Keluarga

Panduan Memilih Produk Penjagaan Badan yang Selamat untuk Bayi

Memilih produk penjagaan kulit untuk bayi tidak boleh sewenang-wenangnya, kerana kulitbayimasih kurus dan peka begitu terdedah kepada kegatalan.Agar anda tidak membuat pilihan yang salah, anda boleh mendengar panduannya dalam ulasan berikut.

Bukan hanya orang dewasa, bayi juga memerlukan produk penjagaan badan agar kulit mereka bersih dan sihat. Terdapat pelbagai produk penjagaan yang diperlukan oleh bayi, termasuk sabun bayi, syampu, minyak bayi, losyen pelembap, dan salap untuk ruam lampin.

Namun, memilih produk penjagaan badan bayi tidak semudah memilih produk untuk orang dewasa. Terdapat beberapa faktor penting yang mesti dipertimbangkan untuk memastikan produk yang anda beli selamat untuk si kecil anda.

Petua Memilih Produk Penjagaan Badan untuk Bayi

Untuk mengetahui produk penjagaan kulit mana yang selamat dan memberikan faedah optimum untuk bayi, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan:

1. Pilih produk penjagaan bayi khas

Dianjurkan untuk memilih produk penjagaan badan yang dirumus khas untuk bayi. Jangan gunakan produk yang dimaksudkan untuk orang dewasa, kerana produk ini boleh merosakkan kulit bayi, yang masih nipis, lembut, dan mudah tersinggung.

2. Periksa kandungan produk

Sebelum membeli, pastikan anda membaca label pada bungkusan. Produk penjagaan badan bayi harus:

  • Wangian dan warna percuma

Kedua-dua bahan tersebut berpotensi menjengkelkan kulit bayi dan mengganggu sistem pernafasan.

  • Tidak mengandungi antibakteria atau antimikroba

Walaupun boleh membunuh kuman, kedua-dua bahan ini tidak baik untuk kesihatan kulit bayi. Ibu hanya membersihkan kulit si kecil dengan sabun bayi khas atau tisu basah yang diperbuat daripada alkohol lembut.

  • Percuma paraben dan phthalates

Parabens biasanya digunakan sebagai pengawet, sementara phthalates Ia sering digunakan sebagai pelembut dalam produk penjagaan kulit. Menurut satu kajian, bayi yang sering terdedah kepada dua bahan ini lebih berisiko mengalami alahan dan gangguan perkembangan.

  • Berlabel hypoallergenic

Menulis "hypoallergenicDalam produk penjagaan bayi menunjukkan bahawa produk tersebut mempunyai risiko yang lebih rendah menyebabkan bayi mengalami reaksi alergi.

  • Bebas alkohol

Pada pembungkusan produk, alkohol sering ditulis dengan nama etil alkohol (etanol). Alkohol jenis ini boleh merengsakan kulit bayi dengan mudah. Namun, ada juga produk yang menggunakan alkohol cetearyl atau alkohol berlemak. sekarang, alkohol jenis ini tidak menyebabkan kulit kering atau kerengsaan.

  • Mengikut pH kulit bayi

Tahap asid-basa (pH) kulit bayi sedikit lebih rendah, iaitu sekitar 5.5. Oleh itu, disarankan untuk memilih produk penjagaan kulit bayi dengan pH yang hampir dengan angka tersebut. Memilih produk dengan pH neutral juga tidak mengapa, selagi kulit bayi sihat dan tidak kering.

  • Dibuat daripada pengalaman

Secara amnya, produk penjagaan badan berasaskan semula jadi selamat digunakan pada bayi. Walau bagaimanapun, sebilangan bahan semula jadi masih berisiko menyebabkan kerengsaan dan alergi, terutamanya jika anak anda mempunyai sejarah alahan, atau jika terdapat riwayat keluarga alahan.

3. Periksa keadaan pembungkusan

Pastikan anda memeriksa tarikh luput produk dan berapa lama produk itu dapat bertahan sebaik sahaja pembungkusan dibuka. Pastikan juga pembungkusan produk tidak rosak, dan meterai masih utuh semasa anda membelinya.

4. Lihat arahan penggunaan pada label pembungkusan

Untuk mengelakkan penggunaannya secara tidak betul dan berlebihan, anda perlu membaca dan mematuhi peraturan penggunaan dan peringatan yang terdapat pada pembungkusan produk.

Sebelum menggunakan produk baru pada kulit si kecil anda, anda harus melakukan ujian kulit terlebih dahulu. Sapukan sebilangan kecil produk di kakinya dan tunggu selama satu hari untuk mengetahui apakah produk tersebut menyebabkan ruam.

Selain sabun, syampu, dan serbuk, produk penjagaan bayi yang perlu anda sediakan adalah pelindung matahari. Sekiranya anak kecil anda berusia lebih dari 6 bulan, anda boleh menggunakan pelindung matahari pada bahagian tubuhnya yang tidak ditutupi pakaian ketika dia dibawa keluar dari rumah pada siang hari.

Pilih pelindung matahari khas untuk bayi yang mengandung zink oksida atau titanium dioksida, dan membaca spektrum luas (dapat menyekat sinar UVA dan UVB). Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar pediatrik untuk menentukan produk yang tepat.

Kerana kulit anak kecil anda masih sangat sensitif, anda perlu merawatnya dengan berhati-hati dan betul, dengan produk yang selamat untuk bayi. Gunakan panduan di atas dalam memilih produk penjagaan badan bayi. Dan ingat, produk penjagaan bayi terbaik adalah produk yang tidak mengandungi banyak bahan di dalamnya.