Kesihatan

Ibu dan Bapa Perlu Tahu Cara Mencegah Kegemukan pada Anak

Adakah anak gemuk bermaksud sihat? Tunggu sekejap. Kanak-kanak yang terlalu gemuk atau gemuk lebih mudah diserang penyakit. kamu tahu. Untuk mencegah kegemukan pada kanak-kanak, ada beberapa cara mudah yang boleh dilakukan oleh Ibu dan Ayah.

Seorang kanak-kanak dikatakan gemuk jika berat badannya melebihi berat normal untuk usianya. Ini boleh berlaku apabila terlalu banyak kalori habis atau terlalu sedikit kalori dibakar.

Perkara-perkara yang biasanya menyebabkan kegemukan pada kanak-kanak adalah kurang pergerakan aktif kerana sering bermain alat dan kebiasaan memakan makanan berkalori tinggi yang kurang dalam pemakanan.makanan ringan) atau minuman bergula. Di samping itu, kegemukan pada kanak-kanak juga boleh disebabkan oleh keturunan.

Pelbagai Cara untuk Mencegah Kegemukan pada Kanak-kanak

Beberapa cara yang boleh dilakukan oleh Ibu dan Ayah untuk mengelakkan anak anda menjadi gemuk adalah:

1. Ajak anak kecil anda bersenam dengan kerap

Menurut penyelidikan, dengan kerap membawa anak-anak bersenam selama 150 minit seminggu atau kira-kira 20 minit sehari terbukti bermanfaat untuk mencegah kegemukan. Ini kerana senaman dapat membakar kalori dan lemak di dalam badan.

Selain bersenam, Ibu dan Ayah juga dapat membawa anak kecil anda bermain di taman atau berjalan-jalan di sekitar rumah, sekurang-kurangnya 1 jam sehari.

2. Beri anak anda makanan berkhasiat

Beri anak anda makanan berkhasiat yang kaya dengan serat, protein, dan rendah kalori, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, susu rendah lemak atau rendah lemak, ikan, daging, dan makanan yang terbuat dari gandum.

Elakkan memberi makanan goreng atau makanan segera kepada anak anda yang mengandungi banyak kalori. Hadkan juga penggunaan makanan manis, makanan bungkus dengan kandungan garam (natrium / natrium) yang tinggi, dan minuman yang mengandungi banyak gula, termasuk jus kemasan.

3. Pastikan anak kecil anda mendapat tidur yang cukup

Menurut penyelidikan, kanak-kanak yang kurang tidur lebih berisiko mengalami kegemukan. Oleh itu, Ibu dan Ayah perlu memastikan anak anda mendapat tidur yang cukup.

Kanak-kanak berumur 3-5 tahun memerlukan 11-13 jam tidur, sementara kanak-kanak berumur 6-13 tahun memerlukan 9-11 jam tidur.

Sekiranya si kecil mengalami kesukaran untuk tidur, cubalah melakukan ritual sebelum tidur, seperti membacanya cerita, meredupkan lampu bilik, kemudian menyanyikan lagu pengantar tidur.

4. Jangan meletakkan televisyen atau alat di dalam bilik

Selain mengganggu keselesaan tidur si kecil anda, meletakkan televisyen atau alat di dalam bilik juga dapat meningkatkan risiko kegemukan. kamu tahu. Sekiranya televisyen atau alat diletakkan di luar bilik, anak anda mungkin menonton televisyen atau bermain permainan sehingga larut malam akan menjadi lebih kecil.

Jangan lupa juga menghadkan penggunaan alat pada kanak-kanak, maksimum 2 jam sehari.

Untuk mencegah kegemukan pada kanak-kanak, bahagian dan masa makan anak-anak juga perlu diatur. Cuba jangan makan sebahagian besar sekaligus dan jangan makan sebelum tidur. Selain itu, biasakan anak kecil anda makan di meja makan, bukan sambil menonton atau bermain dengan alat.

Sekiranya anak anda gemuk atau mempunyai berat badan berlebihan, Ibu dan Ayah boleh berjumpa dengan pakar pediatrik. Doktor akan memeriksa kesihatan anak kecil anda dan menyediakan program penurunan berat badan yang sesuai dan selamat. Sekiranya perlu, si kecil anda juga akan dirujuk kepada pakar pemakanan untuk pengurusan diet.