bermotor dan penggunaan arang batu sebagai elektrik.

Selain itu, letusan gunung berapi juga menyumbang kepada kehadiran kedua-dua bahan ini di udara.

Apabila dibakar, sulfur dioksida dan nitrogen dioksida dapat berkumpul dan bertindak balas dengan molekul air di udara untuk menghasilkan hujan yang sangat berasid. Dengan kata lain, setiap titisan hujan mengandungi asid.

Kesan Hujan Asid terhadap Kesihatan

Hujan asid yang terbentuk dari pencemaran udara akibat proses pembakaran bahan bakar dari kenderaan bermotor dan mesin industri boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Zarah-zarah dari hujan asid, seperti sulfur dioksida dan nitrogen oksida, boleh membahayakan jika terdedah kepada jumlah yang berlebihan atau dalam jangka masa panjang.

Satu kajian menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara peningkatan pendedahan kepada sebatian ini dengan penyakit jantung dan gangguan pernafasan, seperti asma, batuk kering, dan kerengsaan tekak.

Sementara itu, pencemaran udara itu sendiri juga boleh memberi kesan negatif kepada tubuh, termasuk:

  • Penyakit jantung
  • Kanser paru-paru
  • Penyakit pernafasan akut dan kronik
  • Sakit kepala
  • Kerengsaan mata, hidung dan tekak

Kumpulan yang terdedah kepada keadaan udara seperti ini adalah kanak-kanak, orang tua, orang yang bekerja di luar rumah, dan orang yang mempunyai masalah paru-paru atau jantung.

Mengurangkan Risiko Hujan Asid

Risiko hujan asid dapat dikurangkan dengan menjimatkan atau mengurangkan penggunaan tenaga elektrik. Anda boleh melakukannya dengan cara berikut:

  • Gunakan peralatan rumah tangga, seperti lampu cekap tenaga, peti sejuk, penghawa dingin, dan mesin basuh.
  • Matikan semua jenis peralatan rumah tangga yang menggunakan elektrik semasa tidak digunakan.
  • Gunakan pengangkutan awam semasa anda ingin melakukan perjalanan. Anda juga boleh berbasikal atau berjalan kaki jika jarak ke lokasi yang hendak dilalui tidak terlalu jauh.
  • Pilih kenderaan yang rendah emisi dan mesra alam, jika anda ingin memiliki kenderaan persendirian.

Walaupun kesan buruk hujan asid terhadap kesihatan tidak dirasakan secara langsung, tetapi tidak ada yang salah jika anda melakukan perubahan agar kesihatan dan kelestarian alam sekitar terjaga.

Sekiranya anda merasakan anda mengalami aduan kerana terdedah kepada hujan asid, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan sesuai dengan gejala yang dialami.