Keluarga

Rasa Tidak sihat Selepas Seks? Inilah penyebabnya

Sebilangan orang mungkin atau mungkin tidak merasa sihat selepas melakukan hubungan seks. Walaupun secara amnya tidak terlalu berbahaya, Anda masih harus waspada jika mengalaminya, kerana keadaan ini boleh disebabkan oleh penyakit yang sedang dihidapinya.

Hubungan seks biasanya terasa baik bagi kebanyakan orang. Walaupun begitu, ada juga yang benar-benar merasa tidak sihat setelah berhubungan seks, seperti sakit faraj, sakit pelvis, sakit kepala, atau sakit perut.

Pelbagai Punca Tidak Rasa Selera Selepas Seks

Berikut adalah pelbagai faktor yang boleh menyebabkan keluhan merasa tidak sihat selepas hubungan seksual:

1. Reaksi emosi

Tidak hanya merasa bahagia, melakukan hubungan seks juga boleh menyebabkan kegelisahan. Perasaan ini dapat didorong oleh banyak faktor, seperti masalah dengan pasangan anda, tekanan disebabkan oleh rutin, atau bahkan kegelisahan mengenai seks itu sendiri.

Reaksi emosi semasa hubungan seksual yang boleh menyebabkan ketegangan pada otot perut dan pelvis, serta gangguan pencernaan.

2. Penembusan yang mendalam

Kemasukan zakar ke dalam faraj (penembusan) yang mendalam boleh menyebabkan kesakitan semasa hubungan seksual. Rasa sakit biasanya sementara dan akan hilang ketika anda menukar posisi atau berehat.

3. Orgasme

Sakit selepas orgasme juga dikenali sebagai dysorgasmia. Semasa mencapai orgasme, kontraksi otot pelvis yang kuat boleh menyebabkan sakit di bahagian bawah perut dan pelvis.

Keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita hamil, wanita dengan sista ovari, endometriosis, dan penyakit radang pelvis, dan lelaki yang telah menjalani pembedahan prostat.

4. Udara

Semasa hubungan seksual, udara dapat didorong dan terperangkap di dalam vagina. Inilah yang boleh membuat sebilangan wanita merasa tidak selesa di kawasan sekitar bahagian atas perut atau dada selepas melakukan hubungan seks. Gejala biasanya mereda apabila badan mengeluarkan gas.

5. Tekanan di dada

Kegiatan seksual yang berlebihan atau kedudukan tertentu boleh memberi tekanan pada dada yang boleh membuat beberapa orang pening selepas berhubungan seks.

6. Hiperventilasi

Rangsangan seksual boleh menyebabkan pernafasan menjadi lebih cepat dan lebih pendek, yang disebut hiperventilasi. Apabila ini berlaku, anda akan menarik nafas lebih banyak daripada yang anda ambil, jadi pernafasan anda tidak berfungsi dengan optimum untuk mendapatkan oksigen. Kesannya, anda akan merasa pening, letih, dan juga pengsan.

7. Vertigo

Vertigo juga boleh menjadi penyebab tidak sihat selepas hubungan seks. Ini biasanya dipicu oleh perubahan kedudukan kepala ketika berbaring atau duduk di atas katil. Apabila anda mengalami vertigo, anda mungkin merasa pening seolah-olah ruangan di sekitar anda berputar, merasa mual, atau muntah.

8. Penyakit kelamin

Walaupun jarang berlaku, orang dengan penyakit menular seksual, seperti gonorea dan klamidia, juga dapat mengalami gejala sakit perut setelah berhubungan seks. Selain itu, penghidap juga mungkin mengalami kesakitan ketika membuang air kecil dan bau yang tidak menyenangkan.

Itulah pelbagai penyebab tidak sihat setelah melakukan hubungan seksual. Sebagai tambahan kepada faktor-faktor ini, perasaan tidak sihat selepas hubungan seksual juga boleh disebabkan oleh keadaan atau penyakit berikut:

  • Tekanan darah rendah
  • Kandungan gula rendah
  • Jangkitan atau keradangan faraj
  • Tindak balas alergi terhadap kondom atau pelincir lateks
  • Prostatitis atau keradangan kelenjar prostat
  • Penyumbatan tiub fallopi atau fibroid rahim, vulvodynia, dan alahan sperma

Cara mencegah dan mengatasi perasaan tidak sihat selepas hubungan seksual

Untuk mengelakkan dan mengatasi rasa tidak sihat selepas hubungan seks, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

Minum secukupnya

Kekeringan atau kekurangan cecair boleh menyebabkan badan mudah merasa letih, pening, atau sakit kepala. Untuk mengelakkan ini, minum air secukupnya sebelum dan selepas hubungan seksual.

Bernafas dengan baik

Cuba belajar bernafas dengan baik. Sebabnya, bernafas tergesa-gesa semasa melakukan hubungan seks dapat meningkatkan kadar karbon dioksida dan mengurangkan pengambilan oksigen ke otak, sehingga dapat membuat anda merasa tidak sihat.

Elakkan menukar kedudukan terlalu cepat

Perubahan kedudukan, sama ada dari tidur hingga duduk atau duduk hingga berdiri, jika dilakukan terlalu cepat dapat mengurangkan aliran darah ke otak dan jantung, sehingga sering membuat beberapa orang merasa pusing atau lemah untuk sesaat.

Sekiranya anda merasa seperti ini, mulai sekarang cuba bergerak perlahan ketika menukar posisi badan.

Makan dengan kerap

Seperti senaman, seks juga boleh menyebabkan kadar gula dalam darah menurun. Untuk mengelakkannya, makanlah secara teratur, terutama bagi anda yang mempunyai sejarah pedih ulu hati.

Kurangkan tekanan dan lakukannya foreplay mencukupi

Tidak mood, tekanan, atau tidak bersedia untuk seks boleh menjadi tidak selesa. Oleh itu, pastikan anda menguruskan tekanan dengan baik foreplay cukup dengan pasangan.

Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda terus merasa tidak sihat selepas melakukan hubungan seks untuk mendapatkan rawatan yang betul. Terutama jika anda tidak merasa sihat selepas hubungan seks disertai dengan gejala lain, seperti mual, gangguan visual, keletihan, atau kehilangan kesedaran.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found