Keluarga

Jangan Percaya, 5 Cara Pantas untuk Hamil ini hanyalah Mitos

Secara amnya, pasangan yang baru berkahwin ingin cepat mendapat keturunan. Untuk hamil dengan cepat, ramai calon ibu bapa bersedia melakukan apa sahaja, termasuk perkara-perkara yang belum terbukti benar. Ayuh, ketahui cara hamil cepat yang banyak orang percaya, padahal sebenarnya itu hanya mitos.

Pada dasarnya, kehamilan dipengaruhi oleh beberapa faktor, seperti gaya hidup yang anda jalani, keadaan kesihatan, keseimbangan hormon, dan berat badan calon ibu bapa. Di samping itu, kehamilan juga boleh dipengaruhi oleh usia ibu dan bapa yang mengandung.

Pelbagai Mitos tentang Cara Mengandung Dengan Cepat

Berikut adalah beberapa mitos tentang cara hamil cepat yang belum terbukti benar:

1. Lakukan hubungan seks setiap hari

Mitos pertama yang sering anda dengar ialah melakukan hubungan seks setiap hari dapat meningkatkan peluang hamil. Walaupun ini tidak benar, kamu tahu.

Sebenarnya, melakukan hubungan seks setiap hari tidak semestinya membuat anda hamil dengan cepat. Pada sesetengah pasangan, hubungan seksual setiap hari sebenarnya mengurangkan kemungkinan kehamilan. Kekerapan hubungan seksual yang ideal dan disyorkan untuk meningkatkan peluang hamil adalah tiga kali seminggu.

2. Gaya hidup tidak akan mempengaruhi kemungkinan kehamilan

Sebilangan orang mungkin memilih untuk tidak memikirkan dan memperbaiki corak kehidupan seharian mereka, kerana mereka berpendapat bahawa ini sebenarnya akan menambah beban pemikiran yang menyukarkan kehamilan. Ini sebenarnya salah, ya!

Meningkatkan gaya hidup yang lebih sihat harus dilakukan sejak memulakan program kehamilan. Mulai dari menyesuaikan diet anda, waktu rehat, hingga berhenti merokok. Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk mendapatkan cadangan penambahbaikan gaya hidup dan makanan tambahan yang diperlukan untuk program hamil.

3. Pengambilan ubat batuk akan meningkatkan peluang hamil

Mitos lain yang sering anda dengar ialah pengambilan ubat batuk akan meningkatkan peluang untuk hamil. Ini kerana menurut mitos yang ada, ubat batuk dengan kahak yang mengandungi kahak guaifenesin akan menjadikan sperma cepat sampai ke telur, mengakibatkan kehamilan.

Sebenarnya, mengambil ubat batuk yang mengandung guaifenesin hanya disyorkan jika anda mengalami batuk. Mengambil ubat batuk di luar keperluan ini sebenarnya boleh memberi kesan buruk kepada kesuburan.

4. Wanita tidak boleh hamil setelah berumur 40 tahun

Wanita berusia lebih dari 40 tahun mungkin mengalami kesukaran untuk hamil dan mempunyai risiko keguguran yang lebih tinggi, tetapi itu tidak bermakna mereka tidak boleh hamil. Seorang wanita masih mempunyai kemungkinan untuk dapat hamil dengan sihat di atas usia 40 tahun, Macam mana boleh jadi.

Namun, ada beberapa perkara yang memerlukan perhatian lebih semasa mengandung, sekiranya usia wanita hamil lebih dari 40 tahun. Oleh itu, wanita yang hamil pada usia tersebut disyorkan untuk melakukan pemeriksaan lebih kerap dengan pakar sakit puan.

5. Berbasikal secara rutin akan menjadikan sperma dapat bergerak lebih pantas

Bagi sebilangan calon bapa, mitos ini mungkin menjadikan aktiviti berbasikal lebih menyeronokkan. Malangnya, mitos ini belum terbukti benar.

Tidak ada kajian yang menunjukkan bahawa berbasikal dapat meningkatkan jumlah sperma dan kecepatan pergerakan sperma. Latihan berbasikal yang sering dilakukan secara berlebihan sebenarnya dapat mengurangkan kesuburan lelaki.

Sebagai tambahan kepada lima mitos di atas, masih terdapat pelbagai mitos mengenai cara hamil cepat yang belum terbukti benar. Jadi, anda tidak mudah mempercayai mitos ini.

Sekiranya anda mendengar nasihat yang berasal dari mitos mengenai cara hamil cepat, anda harus terlebih dahulu meminta pakar obstetrik anda untuk memastikannya.