Kesihatan

Adakah Selamat Berjalan dengan Berkaki?

Sebilangan orang mungkin takut berlari tanpa alas kaki kerana takut terluka atau cedera. Ini sama sekali tidak salah. Namun, sebaliknya, berjalan tanpa alas kaki juga mempunyai pelbagai faedah.

Berlari adalah salah satu sukan yang paling popular. Sama ada berjalan tanpa alas kaki atau memakai kasut, kedua-duanya mempunyai manfaat kesihatan. Walau bagaimanapun, perkara yang paling penting untuk diberi perhatian adalah keselamatan anda semasa berlari.

Manfaat Berkemungkinan Berlari Berkaki

Berikut adalah beberapa faedah berlari tanpa alas kaki yang dapat anda rasakan:

1. Ojumlah lebih kuat

Beberapa pakar kesihatan berpendapat bahawa berjalan kaki tanpa alas kaki dapat menguatkan otot, tendon, dan ligamen kaki tanpa dibatasi oleh tekanan dari kasut. Bukan hanya itu, berlari tanpa alas kaki juga memudahkan anda melebarkan jari anda daripada memakai kasut.

2. Titidur lebih lena

Bagi anda yang mengalami gangguan tidur, seperti insomnia, anda boleh mencuba berjalan tanpa alas kaki. Berlari tanpa alas kaki di rumput dapat menurunkan hormon kortisol (hormon stres), sehingga anda dapat tidur nyenyak dan bangun pagi lebih bertenaga.

3. Keseimbangan badan yang lebih baik

Tanpa kasut, otot kecil di kawasan kaki, akan berfungsi dengan lebih aktif. Ini membantu meningkatkan keseimbangan badan dengan meningkatkan kemampuan untuk merasakan pergerakan otot (proprioception), yang bermanfaat untuk memaksimumkan kemampuan tubuh anda untuk bergerak.

4. Jantung lebih sihat

Berlari tanpa alas kaki ketika dilakukan dengan teknik yang tepat diketahui dapat secara signifikan mengurangi terjadinya penggumpalan sel darah merah, jadi ini berperanan dalam menjaga kesihatan jantung.

Memandangkan Risiko Berlari tanpa alas kaki

Selain daripada pelbagai faedah, anda juga perlu mempertimbangkan risiko berlari tanpa alas kaki. Berikut adalah beberapa risiko yang mungkin timbul daripada berkaki ayam:

1. Kecederaan

Berlari tanpa alas kaki boleh menyebabkan otot anda bekerja terlalu keras, yang boleh menyebabkan anda mengalami kekejangan betis atau mengalami kekejangan Tendinitis Achilles.

2. Pendedahan kepada kuman atau bakteria

Berlari tanpa alas kaki di luar rumah dapat meningkatkan risiko kaki anda terkena kuman atau bakteria. Ini kemudian boleh menyebabkan jangkitan.

3. Lukaakibatnya keadaan permukaan tanah

Berlari tanpa alas kaki juga dapat membuat Anda rentan terhadap benda tajam, seperti kuku atau kaca pecah, yang dapat menyebabkan jangkitan, seperti tetanus.

4. Sakitdalam tapak kaki

Umumnya tapak kaki mempunyai tekstur yang lembut. Berlari tanpa alas kaki boleh menyebabkan kesakitan pada tapak kaki. Pada sesetengah orang, ini boleh mencetuskan keadaan fasciitis plantar.

5. Llepuh, lepuh, dan kapalan

Anda yang berlari tanpa alas kaki cenderung mengalami lecet, lepuh, dan kapalan. Secara amnya ini berlaku pada beberapa minggu pertama aktiviti tanpa kasut.

Bagi pesakit kencing manis yang mungkin mempunyai keadaan neuropati periferal atau gangguan kepekaan saraf, anda harus mengelakkannya kerana mereka mungkin tidak menyedari jika kaki mengalami kecederaan.

Tonton Ini Sebelum Berjalan Berkaki

Untuk mengurangkan risiko dan mendapatkan faedah optimum berjalan tanpa alas kaki, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, termasuk:

  • Biasakan berjalan kaki tanpa alas kaki di dalam rumah terlebih dahulu
  • Pilih permukaan tanah di rumput atau tempat yang rata
  • Pastikan tanah bebas dari kotoran, kaca, atau batu kecil yang mungkin melukai kaki anda
  • Cuba berlari tanpa alas kaki di luar rumah secara beransur-ansur, bermula dengan berjalan kaki 9 minit dan larian 1 minit. Setelah membiasakannya, perlahankan jangka masa

Berlari tanpa alas kaki mempunyai pelbagai faedah. Namun, itu tidak bermaksud anda harus menanggalkan kasut ketika mahu berlari. Perlu diingat risikonya dan jika perlu, berjumpa doktor terlebih dahulu, sehingga anda tahu sama ada berjalan kaki tanpa alas kaki adalah selamat untuk keadaan anda.