Kehidupan yang sihat

Menjaga Kulit Sehat dan Dijaga Sepanjang Puasa

Puasa di bulan Ramadhan terbukti sihat jika semua persiapan dilakukan dengan teliti. Semasa ibadah puasa, badan tidak mendapat pengambilan makanan dan minuman dari subuh hingga matahari terbenam. Namun, jangan risau kulit menjadi kering, jika anda memenuhi pengambilan cecair dan makanan berkhasiat yang mencukupi.

Puasa bukan alasan untuk malas dalam menjaga keadaan badan. Puasa dapat mengajar anda bagaimana mengimbangi bahagian karbohidrat, protein, lemak, dan cecair semasa sahur dan iftar.

Mengutamakan Pemakanan Seimbang dan Minum Air Yang Cukup

Orang yang berpuasa digalakkan makan makanan berkhasiat dan memenuhi keperluan cecair badan. Jenis makanan yang disyorkan untuk dimakan pada waktu subuh dan iftar seperti buah-buahan, sayur-sayuran, ikan, daging, makanan yang mengandungi lemak dan gula tidak berlebihan.

Cecair badan semakin kurus pada waktu aktiviti tertentu semasa berpuasa. Pada masa ini, tubuh terdedah kepada dehidrasi atau kekurangan cecair. Gejala dehidrasi termasuk kekerapan membuang air kecil, keletihan, kehausan berterusan, dan kulit kering.

Langkah-langkah mencegah dehidrasi semasa berpuasa, dapat dilakukan dengan memenuhi pengambilan air minum pada waktu subuh dan berbuka puasa. Pengambilan air yang disyorkan adalah sekitar 8 gelas atau 2 liter sehari.

Anda boleh minum air selepas berbuka puasa dan semasa sahur. Pengambilan air membantu badan kekal terhidrat, yang menghalang tubuh daripada tidak mengalami dehidrasi. Walau bagaimanapun, elakkan minum terlalu banyak air sekaligus. Ia sebenarnya boleh membuat perut terasa tidak selesa, malah boleh memuntahkan muntah. Keperluan cecair yang mencukupi dengan minum secara perlahan tetapi kerap.

Selain itu, elakkan pengambilan minuman berkafein seperti kopi, cola dan teh sebelum berpuasa. Minuman berkafein seperti itu, boleh membuat anda lebih kerap membuang air kecil, jadi badan berisiko kehilangan lebih banyak cecair.

Mencegah Kulit Kering daripada Kekeringan

Kulit memainkan peranan penting dalam menutup dan melindungi organ-organ badan. Gangguan kulit akibat dehidrasi menyebabkan kulit kering dicirikan oleh kulit bersisik, retak, dan gatal. Keadaan ini boleh mengganggu keselesaan anda semasa menjalankan aktiviti harian.

Selain itu, keadaan bibir kering paling kerap dialami oleh orang yang berpuasa Tidak seperti bahagian kulit yang lain, bibir tidak mampu menghasilkan kelenjar minyak yang berguna untuk melembapkan kulit. Bibir kering atau bibir pecah-pecah adalah salah satu tanda dehidrasi yang paling ketara. Bentuk pencegahan dapat dilakukan dengan meminum air dalam jumlah yang mencukupi. Ketika berpuasa, minum air boleh dilakukan setelah berbuka puasa dan subuh.

Beberapa cara untuk merawat kulit kering yang dapat anda lakukan selain meningkatkan penggunaan air, termasuk:

  • Elakkan menggaru kulit kering dan gatal
  • Elakkan menggunakan air panas semasa mandi, dan
  • Gunakan produk kulit pelembap selepas mandi.

Pilih produk pelembap kulit yang sesuai dengan jenis kulit anda. Sekiranya kulit anda dikelaskan sebagai sangat kering, disarankan untuk menggunakan produk pelembap berdasarkan petroleum jelly atau petrolatum.

Kelebihan Petroleum Jelly untuk Kulit Kering

Kelebihan petroleum jelly adalah sebagai agen pelembap untuk merawat dan mencegah kerengsaan kulit kering, kasar, gatal, bersisik, dan ringan. Emolien dalam petroleum jelly berfungsi untuk melembutkan, melembapkan, dan mengurangkan gatal-gatal pada kulit. Cara kerja emolien adalah menangkap kandungan air dengan membentuk lapisan minyak di permukaan kulit. Oleh itu, menggunakan pelembap berasaskan petroleum jeli secara berkala boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk mengatasi kulit kering semasa berpuasa.

Sejumlah produk pelembap untuk kulit kering di pasaran cukup selamat digunakan. Walaupun jarang, losyen dengan jeli petroleum cenderung menyebabkan kulit merah, seperti menyengat, terbakar, atau kerengsaan. Dapatkan nasihat doktor dan rawatan untuk keadaan kulit kering yang anda alami.

Memaksimumkan faedah berpuasa, tanpa perlu risau tentang keadaan kulit. Mempunyai kulit yang sihat dan rapi ketika berpuasa, dengan pengambilan nutrien yang seimbang, cecair yang mencukupi dan penjagaan yang betul.