Keluarga

Bolehkah Bayi Minum Air Noda?

Pemberian pati kepada bayi masih dilakukan oleh sebilangan ibu bapa. Katanya, cecair ini boleh digunakan sebagai pengganti susu ibu atau susu formula untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi. Sebenarnya, bolehkah bayi minum air pati?

Air tajin adalah cecair berwarna putih pekat yang keluar ketika nasi mendidih sebelum dimasak menjadi nasi. Cecair ini mengandungi pelbagai nutrien, seperti karbohidrat, protein, gula, dan vitamin B.

Fakta mengenai Memberi Air Noda kepada Bayi

Walaupun mengandung nutrien, nutrien yang terkandung dalam air pati tidak sebaik susu ibu atau susu formula, sehingga tidak dapat memenuhi keperluan nutrisi bayi setiap hari.

Air pati juga tidak digalakkan diberikan kepada bayi baru lahir atau mereka yang belum berumur 6 bulan, Bun. Sebabnya, bayi pada usia ini hanya memerlukan susu ibu atau susu formula kerana pengambilan makanan dan minuman mereka.

Sekiranya diberi air pati yang kurang nilai gizi daripada susu ibu atau susu formula, bayi berisiko kekurangan zat makanan. Jadi, Ibu tidak perlu memberikan cecair tambahan kepada Si Kecil, seperti air pati atau air biasa, ya. Terutama jika dia tidak dapat makan makanan pejal atau makanan pejal.

Selain itu, proses pembuatan air pati juga tidak dijamin bersih. Menggunakan peralatan atau air yang tidak bersih dapat dengan mudah terkontaminasi kuman atau bahan kimia berbahaya. Ini juga salah satu sebab mengapa air kanji tidak perlu diberikan terlalu kerap, Bun.

Jadi, Bolehkah Bayi Minum Air Noda?

Pemberian air pati sebagai makanan atau minuman tambahan untuk bayi tidak dilarang.

Ibu boleh memberi air pati ketika si kecil berumur lebih dari 6 bulan atau telah menerima makanan tambahan untuk susu ibu atau makanan pejal. Kerana pada usia ini, sistem pencernaan bayi lebih bersedia untuk mendapatkan cecair selain susu ibu atau formula. Selain itu, air pati yang diberikan mestilah benar-benar bersih dan direbus.

Kajian menunjukkan bahawa memberi bayi air dengan pati mempunyai manfaat sebagai pengganti cairan tubuh ketika mereka mengalami dehidrasi kerana cirit-birit atau muntah.

Ibu, itulah maklumat mengenai keselamatan pemberian air pati kepada bayi dan faedahnya. Sekiranya anda merancang untuk memberi air pati kepada anak kecil anda, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu, ya, untuk memastikan kesediaan keadaan si kecil.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found