Keluarga

Ingin membawa anak-anak anda ke pawagam bersama? Gunakan Petua Ini

Menonton filem dengan anak-anak anda boleh menjadi pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Namun, tanpa persiapan yang betul, kehadiran anak-anak di pawagam dapat mengganggu penonton lain, kamu tahu. Supaya anda dan keluarga dapat menikmati filem bersama tanpa gangguan, mari ikuti petua di bawah.

Menonton filem bersama boleh menjadi peluang untuk masa bersama keluarga untuk keluarga. Di samping itu, aktiviti ini juga dapat menjadi medium pendidikan anak-anak. Melalui filem yang ditonton bersama, Ibu dan Bapa dapat memberikan penjelasan mengenai isi cerita filem ini, dan juga pelajaran apa yang dapat dipelajari dari filem ini. Kanak-kanak juga boleh ketawa dan dihiburkan dengan menonton filem yang sesuai dengan usia.

Petua Membawa Anak-Anak ke Pawagam

Berikut adalah petua untuk membawa anak-anak ke pawagam:

1. Perhatikan usia anak

Sebelum membawa anak kecil anda ke pawagam, pastikan bahawa dia cukup tua untuk menonton dan memahami filem. Sebenarnya tidak ada peraturan mengenai kapan anak-anak boleh dijemput pergi ke pawagam. Walau bagaimanapun, usia 2.5-4 tahun adalah usia yang dianggap sesuai untuk mula membawa anak kecil anda ke pawagam.

Pada usia ini, umumnya kanak-kanak dapat menikmati pertunjukan dan memahami jalan cerita. Dia dapat menyanyi dan bersenandung ketika mendengar lagu dari filem, dan dengan sabar menonton filem selama lebih dari 1 jam dan tidak bergerak dari tempat duduknya.

2. Pilih filem yang betul

Penting bagi ibu bapa untuk memilih filem yang sesuai mengikut usia anak mereka. Pastikan anda mengetahui perkara-perkara yang berkaitan dengan filem yang akan anda tonton bersama mengkaji semula filem di internet.

Walaupun anda memilih genre kartun atau animasi, pastikan adegan dalam filem itu tidak bertema seram atau mengandungi adegan kekerasan atau dewasa yang boleh menakutkan dan membingungkan si kecil anda. Adegan ini tidak mustahil dalam kartun, kamu tahu, Roti.

Di samping itu, pilih filem yang tidak terlalu panjang, mudah difahami, dan menyeronokkan untuk ditonton oleh si kecil anda. Sekiranya kanak-kanak tidak dapat menikmati dan memahami filem, mereka akan lebih mudah merasa bosan dan tidak suka duduk lama.

Oleh itu, jauhi dokumentari atau sejarah yang mungkin menarik minat Ibu dan Ayah. Daripada menikmati filem, kanak-kanak mungkin menangis atau menjadi lebih kecewa dan mengganggu penonton lain kerana mereka tidak tahan menonton filem itu.

3. Laraskan jadual tayangan filem

Penting untuk menyesuaikan jadual menonton filem sekiranya anda akan membawa bayi anda. Menonton filem pada jam terakhir penayangan pawagam, alias pada waktu malam, biasanya akan lebih tenang bagi penonton. Namun, filem ini juga akan berlangsung sehingga tengah malam. Jadual ini tidak digalakkan, kerana boleh mengganggu waktu tidur anak.

Secara amnya, waktu tidur yang sesuai untuk kanak-kanak berumur 2-4 tahun ialah 8 atau 9 malam. Oleh itu, pastikan anda memilih jadual filem pada waktu petang atau petang, supaya si kecil dapat pulang sebelum tidur. Di samping itu, jika anda bimbang anak anda akan bising dan mengganggu orang lain, elakkan menonton jadual pada hujung minggu kerana pawagam cenderung lebih ramai pada masa ini.

4. Bawalah makanan ringan kegemaran anak anda

Berhati-hatilah dengan membawa banyak makanan ringan sihat kegemaran si kecil untuk menantinya jika dia bosan semasa menonton filem. Sekiranya mereka bosan dan tidak mempunyai aktiviti lain, anak boleh gelisah dan merengek sehingga mengganggu penonton lain.

5. Pilih tempat duduk yang strategik

Oleh kerana menonton filem di pawagam boleh memakan masa lebih dari satu jam, anak-anak mungkin minum lebih banyak dan membuat mereka harus pergi ke bilik mandi untuk membuang air kecil.

Agar tidak bosan pergi dan balik ke bilik mandi, disarankan untuk memilih tempat duduk yang strategik di dekat pintu keluar. Selain lebih mudah pergi ke bilik mandi, Ibu juga tidak mengganggu penonton lain kerana mereka harus masuk dan keluar dari bilik pawagam.

Walau bagaimanapun, tidak digalakkan anda memilih tempat duduk di dekat pembesar suara. Sebabnya, suara di pawagam cenderung nyaring yang sebenarnya boleh mengganggu kesihatan deria pendengaran anak.

6. Ikut kehendak anak

Sekiranya bayi anda tidak selesa berlama-lama di pawagam dan meminta pulang, lakukan apa yang dia mahukan. Jangan berfikir bahawa anda mesti menonton filem ini hingga akhir kerana anda merasa rugi untuk membeli tiket yang mahal. Sekiranya anak anda terpaksa terus menonton, kemungkinan besar dia akan menangis dan mengganggu penonton lain.

Selain itu, si Kecil juga dapat trauma, kamu tahu, Roti. Dia boleh ingat menonton filem sebagai pengalaman yang tidak menyenangkan sehingga dia tidak mahu pergi ke pawagam lagi.

Menonton filem memang menyeronokkan bagi kebanyakan orang dewasa. Namun, tidak semua anak kecil dapat menyesuaikan diri dan merasa seperti di rumah dengan suasana pawagam yang gelap dan bising. Jadi, fikirkanlah tentang keselesaan si kecil anda, Bun.

Ingat juga bahawa pawagam adalah tempat awam yang banyak digunakan oleh orang lain. Oleh itu, cubalah untuk selalu mengikuti peraturan pawagam dan menghormati hak orang lain semasa menonton.

Sekiranya si kecil anda sudah boleh dijemput untuk berbincang, Ibu boleh menerangkan tentang filem yang akan ditonton, berapa lama tempohnya, dan peraturan pawagam yang mesti dipatuhi dan alasannya.

Tanyakan kepadanya apakah dia bersetuju dengan peraturan tersebut dan jika dia mahu mengikutinya. Ini juga boleh menjadi peluang yang baik untuk anak anda belajar menyesuaikan diri dengan peraturan awam dan sosial.

Sekiranya anak kelihatan tidak selesa, tidak sihat, atau mengalami keluhan kesihatan setelah pulang dari pawagam, minta dia berehat. Tetapi jika aduan tidak bertambah baik, segera periksa anak kecil anda kepada doktor, ya, Bun.