Keluarga

4 Petua untuk Menyusukan Ibu dengan Selesa Semasa Bayi Gigi

Apabila anak anda mula tumbuh gigi, bukan sahaja dia merasa tidak selesa, Ibu juga boleh merasa tidak selesa, kamu tahu. Bayi yang baru tumbuh gigi biasanya akan menggigit puting ibu mereka semasa memberi makan, sehingga puting menjadi sakit dan sakit. Untuk memastikan penyusuan bayi selesa, cubalah okey gunakan 4 petua ini.

Secara amnya, gigi pertama bayi muncul pada usia 6-12 bulan. Beberapa tanda gigi bayi rewel, sering kali meleleh atau kencing, demam kelas rendah, dan suka mengunyah apa sahaja dari mainan hingga puting ibunya semasa memberi makan.

Petua untuk Menyusukan Ibu dengan Selesa Semasa Bayi Anda Gigi

Untuk kekal selesa menyusukan anak anda, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. Beri anak mata sebelum menyusu

Salah satu sebab anak kecil anda menggigit payudara adalah untuk mengurangkan rasa sakit dan gatal pada gusi. sekarang, dengan menggigit anak mata sebelum menyusu, Rasa tidak selesa pada gusi si kecil dikurangkan sehingga dia tidak lagi menggigit puting ibu semasa menyusui.

2. Beri urut gusi

Selain menggunakan anak mataIbu juga boleh mengurut perlahan bahagian gusi yang akan tumbuh gigi untuk menghilangkan rasa sakit. Biasanya, gigi pertama yang muncul adalah gigi depan bawah.

Beri urut dan tekanan lembut pada gusi. Anda boleh mengurut secara langsung dengan jari anda atau menggunakan kain lembut bersih yang telah dibasahi dengan air. Sebelum mengurut, pastikan anda telah mencuci tangan.

3. Tukar kedudukan penyusuan

Mungkin si kecil menggigit puting ibu kerana kedudukannya tidak sesuai untuk menghisap susu ibu. Sekiranya puting anda sangat sakit, cubalah ubah posisi penyusuan. Pastikan lekapan mulut si kecil ke payudara anda betul dan bayi anda terdengar seperti sedang menelan susu, bukan sekadar mencicipi.

4. Selipkan jari sebelum digigit

Semasa menyusu, lidah bayi anda mesti dilekatkan pada puting susu agar susu dapat keluar. Dalam kedudukan ini, lidah akan menutup gigi bawah bayi, sehingga dia tidak dapat menggigit.

Sekiranya si kecil hendak menggigit, anda akan merasakan dia menarik lidahnya ke belakang. Pada masa itu, anda boleh memasukkan jari kelingking ke mulut si kecil, sehingga dia tidak menggigit puting, tetapi jari anda.

Penyusuan susu ibu ketika anak kecil anda tumbuh gigi boleh membuat anda sakit dan merasa enggan menyusui. Walaupun begitu, jangan cepat putus asa, apalagi marah, Bun. Lagipun, penyusuan adalah penting untuk memenuhi keperluan pemakanan si kecil dan untuk mengeratkan hubungan emosi dengannya.

Untuk melegakan puting dan sakit yang sakit, anda boleh mengoleskan susu ibu ke puting anda, atau menggunakan pelembap pada puting anda ketika anda tidak menyusu. Walau bagaimanapun, jika lepuh pada puting tidak sembuh, rasa sakit meningkat, atau gejala jangkitan muncul, anda harus segera berjumpa doktor.