Kesihatan

Manfaat dan Bahaya Air Berkilau untuk Kesihatan Tubuh

Air berkilau Ia sering dianggap sebagai pengganti soda yang baik, sihat, dan menyegarkan. Namun, tidak sedikit juga yang berpendapat bahawa minuman ini memberi kesan buruk kepada kesihatan. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai air berkilau, lihat artikel ini.

Air berkilau adalah air yang berkarbonat atau mengandungi gelembung gas karbon dioksida. Terdapat dua jenis air berkilau, itu dia air berkilau semula jadi dan air berkilau tiruan.

Air berkilau Sumber semula jadi diambil dari mata air asli yang telah berkarbonat sejak awal dan mengandungi pelbagai mineral dan sebatian sulfur.

Sementara air berkilau Air buatan adalah air minuman yang diberi karbon dioksida tambahan menggunakan mesin bertekanan. Pelbagai produk air berkilau Buatan juga mengandungi tambahan mineral dan gula atau sirap fruktosa tinggi.

Fakta Mengenai Bahaya Air berkilau

Bukan hanya soda, kini banyak orang juga percaya bahawa air berkarbonat adalah seperti air berkilau boleh menjejaskan kesihatan tulang dan gigi, dan meningkatkan risiko sindrom iritasi usus (IBS). Adakah betul?

Jenis soda tertentu diketahui dapat mengurangkan kepadatan mineral pada tulang, kerana minuman ini mengandungi fosfor yang dapat meningkatkan penghapusan kalsium melalui air kencing. Walaupun kedua-duanya berkarbonat, air berkilau tidak mengandungi fosforus sehingga tidak memberi kesan yang sama.

Air berkilau Yang murni juga tidak mengandungi asid sitrik dan gula tambahan, yang dikhuatiri akan merosakkan lapisan luar gigi. Jadi, kebimbangan bahawa minuman ini boleh merosakkan gigi hanya berlaku air berkilau yang mengandungi asid sitrik dan gula tambahan.

Kebimbangan lain juga timbul daripada kandungan karbon dioksida di air berkilau yang dianggap berubah menjadi asid karbonik, asid kuat yang boleh merosakkan gigi. Sebenarnya, karbon dioksida di air berkilau hanya dalam bentuk gas yang terbukti tidak dapat merosakkan gigi.

Dalam kes sindrom iritasi usus (IBS), memang betul minuman berkarbonat suka air berkilau boleh menyebabkan kembung dan gas yang boleh menyebabkan gejala IBS berulang. Walau bagaimanapun, minuman ini tidak menyebabkan IBS pada orang yang tidak memilikinya.

Sejauh ini, belum ada kajian yang membuktikan bahawa air berkilau berbahaya untuk kesihatan. Sebaliknya, minuman ini sebenarnya dapat membantu mengatasi pelbagai masalah kesihatan.

Manfaat Air berkilau untuk kesihatan

Sekiranya anda tidak suka minum air kosong, air berkilau yang bebas dari gula dan kalori boleh menjadi pilihan yang tepat. Minuman ini dapat membantu mencegah dehidrasi seperti air biasa, tetapi memberikan sensasi menggelegak yang menyenangkan.

Lain daripada itu, air berkilau juga menawarkan beberapa faedah kesihatan yang lain, termasuk:

Mengawal berat badan

Sekiranya anda mengikuti program diet, pengambilan air yang mencukupi adalah salah satu kunci untuk mengekalkan berat badan yang ideal. Daripada minum minuman bergula seperti soda, jus, atau teh manis, minum air berkilau tiada gula tambahan adalah pilihan yang lebih baik.

Sebagai tambahan untuk memenuhi keperluan air, air berkilau termasuk jenis minuman yang dapat melambatkan rasa lapar dengan menahan rasa kenyang lebih lama di perut. Dengan kemampuan ini, selera makan atau ukuran bahagian anda akan lebih terkawal.

Melegakan sembelit

Minum dengan kerap air berkilau Ia juga terbukti dapat membantu pencernaan dan melegakan gejala sembelit. Malangnya, penyelidikan yang membuktikan faedahnya air berkilau Ini masih terhad sehingga perlu dilakukan penyelidikan pada skala yang lebih besar.

Meningkatkan keupayaan menelan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa minum air berkilau dapat meningkatkan keupayaan menelan dengan merangsang saraf yang bertanggungjawab untuk menelan. Ini akan bermanfaat bagi orang tua yang sukar menelan.

Bukan hanya itu, pengambilan minuman ini juga dapat membersihkan dan meningkatkan rasa lega di tekak.

Untuk mendapatkan faedah air berkilau dan untuk mengelakkan kesan negatifnya terhadap kesihatan tubuh, pastikan anda selalu membaca jadual pemakanan pada bungkusan minuman ini. Elakkan membeli produk air berkilau mengandungi asid sitrik, natrium, gula, dan pemanis buatan.

Elakkan minum air berkilau sekiranya anda mengalami masalah perut atau sering mengalami kesakitan setelah minum air berkarbonat. Sekiranya perlu, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambil air berkilau, untuk memastikan minuman ini selamat untuk anda.