Kesihatan

Memahami Proses Pemasangan Implan Gigi dan Risikonya

Implan gigi adalah penyelesaian untuk mengganti gigi yang hilang atau hilang. Walau bagaimanapun, terdapat risiko yang bersembunyi dari pemasangan implan pergigian sehingga penting untuk dilakukanhlmTerdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memasang implan gigi.

Implan gigi adalah skru titanium yang ditanam di rahang gigi yang berfungsi sebagai pengganti akar gigi yang hilang dan menahan gigi palsu di tempatnya. Implan gigi boleh diletakkan jika anda mempunyai keluhan kehilangan gigi atau kehilangan gigi, tetapi tidak mahu menggunakan gigi palsu.

Fasa persediaan Pemasangan Implan Pergigian

Anda perlu berunding dengan doktor gigi mengenai masalah pergigian yang anda adukan sebelum meletakkan implan gigi. Doktor gigi akan melakukan pemeriksaan gigi secara menyeluruh untuk memastikan keadaan gusi dan mulut anda memenuhi kriteria implan gigi.

Sekiranya masalah dijumpai. seperti penyakit gusi, doktor gigi akan merawatnya terlebih dahulu sebelum meletakkan implan gigi. Tujuannya agar pemasangan implan gigi dapat berjalan dengan lancar dan menghasilkan hasil yang diinginkan.

Bagi mereka yang menderita penyakit tertentu, seperti diabetes, telah menjalani terapi radiasi ke kepala, memiliki kebiasaan merokok, mempunyai implan ortopedik, atau minum ubat tertentu, berbincanglah dengan doktor gigi anda. Doktor gigi akan memutuskan tindakan apa yang perlu dilakukan sebelum meletakkan implan gigi.

Sekiranya kesemuanya dianggap memenuhi syarat, doktor akan meminta anda menjalani pemeriksaan sinar-X panorama pergigian atau imbasan CT untuk menilai keadaan rahang anda.

Setelah hasilnya keluar, doktor akan menentukan sama ada implan gigi boleh dilakukan di lokasi yang anda mahukan atau tidak.

Peringkat Pemasangan Implan Pergigian

Dalam proses memasang implan gigi, perkara pertama yang dilakukan doktor ialah menyuntik anestetik dan kemudian mengeluarkan gigi.

Selepas gigi dicabut, doktor akan menggerudi gusi di mana implan gigi akan diletakkan. Hanya selepas itu pemasangan implan gigi dilakukan.

Setelah pemasangan implan gigi selesai, anda mungkin mengalami ketidakselesaan, seperti gusi dan muka yang bengkak, lebam pada kulit dan gusi, sakit di kawasan di mana implan diletakkan, dan pendarahan kecil. Untuk mengatasinya, doktor biasanya akan menetapkan ubat sakit atau antibiotik.

Bagi mereka yang menerima anestesia umum (anestesia total) ketika implan gigi diletakkan, mintalah seseorang yang mereka kenal untuk menemaninya pulang, memandangkan ubat ini boleh menyebabkan pening sebagai kesan sampingan.

Tahap Penyembuhan dan Rawatan Selepas Implan Pergigian

Implan gigi mempunyai kadar kejayaan yang tinggi, tetapi hasilnya tentu bergantung pada rawatan yang dilakukan. Selepas pemasangan implan gigi atau semasa penyembuhan peringkat awal, anda disarankan untuk makan makanan dengan tekstur yang lembut.

Kemudian, lakukan rawatan gigi seperti biasa. Anda mesti menjaga kebersihan mulut yang baik, mengelakkan kebiasaan makan makanan dengan tekstur yang keras, seperti gula-gula atau memakan ais batu, berhenti merokok, dan hadkan pengambilan minuman berkafein.

Anda juga perlu kerap mengunjungi doktor gigi, supaya implan gigi dan kesihatan gigi dapat dipantau dengan betul.

Risiko Implan Pergigian

Seperti prosedur pembedahan, implan gigi mempunyai risiko dan kemungkinan komplikasi. Antara lain adalah:

  • Gangguan rongga sinus, biasanya disebabkan oleh implan gigi di rahang atas yang kemudian menonjol mengganggu rongga sinus
  • Kerosakan saraf mengakibatkan kesakitan dan sensasi kesemutan di gigi, gusi, bibir, dan dagu.
  • Kecederaan atau kerosakan pada struktur di sekitar implan gigi, seperti saluran darah atau gigi lain
  • Jangkitan di tapak implan gigi

Itulah maklumat mengenai pemasangan implan gigi serta risiko di belakangnya. Sekiranya anda berminat untuk melakukan implan gigi di hospital. Adalah idea yang baik untuk berunding dengan doktor gigi yang pakar dalam prostodontik. Kemudian doktor akan melakukan pemeriksaan untuk memastikan keselamatan implan gigi terhadap keadaan kesihatan anda secara keseluruhan.