Keluarga

Bolehkah wanita hamil tidur di punggung?

Salah satu perkara yang sering dikeluhkan oleh wanita hamil adalah rasa tidak selesa ketika tidur, terutamanya ketika perut semakin besar. Berbagai posisi tidur dicuba, termasuk posisi terlentang. Namun, bolehkah wanita hamil tidur di punggung? Ketahui jawapannya dalam artikel ini.

Tubuh wanita hamil akan mengalami banyak perubahan dengan meningkatnya usia kehamilan. Tidak jarang perubahan tubuh ini menyebabkan rasa tidak selesa, termasuk semasa tidur.

Untuk mengurangkan rasa tidak selesa semasa tidur kerana perut yang membesar, wanita hamil perlu mengubah kedudukan tidur mereka. Namun, beberapa posisi tidur dianggap kurang baik dan boleh mempengaruhi keadaan janin. Salah satunya tidur di punggung anda.

Bolehkah wanita hamil tidur di punggung?

Tidur di punggung semasa hamil sebenarnya selamat. Macam mana boleh jadi, selagi ia tidak dilakukan terlalu lama atau jika usia kehamilan masih pada trimester pertama. Namun, bagi sebilangan wanita hamil, kedudukan ini sering dirasakan kurang selesa dan menjadikan tidur kurang nyenyak.

Mengapa tidur di punggung anda dianggap buruk bagi wanita hamil? Apabila usia kehamilan meningkat, ukuran rahim akan meningkat. Oleh itu, tidur di punggung ketika mengandung lebih dari 3 bulan boleh menyebabkan usus dan saluran darah besar di perut dikompresi oleh berat rahim yang mengandung janin.

Keadaan ini juga boleh memberi kesan kepada peredaran darah ke jantung, sehingga mengurangkan aliran darah untuk wanita hamil dan janin. Selain itu, tekanan pada usus dan saluran darah kerana tidur di punggung anda juga boleh menyebabkan beberapa aduan, seperti:

  • Sesak nafas atau pernafasan berat
  • Sakit belakang
  • Pening
  • Senak
  • Buasir
  • Penurunan tekanan darah

Tidur di punggung semasa mengandung juga dikatakan meningkatkan risiko kelahiran pramatang. Walau bagaimanapun, penemuan ini masih perlu diselidiki lebih lanjut kerana terdapat banyak faktor yang juga boleh menyebabkan kelahiran pramatang, mulai dari komplikasi kehamilan hingga merokok atau minum minuman beralkohol semasa hamil.

Kesan buruk atau bahaya wanita hamil yang tidur di belakang mereka tidak akan muncul dengan segera kerana wanita hamil secara tidak sengaja tidur dalam posisi ini selama 1-2 jam.

Namun, anda harus mengelakkan tidur di punggung, terutama jika ukuran perut wanita hamil cukup besar, kerana kedudukan ini dapat menyebabkan beberapa keluhan seperti yang disebutkan di atas.

Kedudukan Tidur yang Disyorkan

Wanita hamil tidak perlu risau sekiranya bangun dari tidur dalam keadaan terlentang. Cukup ubah ke miring ke kiri dengan membengkokkan lutut. Kedudukan tidur ini dianggap paling selesa dan terbaik untuk wanita hamil, kerana beban janin tidak akan menekan saluran darah yang besar di perut wanita hamil.

Ini menjadikan jantung bekerja lebih ringan dan aliran darah ke pelbagai organ penting, seperti rahim, ginjal, dan hati, menjadi lebih lancar. Tidur di sebelah kiri anda juga meningkatkan jumlah darah dan nutrien yang mencapai plasenta dan janin.

Selain tidur di punggung, wanita hamil juga perlu mengelakkan tidur di perut mereka. Posisi ini juga berisiko memampatkan saluran darah dan janin, serta tidak selesa untuk payudara dan perut yang sudah membesar.

Aduan insomnia, kedua-duanya sukar tidur semasa awal kehamilan dan sukar tidur semasa lewat kehamilan, adalah perkara biasa. Selain sukar untuk mendapatkan posisi tidur yang selesa, ukuran perut yang membesar juga menyebabkan pelbagai keluhan lain, seperti kekejangan kaki, sakit belakang, dan kerap membuang air kecil, yang menjadikan wanita hamil lebih tidak selesa ketika tidur.

Untuk mengatasi masalah ini, wanita hamil boleh menggunakan bantal untuk menyokong perut, lutut, dan punggung. Sekiranya tidur di sebelah kiri anda mula merasa tidak selesa, cubalah sebelah kanan anda sebentar. Wanita hamil juga kadang-kadang boleh tidur di punggung, tetapi tidak terlalu lama.

Sekiranya wanita hamil terbiasa tidur di punggung dan merasa lebih selesa dalam posisi ini sehingga mereka sukar tidur di posisi lain, cubalah berunding dengan pakar sakit puan untuk menentukan penyelesaian terbaik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found