Kesihatan

Jangan merasa senang dengan pemanis tiruan dalam minuman ringan

Minuman ringan sering menjadi kawan ketika makan untuk beberapa orang, baik kanak-kanak dan orang dewasa. Tetapi berhati-hatilah, di sebalik kemanisan itu minuman ringan atau soda, mengandungi kepahitan bahaya pemanis buatan.

Mengonsumsi minuman yang mengandungi pemanis buatan berisiko mengundang penyakit, seperti darah tinggi, diabetes jenis 2, dan penyakit jantung, dan boleh merosakkan kesihatan gigi kanak-kanak.

Pemanis tiruan jenis sakarin pernah dianggap berbahaya bagi kesihatan pundi kencing dan merupakan faktor risiko barah. Walaupun akhirnya berdasarkan penelitian terbaru, sakarin dinyatakan tidak berbahaya, tetapi penggunaan sakarin pemanis buatan atau jenis lain, tetap tidak boleh berlebihan. Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang boleh terjadi akibat pengambilan soda atau air minuman: minuman ringan mengandungi pemanis tiruan yang terlalu banyak.

Diabetes Jenis 2

Penyelidikan mendedahkan bahawa pengambilan satu atau lebih tin minuman manis buatan setiap hari boleh menggandakan risiko menghidap diabetes jenis 2 untuk orang dewasa. Di samping itu, risiko prediabetes juga mengintai pada kanak-kanak. Pakar memperhatikan bahawa kanak-kanak yang banyak menggunakan soda bergula cenderung berlebihan berat badan ketika dewasa.

Kesan lain yang terbukti disebabkan oleh pemanis buatan adalah meningkatkan selera makan, dan menyebabkan gula darah tinggi dan daya tahan insulin. Faktor-faktor ini dianggap berperanan dalam berlakunya diabetes jenis 2 pada orang yang sering mengonsumsi pemanis buatan.

Penyakit jantung

Sejumlah kajian telah menemui kaitan antara penggunaan biasa minuman ringan mengandungi pemanis buatan, dengan peningkatan keradangan, risiko hipertensi, penyakit jantung koronari, hingga strok.

Kajian yang meninjau kesihatan 90,000 wanita selama dua dekad, mendapati bahawa wanita yang menggunakan lebih dari dua porsi soda gula sehari mempunyai risiko 40% lebih tinggi terkena serangan jantung atau mati akibat penyakit jantung. Kesan ini dikaitkan dengan kesan fruktosa gula atau bahan lain yang digunakan untuk mempermanis minuman.

Kesan yang boleh berlaku berkaitan dengan penggunaan pemanis buatan adalah peningkatan gula darah dan kolesterol, serta keradangan yang menyumbang kepada munculnya penyakit jantung.

Mengenai ini, Persatuan Jantung Amerika bersama Orang Amerika Diabetes Apersatuan telah mengeluarkan panggilan untuk membatasi penggunaan pemanis buatan untuk memerangi kegemukan, sindrom metabolik dan semua faktor risiko penyakit jantung.

Kerosakan Gigi

Minuman ringan boleh menimbulkan risiko karies gigi kerana kandungan gula yang tinggi. Selain itu, minuman ringan juga boleh menyebabkan hakisan lapisan gigi kerana asid yang dihasilkan. Oleh itu, jangan terlalu banyak minum minuman yang mengandungi pemanis buatan, dan cuba bilas mulut anda dengan air setiap kali anda selesai minum minuman manis.

Masalah Berat

Jauhkan kanak-kanak dari minuman jenis ini minuman ringan Ini supaya mereka tidak mengalami kegemukan. Sejumlah kajian mengaitkan masalah kegemukan pada kanak-kanak dengan pengambilan minuman jenis ini. Soda mempunyai sebilangan besar kalori, tetapi tidak mengisi anda, jadi ia mendorong anak-anak untuk makan lagi setelah mereka minum minuman ringan dan seumpamanya. Kesan ini tidak hanya berlaku pada kanak-kanak, tetapi juga pada orang dewasa.

Sebagai alternatif, sediakan minuman yang lebih sihat, seperti susu, jus buah utuh dengan gula yang kurang ditambah, dan air yang dimasukkan dengan lemon, timun, atau buah-buahan lain.

Bukan hanya kanak-kanak, orang dewasa juga perlu mengehadkan pengambilan minuman ringan yang mengandungi pemanis tiruan. Anda dinasihatkan untuk tidak minum minuman ringan sebagai kebiasaan harian.