Kesihatan

Menstruasi lebih dari seminggu, inilah sebabnya

Menstruasi selama lebih dari seminggu boleh dikatakan sebagai tempoh yang berpanjangan. Biasanya, wanita mengalami haid selama 3-7 hari sesetiap bulan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan haid bertahan lebih lama lama dari itu.

Selama beberapa tahun pertama akil baligh, kitaran haid adalah tidak normal atau berlangsung lebih dari seminggu. Namun, seiring bertambahnya usia wanita, haid mereka menjadi lebih pendek dan lebih teratur.

Menyebabkan Menstruasi Lebih Dari Seminggu

Terdapat banyak sebab mengapa tempoh anda dapat bertahan lebih dari 7 hari, termasuk:

1. Ketidakseimbangan hormon

Setiap bulan, lapisan rahim menebal untuk mempersiapkan kehamilan. Pada masa subur, wanita akan melepaskan telur dari ovari (ovari). Sekiranya tidak ada persenyawaan telur oleh sperma, telur di rahim akan jatuh. Ini dikenali sebagai haid.

sekarangPenebalan dinding rahim diatur oleh hormon estrogen dan progesteron. Sekiranya kedua-dua hormon tidak seimbang, dinding rahim akan menebal secara berlebihan dan berdarah dalam jumlah yang banyak, sehingga haid dapat berlangsung lebih dari seminggu.

2. Masalah dengan rahim

Beberapa masalah dengan rahim juga boleh menyebabkan haid selama lebih dari seminggu, seperti polip rahim, fibroid, adenomyosis, endometriosis, tumor rahim, hingga barah rahim.

3. Penyakit tertentu

Selain gangguan rahim, beberapa penyakit lain, seperti gangguan pembekuan darah, penyakit Von Willebrand, radang pelvis, hipotiroidisme, diabetes, penyakit ginjal, dan penyakit hati, juga dapat menyebabkan haid selama lebih dari seminggu atau darah haid yang berat.

4. Kesan sampingan ubat

Mengambil ubat tertentu boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk haid selama lebih dari seminggu. Dadah yang boleh menyebabkan kesan sampingan ini termasuk:

  • Ubat penipisan darah (antikoagulan).
  • Ubat anti-radang.
  • Dadah yang mengandungi hormon estrogen dan progestin.
  • Ubat untuk kemoterapi.
  • Makanan tambahan herba, seperti kacang soya, ginkgo, dan ginseng.

5. Penggunaan alat kontraseptif

Menstruasi lebih dari seminggu dapat dialami oleh wanita yang menggunakan kontraseptif IUD (alat kontraseptif intrauterin) atau spiral KB, dalam 3-6 bulan pertama penggunaan. Penggunaan pil kawalan kelahiran jangka panjang juga boleh menyebabkan haid anda lebih lama.

Menangani Haid Lebih dari Seminggu

Rawatan untuk jangka masa yang lebih lama dari seminggu bergantung pada penyebabnya. Beberapa langkah rawatan yang boleh dilakukan oleh doktor untuk merawat haid selama lebih dari seminggu adalah:

  • Memberi ubat atau kawalan kelahiran hormon yang dapat mengimbangkan tahap hormon dalam badan. Sekiranya penyebabnya adalah kontrasepsi spiral, doktor akan menggantikan pil perancang ini dengan jenis kontrasepsi lain.
  • Memberi ubat yang dapat mengurangkan jumlah darah haid yang keluar semasa haid.
  • Pembedahan untuk mengecilkan atau menghilangkan polip dan fibroid.
  • Kuret untuk membersihkan lapisan dalam dinding rahim.
  • Pembuangan rahim secara pembedahan, jika terdapat pendarahan berat dan kaedah rawatan lain tidak berjaya menjadikan haid normal. Kaedah ini boleh dipilih jika anda tidak merancang untuk mempunyai lebih banyak anak.

Sekiranya jangka masa panjang berlaku sekejap-sekejap dan dapat kembali normal seperti biasa, maka ini mungkin normal.

Tetapi, jika haid berlangsung lebih dari seminggu secara berterusan, disertai dengan gangguan haid yang lain, seperti haid tidak teratur, darah haid berat, atau menyebabkan anemia, maka anda harus segera berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya dan mendapatkan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found