Kesihatan

Cedera kerana rollerblading dan cara mencegahnya

Papan luncur bukan sahaja dapat membakar kalori, tetapi juga boleh menjadi sukan yang menyeronokkan. Tetapi di sebalik kegembiraan yang dirasakan, roller skating yang tidak dilakukan dengan cermat dapat berisiko menyebabkan kecederaan.

Kejadian kecederaan semasa menggunakan roller skate adalah perkara biasa, termasuk pada pemain skater profesional. Sebabnya adalah kerana mereka menggunakan kasut lumba dengan kelajuan tinggi dalam perlumbaan.

Pelbagai Kecederaan Akibat Roller Skating

Risiko kecederaan yang timbul akibat bermain roller skating sangat beragam, mulai dari kecederaan lutut, kecederaan pergelangan tangan, dan kecederaan siku. Untuk mengetahui risiko kecederaan lebih jauh, anda boleh mendengar penjelasan lengkap di bawah:

 • Kecederaan lutut

  Semasa melakukan rollerblading, selalunya lutut mendarat pertama kali ketika anda jatuh. Ini kemudian meningkatkan risiko kecederaan lutut. Kerana saluran darah dan saraf boleh rosak atau mencubit pada musim gugur. Kecederaan yang boleh berlaku termasuk keseleo, ligamen koyak (tisu penghubung antara tulang atau tulang rawan atau sendi), patah tulang lutut dan dislokasi sendi.

 • Kecederaan pergelangan tangan

  Bukan hanya mengenai kaki, bermain roller skating juga boleh menyebabkan kecederaan pada tangan. Kerana ketika anda jatuh, tidak mustahil tangan anda akan berusaha menahan anda. Kecederaan pergelangan tangan yang boleh berlaku termasuk patah tulang atau keseleo. Sekiranya anda terseliuh pergelangan tangan, cubalah meregangkan pergelangan tangan anda dan sapukan bungkusan ais ke kawasan tersebut.

 • Kecederaan siku

  Kecederaan semasa rollerblading berisiko menyebabkan kehelan siku atau anjakan tulang siku. Dislokasi siku ini boleh menyebabkan kesakitan yang teruk, tidak dapat bergerak atau membengkokkan siku, dan mengalami pembengkakan. Dislokasi siku adalah kecederaan serius, kerana di bawah siku terdapat saraf dan arteri.

Mencegah Kecederaan Semasa Meluncur Skate

Risiko kecederaan semasa melakukan rollerblading dapat dikurangkan dan dicegah dengan beberapa cara, termasuk:

 • Beri pertolongan cemas

  Sekiranya anda cedera lutut semasa melakukan rollerblading, segera dapatkan pertolongan cemas. Pilihan pertolongan cemas termasuk meregangkan kaki yang cedera, menggunakan pendakap lutut atau pendakap supaya lutut tidak banyak bergerak. Periksa dengan doktor jika anda merasakan kecederaannya cukup parah dan tidak bertambah baik.

 • Memampatkan luka dengan ais

  Sekiranya anda mencederakan siku semasa melakukan rollerblading, disarankan agar anda segera meletakkan ais ke kawasan yang bengkak dan mengurangkan atau mengelakkan pergerakan siku anda. Ketulan ais dapat membantu mengurangkan lebam dan kesakitan akibat kecederaan. Sekiranya kecederaannya cukup teruk, segera berjumpa doktor.

 • Menjalani rawatan di hospital

  Untuk rawatan di hospital, doktor biasanya akan bekerjasama dengan ahli fisioterapi untuk rawatan dan latihan yang boleh dilakukan untuk mengatasi kecederaan yang dialami. Doktor anda boleh menggunakan teknik manipulasi untuk mengembalikan siku anda ke posisi yang betul sekiranya anda telah mencederakan siku anda. Belat dapat mengelakkan pergelangan tangan bergerak terlalu banyak, yang berisiko mencederakan tendon. Jika tidak, ini berisiko menyebabkan penyembuhan tidak lengkap, pergerakan terhad, dan kecacatan jangka panjang.

Roller skating memang menyeronokkan, tetapi ingatlah untuk berhati-hati ketika melakukan sukan ini. Pastikan juga anda menggunakan pelindung lutut, siku dan topi keledar khusus untuk roller skating. Jangan biarkan keseronokan melakukan sukan hilang atau menyebabkan kecederaan berbahaya, kerana anda tidak berhati-hati.