Kehidupan yang sihat

Petua untuk Membeli Makanan Segera Melalui Penghantaran Semasa Pandemik COVID-19

Semasa wabak COVID-19, banyak orang lebih suka memesan makanan dari restoran melalui perkhidmatan penghantaran kerana lebih praktikal. Namun, anda perlu berhati-hati. Untuk tetap aman dari terkena virus Corona, ada hal yang perlu Anda perhatikan ketika membeli makanan menggunakan layanan kurir.

Semasa wabak COVID-19, anda memang disarankan untuk makan makanan yang dimasak di rumah kerana lebih sihat dan berkhasiat. Namun, kadangkala anda mungkin tidak sempat memasak atau bosan dengan makanan di rumah dan ingin menikmati menu makanan di restoran kegemaran anda.

Oleh kerana semua orang dinasihatkan untuk tinggal di rumah dan beberapa kawasan juga telah mengenakan PSBB (Sekatan Sosial Skala Besar) sehingga kebanyakan restoran tidak menyediakan makan malam, banyak orang akhirnya menggunakan perkhidmatan penghantaran melalui telefon atau aplikasi untuk membeli makanan.

Walaupun begitu, anda perlu memperhatikan kebersihan makanan yang dipesan dan prosedur pengirimannya, sehingga tidak ada penularan virus Corona ketika anda bertransaksi, menerima dan membuka bungkusan makanan, dan memakan makanan tersebut.

Adakah Virus Corona dihantar melalui makanan?

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa virus Corona dapat bertahan di permukaan tertentu untuk beberapa waktu. Di permukaan tembaga, virus ini dapat bertahan selama 4 jam, sementara di permukaan objek yang terbuat dari kadbod, virus Corona dapat bertahan selama 24 jam.

Virus yang menyebabkan COVID-19 bahkan boleh bertahan hingga 72 jam di permukaan plastik dan keluli tahan karat. Ini bermaksud seseorang boleh dijangkiti ketika menyentuh objek yang telah tercemar dan kemudian menyentuh wajah tanpa mencuci tangan.

Walau bagaimanapun, risiko penularan jangkitan virus Corona melalui kaedah ini agak lebih kecil. Sehingga kini, cara yang paling umum untuk menyebarkan virus Corona adalah melalui hubungan langsung dengan percikan kahak ketika seseorang dengan COVID-19 bersin atau batuk.

Selagi anda mengambil langkah-langkah untuk mencegah virus Corona dan selalu menjaga kebersihan, Anda tidak perlu takut menyentuh benda-benda yang terbuat dari plastik, kadbod, atau tembaga, termasuk bungkusan makanan yang dipesan.

Selain itu, tidak ada bukti bahawa virus Corona dapat menular melalui makanan. Menurut maklumat yang dikeluarkan oleh WHO, virus Corona tidak dapat membiak dalam makanan. Untuk bertahan, virus ini memerlukan inang, iaitu sel manusia atau haiwan yang masih hidup.

Cara Menjaga Kebersihan Diri Semasa Menerima Pesanan dari Pembawa

Walaupun risiko menyebarkan virus Corona melalui makanan sangat kecil, anda tetap disarankan untuk memasak makanan anda sendiri di rumah kerana lebih sihat. Ia juga penting untuk mengurangkan hubungan fizikal dengan orang lain.

Sekiranya anda ingin memesan makanan dari luar, terapkan langkah-langkah berikut untuk meminimumkan risiko dijangkiti virus Corona:

1. Bayar tanpa tunai (tanpa tunai)

Cuba jangan membayar makanan dengan wang tunai atau debit atau kad kredit semasa anda memesan makanan melalui perkhidmatan penghantaran. Anda boleh membuat kaedah pembayaran dengan dompet digital yang terdapat dalam aplikasi atau memindahkan wang secara dalam talian di talian ke nombor akaun yang ditentukan oleh penjual.

2. Memohon jarak fizikal

Minta kurir meninggalkan makanan yang anda pesan di pintu atau gantung di pagar (penghantaran tanpa sentuhan). Ini dilakukan dalam bentuk jarak fizikal dan untuk meminimumkan hubungan fizikal dengan kurir.

3. Pakai topeng semasa berinteraksi dengan kurier

Sekiranya anda tidak dapat membayar pesanan dengan dompet digital atau perlu membayar pesanan secara tunai, pakai topeng kain semasa anda berurusan dengan kurier dan cuci tangan anda segera selepas itu.

4. Basuh tangan sebelum dan selepas mengambil makanan

Sebelum mengambil makanan, basuh tangan anda dengan air dan sabun yang mengalir sekurang-kurangnya 20 saat atau gunakan pembersih tangan dengan kandungan alkohol minimum 60%.

Setelah mengambil makanan, jangan lupa mencuci tangan anda lagi untuk menghilangkan kotoran atau virus yang mungkin masih ada di tangan anda.

5. Buangkan bungkusan makanan

Setelah anda menerima makanan, segera buang plastik yang digunakan untuk membungkus makanan. Selepas itu, basuh tangan anda lagi dengan air dan sabun yang mengalir atau gunakan pembersih tangan.

6. Pindahkan makanan

Segera pindahkan makanan ke bekas lain sebelum makan. Sekiranya boleh, anda boleh memanaskan semula makanan yang telah dipesan. Ini penting dilakukan untuk membunuh virus Corona yang mungkin melekat pada makanan, sambil menjadikan makanan tetap enak.

Sekiranya anda memesan sayur atau buah mentah, basuh terlebih dahulu dengan air mengalir dan sabun khas untuk sayur-sayuran dan buah sebelum memindahkannya ke bekas yang telah disediakan. Untuk makanan sejuk beku atau makanan mentah, seperti daging dan ikan, gunakan bekas yang berasingan untuk menyimpannya peti sejuk beku.

Seperti disebutkan sebelumnya, mencuci tangan adalah langkah penting untuk mencegah penularan COVID-19. Basuh tangan anda sebelum menyediakan dan makan makanan.

Bukan hanya restoran, kini terdapat banyak pasar tradisional, pasar mini, dan pasar raya yang menawarkan perkhidmatan penghantaran. Perkhidmatan ini membolehkan anda tinggal di rumah untuk memutuskan rangkaian penularan virus Corona. Namun, teruskan kaedah di atas untuk melindungi diri anda dari virus ini, ya.

Sama ada anda memilih untuk memasak makanan anda sendiri di rumah atau memesan makanan siap makan dari restoran, cuba terus makan makanan yang sihat dan berkhasiat semasa wabak COVID-19. Pemakanan diperlukan untuk mengekalkan sistem imun anda agar kuat melawan penyakit.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jangkitan virus Corona atau masalah kesihatan lain, anda boleh berbual terus dengan doktor dalam aplikasi ALODOKTER. Sekiranya anda memerlukan pemeriksaan langsung dari doktor, anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui aplikasi ini.