Kesihatan

Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Pembersihan Telinga

Pembersihan telinga adalah prosedur yang dilakukan untuk membersihkan kotoran yang telah terkumpul di saluran telinga dan menyebabkan gangguan pendengaran. Selain lilin telinga, badan asing, seperti kapas atau serangga, juga dapat menyekat saluran telinga, sehingga memerlukan pembersihan telinga.

Dalam keadaan normal, lilin telinga yang berbentuk seperti cairan tebal berfungsi sebagai sebahagian dari perlindungan saluran telinga dari masuknya benda asing. Walau bagaimanapun, kotoran juga dapat terkumpul dan mengeras sehingga mengganggu pendengaran.

Pembersihan telinga boleh dilakukan oleh doktor, atau dilakukan sendiri di rumah. Namun, untuk meminimumkan risiko kesan sampingan akibat pembersihan telinga, disarankan agar pembersihan telinga dilakukan oleh doktor.

Petunjuk Pembersihan Telinga

Pembersihan telinga boleh diminta oleh pesakit jika perlu. Walau bagaimanapun, pembersihan telinga akan disarankan oleh doktor, jika lilin telinga menyebabkan keadaan, seperti:

 • Otitis externa.
 • Sukar bagi doktor untuk memeriksa bahagian telinga, seperti gendang telinga.
 • Menyekat saluran telinga.
 • Menyebabkan keluhan berupa pendengaran, deringan di telinga, dan rasa sakit, tidak selesa, atau gatal-gatal di telinga.

Pembersihan telinga juga akan dilakukan untuk membuang benda asing yang masuk ke telinga.

Amaran Pembersihan Telinga

Beberapa keadaan yang menyebabkan seseorang berhati-hati sebelum menjalani pembersihan telinga, termasuk:

 • Mempunyai sejarah kerosakan gendang telinga.
 • Mengalami kesakitan semasa pembersihan telinga sebelumnya.
 • Terdapat cecair yang keluar dari telinga.
 • Telah menjalani pembedahan di telinga tengah.

Terutama bagi anak-anak yang akan menjalani pembersihan telinga, ibu bapa semestinya meminta anak-anak mereka untuk mengikuti arahan doktor, agar tidak timbul komplikasi. Sekiranya kanak-kanak atau pesakit mengalami kesukaran untuk mengikuti arahan doktor semasa membersihkan telinga, prosedur ini tidak boleh dijalankan. Pembersihan telinga juga harus dilakukan dengan hati-hati pada pasien yang telah menjalani mastoidektomi atau pembedahan pada tulang di sekitar telinga.

Penyediaan Pembersihan Telinga

Pembersihan telinga boleh dilakukan oleh doktor, dan secara amnya oleh doktor ENT. Doktor akan memeriksa sama ada pesakit mengalami sakit telinga dan pendengaran, dan memeriksa cecair yang keluar dari telinga. Doktor juga akan bertanya sama ada gejala itu berlaku secara berterusan atau hanya sekali-sekala. Setelah pemeriksaan selesai, doktor akan memeriksa secara visual keadaan saluran telinga dengan bantuan alat yang disebut otoskop, dan menentukan sama ada pembersihan telinga perlu dilakukan.

Prosedur Pembersihan Telinga

Mula-mula pesakit akan berada dalam keadaan duduk atau separuh terbaring. Salah satu teknik pembersihan telinga yang biasa dilakukan adalah mekanikal. Melalui teknik ini, penyapu berbentuk sudu khas dari logam digunakan untuk mengeluarkan lilin dan benda asing dari telinga. Doktor terlebih dahulu akan memasukkan swab kecil, dan membuang najis dengan menggunakan cangkuk. Sekiranya najis yang hendak dikeluarkan cukup keras dan terkumpul, doktor akan menggunakan sapuan yang lebih besar dan kuat.

Semasa prosedur pembersihan telinga mekanikal ini, doktor kadang-kadang akan memeriksa secara visual keadaan saluran telinga untuk sebarang lilin yang tinggal. Sekiranya lilin atau benda asing yang dikeluarkan sangat keras, dan menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan kepada pesakit semasa pembersihan, doktor boleh menangguhkan pembersihan telinga selama 2 minggu lagi. Selama masa penangguhan ini, doktor boleh memberikan titisan telinga pesakit untuk kegunaan harian untuk membantu melembutkan kotoran telinga yang terkumpul.

Teknik pembersihan telinga yang lain adalah kaedah pengairan. Setelah pesakit berada di kedudukan yang betul, doktor akan memasukkan cecair khas ke telinga menggunakan tiub suntikan. Cecair ini akan dibiarkan di telinga selama beberapa minit. Sekiranya semua lilin dirasakan telah dilepaskan dari saluran telinga, doktor kemudian akan bilas dengan larutan air atau garam untuk mengeluarkan lilin dari dalam telinga. Untuk memastikan bahawa tidak ada lagi lilin dan gendang telinga tidak rosak, doktor akan memeriksa semula keadaan telinga pesakit secara visual menggunakan otoskop. Baki cairan yang meresap dari telinga kemudian akan dibersihkan dan dikeringkan menggunakan kain atau tisu.

Selepas Pembersihan Telinga dan Kemungkinan Risiko

Pesakit yang telah menjalani pembersihan telinga dapat segera pulang pada hari yang sama jika diizinkan oleh doktor. Pembersihan telinga adalah prosedur perubatan yang selamat untuk menjalani. Walau bagaimanapun, risiko kesan sampingan tetap ada. Antara lain adalah:

 • Kesakitan dan ketidakselesaan di telinga.
 • Telinga berdering.
 • Vertigo.
 • Kecederaan pada telinga kerana gesekan pengikis.

Kesan sampingan ini biasanya hanya sementara dan akan hilang sendiri. Dalam kes yang jarang berlaku, pesakit mungkin mengalami gendang telinga yang pecah setelah menjalani prosedur pembersihan telinga.