Kehidupan yang sihat

Singkirkan dan cegah haba dengan cara berikut

Panas berduri biasanya berlaku apabila suhu udara terlalu panas dan lembap. Keadaan ini sering membuat penghidap tidak selesa kerana gatal-gatal yang ditimbulkannya. Namun, anda tidak perlu risau, kerana terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan panas berdarah.

panas berduri atau umbra miliaria umumnya dicirikan oleh ruam atau bintik merah pada kulit dan sering gatal. Keadaan ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tetapi lebih biasa pada bayi kerana kelenjar peluh mereka belum berkembang sepenuhnya.

Panas berduri juga sering dialami oleh orang yang secara rutin melakukan aktiviti fizikal atau bersenam sehingga mereka banyak berpeluh, misalnya atlet.

Punca kepanasan

Panas berduri disebabkan oleh kelenjar peluh yang tersumbat yang mengakibatkan pengumpulan peluh di lapisan kulit. Keadaan ini umumnya tidak berbahaya dan biasanya muncul di bahagian leher, punggung, muka, dada, dan pangkal paha.

Di samping itu, terdapat beberapa perkara yang dapat membuat seseorang lebih mudah terkena haba, termasuk:

  • Berat badan berlebihan
  • Banyak berbaring, misalnya ketika anda harus menjalani pemulihan ketika anda sakit
  • Kelenjar peluh tidak berkembang sepenuhnya, misalnya pada bayi dan kanak-kanak
  • Pakaian yang terlalu tebal dan tidak menyerap peluh, terutama jika dipakai dalam cuaca panas

Dalam kes tertentu, panas berduri juga dapat terjadi pada orang yang menderita penyakit tertentu, seperti hiperhidrosis.

Merawat dan Mencegah Panas Berduri

Walaupun tidak berbahaya, haba berduri boleh menyebabkan ketidakselesaan, terutama pada anak-anak, sehingga dapat membuat anak-anak menjadi rewel.

Oleh itu, anda boleh menggunakan pelembap kulit yang mengandungi calamin atau krim yang mengandungi hidrokortison untuk melegakan simptom kepanasan. Kedua-duanya dijual secara percuma dan anda boleh mendapatkan di farmasi.

Sekiranya panas berdarah sangat menjengkelkan atau gatal, anda boleh mengatasinya dengan mengambil tablet antihistamin.

Sementara itu, untuk mengelakkan panas berduri muncul kembali, anda boleh mencuba langkah-langkah berikut:

  • Bersihkan diri anda dengan sabun antiseptik atau antibakteria.
  • Sapukan krim yang berisi lanolin anhidrat untuk mengelakkan penyumbatan kelenjar peluh.
  • Pakai pakaian kapas yang boleh bernafas dan hindari memakai pakaian yang terbuat dari bahan sintetik, seperti nilon atau poliester, yang dapat menahan panas.
  • Pastikan kulit anda kering dengan mandi atau mandi dengan air sejuk.

Dengan rawatan sederhana di atas, diharapkan haba berduri akan hilang dalam beberapa hari. Namun, jika panas berduri tidak hilang atau terdapat jangkitan pada bahagian kulit yang mengalami panas berdarah, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.