Keluarga

Penggunaan Toge Boleh Meningkatkan Kesuburan, Mitos atau Fakta?

Ramai yang percaya, pengambilan tauge dapat meningkatkan kesuburan. Sebenarnya, tidak sedikit pasangan yang mempercayainya sehingga mereka hanya bergantung pada toge dan mengetepikan prosedur perubatan agar dapat hamil dengan cepat. Persoalannya, apakah tunas benar-benar dapat meningkatkan kesuburan?

Selain mempunyai rasa yang enak dan dapat diproses menjadi pelbagai hidangan, tauge atau lebih dikenali sebagai tauge juga bermanfaat untuk kesihatan tubuh berkat kandungan nutrisi yang cukup lengkap.

Telah diketahui bahawa tauge baik untuk pencernaan, mengawal kadar gula darah, menurunkan tekanan darah, dan mengurangi risiko penyakit jantung. Sebenarnya, tauge juga dapat meningkatkan kesuburan sehingga dapat meningkatkan kemungkinan kehamilan.

Fakta Penggunaan Tumbuhan Tunas untuk Meningkatkan Kesuburan

Di dalam serat, serat, antioksidan, dan pelbagai nutrien penting disimpan, seperti:

 • Protein
 • Karbohidrat
 • Vitamin, termasuk vitamin A, vitamin B, vitamin C, dan vitamin K, dan folat
 • Mineral, seperti magnesium, mangan, kalium, fosfor, kalsium, selenium, zink, dan zat besi

Penyelidikan telah membuktikan, makanan yang mengandungi antioksidan tinggi dapat meningkatkan kesuburan bagi lelaki dan wanita. Sebabnya, antioksidan dapat menyekat kesan radikal bebas dalam tubuh yang dapat menurunkan kualiti sperma dan sel telur.

Sementara itu, berbagai nutrien lain yang terkandung dalam kecambah, seperti folat, zink, selenium, vitamin B, dan magnesium, juga diketahui dapat meningkatkan jumlah dan kualiti sperma.

Berdasarkan kandungan nutrisi, tauge berpotensi meningkatkan kesuburan. Tetapi sayangnya, hingga kini belum ada penelitian yang secara khusus membuktikan kebenaran manfaat toge.

Oleh itu, anda dan pasangan tidak disarankan untuk hanya bergantung pada tumbuh-tumbuhan sebagai penambah kesuburan, ya. Anda juga perlu makan makanan berkhasiat seimbang lain, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.

Sekiranya anda ingin makan tauge, pastikan untuk mencucinya sehingga bersih dan memprosesnya sehingga dimasak sepenuhnya. Sebabnya, tauge yang dijual di pasaran mungkin mengandungi bakteria berbahaya, seperti E.coli dan Salmonella.

Cara Yang Betul untuk Meningkatkan Kesuburan untuk Mengandung Dengan Cepat

Daripada bergantung pada tumbuh-tumbuhan, anda dan pasangan boleh menggunakan cara yang betul dan lebih terbukti untuk meningkatkan kesuburan, seperti yang di bawah ini untuk hamil dengan cepat:

 • Ambil makanan berkhasiat seimbang yang terdiri daripada buah, sayur, ikan, telur, susu, daging, kacang, dan biji.
 • Bersenam secara berkala.
 • Waktu rehat yang mencukupi, iaitu dengan tidur selama 7-9 jam setiap malam.
 • Menguruskan tekanan dengan baik.
 • Elakkan makanan yang mengganggu sistem pembiakan, seperti makanan segera, ikan yang tinggi merkuri, dan makanan yang tinggi lemak tepu dan gula.
 • Hadkan pengambilan kafein.
 • Hentikan tabiat tidak sihat, seperti merokok dan minum minuman beralkohol.
 • Ambil vitamin pranatal.

Jangan lupa untuk melakukan hubungan seks secara berkala, terutamanya ketika anda atau pasangan anda dalam masa subur.

Selain itu, anda juga disarankan untuk melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala sebelum memulakan program kehamilan. Ini dilakukan untuk mengesan sama ada anda atau pasangan anda mempunyai masalah tertentu yang mengganggu kesuburan.

Sekiranya anda atau pasangan anda tidak hamil setelah 1 tahun berusaha meningkatkan kesuburan, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat.