Kehidupan yang sihat

Kaedah Mudah dan Praktikal untuk Membuat Cecair Isotonik Anda Sendiri

Apabila badan berasa letih, minuman isotonik sering menjadi pilihan untuk memulihkan stamina. Anda juga boleh membuat cecair isotonik anda sendiri di rumah. Pembuatannya agak mudah dan pastinya lebih sihat, kerana bebas dari bahan pengawet dan pemanis buatan yang tidak baik untuk tubuh.

Minuman isotonik atau juga disebut minuman sukan adalah minuman yang diformulasikan khas untuk memenuhi keperluan cecair badan setelah melakukan aktiviti. Minuman isotonik biasanya mengandungi karbohidrat atau gula yang dapat mengembalikan tenaga.

Selain karbohidrat, minuman isotonik juga mengandungi elektrolit. Elektrolit adalah mineral yang berfungsi mengatur fungsi dan prestasi pelbagai organ tubuh. Elektrolit juga memainkan peranan penting dalam mengatur keseimbangan pH, mengawal pengecutan otot dan fungsi saraf, dan menjaga jumlah cairan tubuh.

Jumlah elektrolit dalam badan dapat berkurang apabila anda mengalami cirit-birit, muntah berlebihan, dehidrasi, berkeringat banyak, atau mengikuti diet yang melampau.

Cara Membuat Cecair Isotonik Sendiri

Sebilangan besar minuman isotonik yang dijual di pasaran mengandungi bahan pengawet dan kandungan gula yang tinggi. Sebabnya, kerana gula dapat mengisi semula tenaga yang hilang dengan cepat. Minuman ini tidak digalakkan untuk orang yang menderita diabetes atau sedang menjalani diet.

Untuk lebih sihat, anda boleh membuat cecair isotonik sendiri di rumah dengan mengurangkan atau tidak menambahkan gula. Walaupun tidak mengandungi gula, minuman ini tetap sihat kerana dapat memenuhi keperluan cecair dan elektrolit badan.

Cecair isotonik buatan sendiri juga lebih sihat kerana mengandungi vitamin dan mineral dari pelbagai buah. Jika anda berminat untuk membuat cecair isotonik anda sendiri, beberapa resipi minuman isotonik berikut mungkin anda boleh mencuba di rumah:

Minuman isotonik lemon

Lemon boleh menjadi minuman isotonik yang menyegarkan. Dalam 2 sudu lemon, terdapat jumlah kalium yang sama dengan yang terdapat dalam 250 ml minuman sukan di pasaran.

Bahan-bahan:

 • 1 cawan air
 • 2 sudu besar jus lemon
 • Sedikit atau secubit garam
 • Stevia

Campurkan semua bahan, kemudian gaul rata. Minuman isotonik lemon siap dinikmati.

Minuman isotonik delima

Minuman isotonik delima mengandungi sedikit karbohidrat dan kira-kira 0,5 gram natrium per liter. Minuman isotonik ini bagus untuk anda minum selepas bersenam.

Bahan-bahan:

 • garam sudu
 • cawan jus delima
 • cawan jus lemon
 • 1 cawan air kelapa muda
 • 2 cawan air

Kacau atau kocok semua bahan dalam botol dan lebih sedap apabila disajikan sejuk.

Air kelapa rendah gula dan mengandung berbagai mineral elektrolit, seperti natrium, kalium, magnesium, dan kalsium. Selain itu, delima juga kaya dengan kalium, vitamin C, vitamin K, antioksidan, dan folat.

Minuman isotonik pisang

Minuman isotonik pisang boleh dimakan oleh kanak-kanak yang memerlukan pengambilan cecair dan elektrolit lebih banyak, misalnya ketika mereka cirit-birit atau sakit. Pisang dikenali sebagai sumber kalium yang baik. Sekiranya anda tidak menyukai pisang, anda boleh menggantinya dengan alpukat yang juga mengandungi banyak kalium.

Bahan-bahan:

 • 1 sudu besar madu
 • garam sudu teh
 • 1 cawan jus oren atau air kelapa
 • 1 pisang yang telah tumbuk
 • 500 ml air

Kacau semua bahan hingga sebati. Kerana mengandungi madu, minuman isotonik ini tidak sesuai untuk kanak-kanak di bawah umur 1 tahun.

Apabila anda ingin membuat cecair isotonik anda sendiri, jangan lupa mencuci semua buah yang akan digunakan dan pastikan menggunakan air bersih. Ini penting untuk mengelakkan keracunan makanan.

Bukan hanya baik untuk orang yang sihat, minuman isotonik juga baik untuk orang yang sakit atau lemah akibat dehidrasi, misalnya kerana cirit-birit, dan orang yang sering melakukan aktiviti fizikal atau sukan yang berat, seperti atlet atau pembina badan.

Sekiranya anda biasa minum cecair isotonik selepas bersenam, anda boleh mencuba membuat cecair isotonik anda sendiri. Bahan semula jadi pastinya lebih sihat dan selamat untuk tubuh. Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar pemakanan untuk mengetahui berapa banyak minuman isotonik yang perlu anda minum, mengikut jenis aktiviti anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found