Keluarga

Agar tidak mudah bertengkar, ketahui 9 perkara mengenai suami anda

Mudah curiga atau cemburu terhadap suami mungkinkerana awak belum lagifaham betul mengenai lelaki. Kerana, abeberapa sifat lelaki yang agak sukar bagi wanita untuk memahami. Cuba fahami perkara-perkara ini supaya anda dapat mengenali pasangan anda dengan lebih baik.

Pertengkaran dalam negeri sering dicetuskan oleh salah faham. Ia sendiri mungkin berlaku kerana kita tidak tahu dengan baik siapa pasangan kita. Untuk mengelakkan masalah serius dalam perkahwinan hanya disebabkan oleh salah faham, ayuh, tahu apa yang sebenarnya difikirkan oleh lelaki.

Kenali suami anda dengan lebih mendalam

Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin tidak diketahui oleh ramai wanita mengenai lelaki:

1. Sangat komited

Lelaki sering dilabel sebagai tidak komited. Sebenarnya, ketika seorang lelaki telah memutuskan untuk berkomitmen dan berkahwin, dia benar-benar serius melakukannya. Dia hanya memerlukan masa untuk menentukan pilihannya betul atau tidak.

2. Ingin mempunyai masa untuk dirinya sendiri

Berkahwin tidak bermaksud anda perlu meluangkan masa bersama setiap hari dalam seminggu. Anda perlu memberi dia masa untuk dirinya sendiri, seperti melakukan hobinya atau bergaul dengan rakan-rakannya. Bukan hanya suami, anda juga perlu meluangkan masa untuk diri sendiri.

3. Lelaki menyatakan cinta dengan tindakan

Sekiranya suami anda jarang mengatakan "cinta" kepada anda, jangan segera menganggap dia tidak benar-benar mencintai atau mencintai anda. Sebilangan lelaki lebih suka menyatakan cinta mereka dengan tindakan. Contohnya, bantu membersihkan rumah atau menjemput anda makan malam bersama.

4. Mudah melupakan masalah

Anda masih kecewa dengan perbahasan yang berlaku semalam, dan masih mahu membincangkannya pada hari berikutnya? Lebih baik melupakannya.

Secara psikologi, wanita lebih cenderung untuk mengingati dan larut dalam perkara-perkara yang membuat mereka sedih atau tertekan. Sebaliknya, lelaki mudah lupa dan tidak mahu mengemukakan perkara seperti itu.

5. Kurang dapat membaca 'kod'

Sebenarnya seorang lelaki bahagia sekiranya dapat membahagiakan isterinya. Baginya, itu sangat penting. Walau bagaimanapun, ini sukar dilakukan sekiranya isteri tidak menyampaikan hasratnya secara langsung dan jelas.

Sebabnya, tidak semua lelaki dapat membaca "kod" yang diberikan wanita. Oleh itu, mulai sekarang, luahkan semua perkara yang ada di hati anda dengan jelas kepada suami anda.

6. Senang dipuji

Apabila suami anda telah melakukan sesuatu untuk membuat anda bahagia, berikan pujian kepadanya. Penghargaan anda dapat membuatnya lebih bahagia dan lebih bijak dalam tindakannya. Sebenarnya, menurut satu kajian, penglibatan suami dalam membesarkan anak dapat ditingkatkan jika isterinya memberikan pujian atas usahanya.

7. Ini bukan hanya mengenai seks

Bukan rahsia lagi bahawa lelaki hampir selalu memikirkan seks. Namun, ia tidak selalu dapat direalisasikan dalam tindakan. Sebabnya, lelaki tidak selalu bersedia melakukan hubungan seks, terutama jika dia mempunyai banyak pekerjaan atau perkara lain yang membuatnya tertekan.

8. Senang jika anda memintanya untuk bercinta terlebih dahulu

Salah satu kesalahan yang dilakukan wanita adalah tidak mempunyai keberanian untuk mengajak suami mereka untuk bercinta terlebih dahulu. Sebenarnya, lelaki sangat menyukainya ketika anda melakukannya. Lelaki suka dikejar dan dipimpin oleh wanita untuk perniagaan yang satu ini. Untuk menjadikan suami anda lebih bersemangat, anda boleh menggodanya ketika anda mahu mencintai.

9. Penting untuk membuatnya merasa disayangi

Anda harus berhati-hati apabila seorang lelaki merasakan dia tidak disayangi dan dihargai oleh pasangannya. Dia mungkin mendapat kepuasan dengan cara lain. Kepuasan itu mungkin dia dapat dengan bermain permainan video tidak tahu waktunya, bekerja larut malam, dan tidak menolak hubungan sulit.

Pada dasarnya, kunci hubungan adalah komunikasi. Jadi mulai sekarang, bina komunikasi yang lebih baik dengan suami anda. Sekiranya anda dan pasangan anda mempunyai masalah dalam masalah rumah tangga dan sukar untuk mencari jalan persamaan, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi dan menjalani kaunseling perkahwinan.